Baklava ustaları yemin ettirilerek işe alınıyor
Gastronomi şehri Gaziantep`te yaklaşık yarım asırdır baklava imal edilen bir iş yerinde çalışan baklava ustaları, iş yeri sahibinin hazırladığı yemin metnini okuyarak işe alınıyor.
Dünyaca ünlü Gaziantep baklavasının bütün dünyaya tanıtılmasının önemli olduğunu belirten Hamit Yıldız, yaklaşık 40 yıldır baklava imalatı yaptıklarını ve imalathanelerinde çalışan baklava ustalarına kaliteli ve sağlıklı baklava üretmeleri için yemin ettirdiklerini söyledi.
İnsan sağlının önemli olduğunu belirten Yıldız, iş yerine aldıkları baklava ustalarının kaliteli ve sağlıklı baklava üretmeleri için yeminine sadık kalınarak, en lezzetli ve kaliteli tatlıları imal etmesini istediklerini belirtti.
İş yerine gelen her elemana kendi hazırladığı yemin metnini okuttuğunu belirten Yıldız, 43 yıllık ustası Mehmet Bilge ve oğlu Emre Bilge tarafından okutulan yemin metninin ise şu şekilde olduğunu ifade etti:
“Üretip sattığım her malın arkasında duracağıma, vicdanımla baş başa imalat yaparken, vebal, sorumluluk, kul hakkı gözetmeye, sevdiklerime ve evlatlarıma yediremeyeceğim hiçbir ürünü müşterilerime satmayacağıma, ham maddenin özünü bozacak; hile, tağşiş, kanserojen, koruyucu gibi sağlığa aykırı hiçbir katkı maddesi kullanmayacağıma namusum, şerefim ve bütün mukaddesatım üzerine yemin ederim.”
Gaziantep`in gıda sektöründe ‘Gastronomi` kenti unvanını alan bir şehir olduğunu belirten Yıldız, gıda üretimi yapan esnafların hassas olması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye`de gıda sektöründe hemen her alanda olduğu gibi gerçekten kaliteli gerek imalat safhasından tutun nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar birinci sınıf hizmet veren ve ürün üreten işletmelerin azlığı herkesin malumudur. Bu noktada Gaziantep`imizde baklavası ile meşhur. Dünyaca ünlü baklavamızı en iyi şekilde insanlara tanıtmak ve dünyaya tanıtmaktır.” dedi.
Baklavanın tarihini değiştirmek amacıyla yola çıktıklarını söyleyen Yıldız, “Bizim Gaziantep baklavamız içeriği itibari ile en önemli içeriği sadeyağdır. Sadeyağımız Şanlıurfa'nın Karacadağ`ından geliyor. Sadeyağ baklavanın da kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden bir tanesidir. Bunun yanında ise Antep fıstığımız ve baklavalık iç fıstığımız da birinci kalite. Bu noktada sektörde 40 yıllık ustabaşımız Mehmet ustamızda bu işte büyük bir emeği var. Bizim için birinci öncelik atalarımızdan miras kalan bu kültür hazinemizi en iyi şekilde gelecek nesillere aktarmaktır.” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık yarım asırdır baklava ustası olduğunu belirten Mehmet Bilge ise, mesleğini severek yaptığını ve kendisi için en önemli kuralın mesleğinin ilkelerine sadık kalarak ürün üretmek olduğunu vurguladı.
“Çocuklarımda bu mesleği yapıyor”
Bilge, “1973 yılından bu yana bu işi yapıyorum. Baklavamız birinci sınıftır. En iyi yağı, fıstığı ve en iyi işçilik ile baklava üretmekteyiz. Ben mesleğimi çok sevdiğimden dolayı bu kadar yıl devam ettim. Sevmeseydim bu kadar yıl devam etmez ve şimdiye çoktan bu mesleği bırakırdım. Kendim yapmakla beraber çocuklarıma da öğrettim. Çocuklarımda bu mesleği yapıyor.” dedi.
Baklavanın yapılışı ve hakiki Antep baklavasının nasıl olması gerektiği konusunda da bilgi veren bilgi veren Bilge, “Gerçek baklava yağ, fıstık, un ve şeker olmak üzere 4 temel olmazsa olmaz maddeden meydana gelir. Baklavada kullanılan yağımız Şanlıurfa`nın Karacadağ bölgesinden geliyor. Karacadağ bölgesinde yetişen bitkilerle otlayan koyun ve keçilerin sütünden elde edilmiş sadeyağı olması lazım ki yediğinizde midenizde ağırlık olmasın. Bu lezzetler iyi bir ustalık, kaliteli malzeme ve kaliteli işçilik ile birleşince gerçek Antep baklavası olarak tanımlanabilir.” şeklinde konuştu.
Ucuz baklavada kalite aranmaması gerektiğini belirten Bilge, "Birinci sınıfı baklava üreten belli ustalarımız var. O ustalarımız baharda yağlarını alırlar. Bahar mevsiminde hayvanların yaylım döneminde om zaman çıkan daha lezzetli olur. Fıstıkta öylesine. Fıstık ilk çıktığı an 7`inci ayın sonunda fıstıklar yeşil çıkar. Ondan sonra fıstıklar sararır. O zaman biz fıstık ve yağımız alırız. Bir yıl boyunca bu şekilde devam ederiz." bilgisini verdi.
“Çalışan kişinin ettiği yemine bağlı kalması lazım”
"Ben yemin etsem de etmesem de mesleğimde titizim" diyen Bilge, “Benimle çalışan birçok arkadaşım var. Benim nasıl biri olduğumu biliriler. Bizim firmamızın sahibi Hamit Bey, bize ‘bu mesleği düzgün yapacağınıza dahil yemin eder misiniz` dedi. Bende her şartı ile yemin edeceğimiz dile getirdim. Ondan dolayı yemin ettim. İlk yemini biz başlattık. İşe başlayan yeni elamana yemin ettiriyoruz. Bizim yemin tablomuz var. Eğer o kişinin çalışma şartları yemin tablosuna uyarsa çalıştırıyoruz. Çalışan kişinin ettiği yemine bağlı kalması lazım. Zaman içerisinde takip ediyoruz. Eğer uyum sağlamazsa geri gönderiyoruz.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)