• DOLAR 32.52
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2450.534
  • ...
Engelli kardeşler konuşabilmek için yardım bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Suriye`nin Kamışlo şehrinden kaçarak Mardin`in Kızıltepe ilçesine yerleşen 11 nüfuslu Helluş ailesinin dramı yürek burkuyor.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce geldikleri ilçede Medya Mahallesi`ne yerleşen Abdulkadir Helluş`un oğlu Halit (29) ile kızları Necah (19) ve Zeyneb (14), doğuştan duyma ve konuşma engeline sahip.

Çocuklarının duyabilmesi için kullanabileceği işitme cihazlarının 6 bin TL olduğunu söyleyen Helluş, yetkililer ve hayırseverlerden gelecek yardımı bekliyor.

Maddi imkânlarının yetersizliği nedeniyle şimdiye kadar tedavi yapamadığını belirten Abdulkadir Helluş, “Çocuklarımın konuşabilmesi için her birine 2 bin TL lazım. Cebimizde bazen bir lira göremiyoruz, 6 bin TL`yi nereden bulacağız? Gerçekten çok zor durumdayız. Ben yaşlıyım, bekçilik yaparak 10 nüfusa bakıyorum. Aylık 600 TL alıyorum. Neye yetecek? Ne elbise alabiliyoruz ne de kirayı ödeyebiliyoruz. Gene de Allah`a şükür. Tek isteğim çocuklarımın konuşabilmeleridir. İnşallah devlet, hayırseverler onlara sahip çıkarlar. Halit konuşamadığı için bir iş de yapamıyor.” dedi.

“Doktorlar konuşabileceklerini söylediler”

Doktorların, işitme cihazları takıldığında kardeşlerinin duyup konuşabileceğini söylediğini dile getiren ailenin en büyük kızı Reca, “Babam Suriye`de hayvan pazarında çalışıyordu. Pazar savaşta yıkıldı. Biz de yaklaşık bir buçuk yıl önce hem iç savaş hem de işsizlikten dolayı Türkiye`ye geldik. Burada kiralar ve elektrik pahalı. Maddi durumumuz çok düşüktür.  Orada da evimiz yoktu, kirada oturuyorduk. Biri erkek 2 de kız kardeşim doğuştan duyma ve konuşma engellidir. El işaretleriyle anlaşabiliyoruz. Mardin ve Kızıltepe devlet hastanelerine götürdük. Doktorlar konuşabileceklerini söylediler ama para lazım. Devletin onlara sahip çıkmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Tek isteğimiz bizim gibi duyup konuşabilmeleridir”

Tek isteklerinin abisi ve kız kardeşlerinin sağlığına kavuşması olduğunu belirten Muhammed Helluş ise şunları söyledi:

“Maddi durumumuz çok düşüktür ama kendimize bir şey istemiyoruz. Tek isteğimiz onların da bizler gibi konuşabilmeleridir. Sizin aracılığınızla yetkililere, hayırseverlere seslenmek istiyorum. Duyup konuşabilmeleri için kardeşlerime yardım etsinler. Kulaklarına cihaz takılması gerekir. Her birine 2 bin TL lazım. Bu parayı nereden bulacağız? Onların maaşı da yok. Babam bekçilik yapıyor. Maaşını doğru dürüst vermiyorlar.”

“Biz de sizin gibi konuşmak istiyoruz diyorlar”

Kardeşlerinin kendilerini sürekli mahcup hissettiğini söyleyen Muhammed, “Sürekli bize işaretlerle ‘Biz de sizin gibi konuşmak istiyoruz. Kendimizi çok ezik, ihtiyarlar gibi hissediyoruz. Herkes birbirleriyle konuşuyor. Biz sadece onlara bakıyoruz, konuşamıyoruz.` diyorlar. Hepsi de gene hallerine şükredip, namazlarını kılıyorlar.” şeklinde konuştu. (Mehmet Aslan-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir