• DOLAR 32.226
  • EURO 34.716
  • ALTIN 2446.111
  • ...
Geri kabul anlaşması iptal edilecek mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Avrupa Parlamentosu`nun oylamasına tepki göstererek, “Daha ileri giderseniz, bu sınır kapıları açılır” demesi, “Türkiye, AB ile krizi farklı bir boyuta mı çekiyor?” sorusunu gündeme getirdi.

ANKARA DÜĞMEYE BASTI

Habertürk`ün üst düzey diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Ankara konuyla ilgili atılacak adımlara yönelik bir yol haritası hazırlığı yapıyor. Kaynaklar, AB müzakere sürecinin Türkiye için hâlâ çok önemli olduğunu belirterek, “Al-ver” ilişkisi yerine “Hep ver” ilişkisinin Türkiye`nin kabul edebileceği bir müzakere anlayışı olmadığını ifade ediyor.

GERİ KABUL ANLAŞMASI BEKLETİLİYORDU

Türkiye`nin AB`ye karşı uygulayabileceği ilk adımın, Türkiye- AB geri kabul anlaşmasının uygulanması için Bakanlar Kurulu kararını çıkarmamak olabileceği konuşuluyor. Böylece anlaşma uygulanmaya başlanmadan rafa kaldırılacak. Bu anlaşmanın üçüncü ülke vatandaşları için uygulanmasının 1 Haziran`da yürürlüğe girmesi için yasal düzenleme, 20 Mayıs`ta Resmi Gazete`de yayımlanmıştı. Ancak bu anlaşmanın uygulanması için gerekli olan Bakanlar Kurulu kararı o tarihten beri bekletiliyordu. AB ile vize serbestisi diyaloğu tamamlandığında, bu anlaşma eşzamanlı olarak yürürlüğe girecekti.

AB'DEN ALINAN SIĞINMACILARIN RAPORU ARALIK'TA

Öte yandan AB, sığınmacı anlaşmasıyla ilgili 4`üncü raporunu aralık başında açıklayacak. Raporda, Türkiye`nin ne kadar sığınmacıyı AB`den aldığı, 1`e 1 anlaşması çerçevesinde ne kadar sığınmacının AB`ye gönderileceği gibi konular yer alacak. Kaynaklar, 18 Mart anlaşmasının şu ana kadar Türkiye boyutunun çok başarılı şekilde yürütüldüğüne vurgu yaparak, “Türkiye`nin çalışmalarını herkes büyük takdirle karşılıyor. Ancak sınırların kontrolsüzce açılması durumunda Türkiye`nin her zaman övündüğü insani krizlere yönelik bakış sorgulanır” diyor.

Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir