• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
TARİHTE BUGÜN  / 24 KASIM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 24 KASIM


1859  Darwin'in "Türlerin Kökeni" isimli “Evrim Teorisi” çalışması yayımlandı. Bu teori tüm canlı türlerinin tek bir kökenden evrim geçirerek geldiğini ileri sürmekte olup bu yönüyle Allah`ın yaratmasını inkar etmektedir. Özellikle İslam karşıtlığı ile bilinen ateist bilimciler, evrim teorisini bir silah olarak kullanmış ve bu nedenle milyonlarca yıl öncesine ait olduklarını ileri sürdükleri el yapması fosiller ortaya atmak suretiyle evrim teorisine delil oluşturmaya çalışmışlardır. Bilim adına yaptıkları bu maskaralık, gerçek bilim adamlarını derinden üzmüş ve bu durumu kınamışlardır.

1923 : Hindistan`daki İsmaili Mezhebi cemaat lideri Muhammed Ağa Han  ile Emir Ali, Hilafet ve Halifenin siyasi durumunun korunmasıyla ilgili olarak İsmet Paşa`ya mektup gönderdiler. Türkiye Cumhuriyeti`ni kontrolüne alan kadro Hilafetin İslam ümmeti için hayatı önemini umursamamış ve bir yıl sonra Hilafet de lağvedilmişti.

1925   Erzurum'da da şapka inkılabına karşı gösteriler yapıldı. Onlarca kişi idam edildi ve Erzurum'da 1 ay sıkıyönetim ilan edildi. İdamlar ve baskılar yıllar sürmüş olsa da Müslüman halk, ezeli düşmanlığı bulunan haçlı temsilcilerinin giyim ve yaşam tarzını kabullenmeyecekti.

1939  Gestapo, Çekoslovakya'da 120 öğrenciyi öldürdü. Gestapo, (Alman gizli servisi), 1934 Nisan'ında Heinrich Himmler tarafından Reinhard Heydrich ve Heinrich Muller'e yetki verilerek kuruldu. İlk olarak Fırtına Birlikleri'nden (SA) ve Alman polisinden seçkin görülenler alındı. Sivil üniformayla polis birliklerinden ayrıldılar. II. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 45.000 üyesi vardı. Ofislerine Gestapoleitstellen denirdi. Günümüzdeki istihbarat teşkilatları için örnek teşkil eder. Gestapo II. Dünya Savaşı sırasında önemli komutan ve generallerin korumalığını üstlenerek bir nevi askeri inzibat görevi yapmışlar, kimi zaman SS'lerle ortak çalışmışlardır. Gestapo ayrıca savaş sırasında Almanya'da bulunan müttefik casuslarını yok etmek için de kullanılmıştır. Gestapo erleri genellikle önemli giriş kapılarına nöbetçi olarak bırakılırlardı; görevleri giriş kartlarını kontrol etmekti. Ayrıca toplama kamplarında aktif rol oynamışlardır.

1941   II. Dünya Savaşı ortamında; pasta ve unlu yiyeceklerin yapımı yasaklandı. İsmet İnönü`nün Cumhurbaşkanlığında sefalete sürüklenen Türkiye`de dünya savaşının da etkisiyle tam bir kıtlık yaşanmıştı.

1961   BM, nükleer silah yasağını ABD'nin protestosuna karşın kabul etti. Nükleer silah yasağının bu silahı elinde bulunduran ülkelere hiçbir etkisi olmadı aksine tüm hızıyla bu silahları çeşitlendirip çoğalttılar. Başta ABD olmak üzere dünyanın emperyalist güçleri nükleer teknolojiyi elde ettikten sonra Birleşmiş Milletler her zamanki gibi devreye sokularak diğer halkların ve özellikle de İslam toplumunun bu gücü elde etmesi engellenmek istenmiştir.

1963  ABD Başkanı John Kennedy'nin katil zanlısı Lee Harvey Oswald, Jack Ruby tarafından öldürüldü. ABD`nin çözülemeyen olaylarından Kennedy suikastında tek delil konumunda olan katil zanlısının ortadan kaldırılması bu suikastte gizli servis ve derin devlet parmağının olduğu kuşkusunu artırmıştı.

1976   Van ve çevresinde; Çaldıran-Muradiye'de etkili olan 7,5 büyüklüğündeki depremde 3 bin 840 kişi öldü. merkez üssü Van'ın Muradiye ilçesi Çaldıran bucağı olan 7,5 büyüklüğündeki deprem Çaldıran ve civarını harabeye çevirdi. 3840 kişi öldü, 9232 bina hasar gördü. Depremin yanı sıra bölgede gece hava sıcaklığının -17 dereceye kadar düşmesi sonucu donma nedeniyle de ölümler oldu. Yağmur ve kar yağışları nedeniyle kurtarma ve yardım çalışmaları pek yapılmamış ve halk, acılarıyla başbaşa bırakılmıştı. 7,9 büyüklüğündeki 1939 Erzincan Depremi'nden sonra o güne kadarki Türkiye`de yaşanan en şiddetli depremdir.

1977   Yunanistan, Büyük İskender'in babası Kral II. Philip'in mezarının bulunduğunu açıkladı.

1983   Siyonist İsrail, Trablusşam'da tutuklu 6 İsrail askerine karşılık 4800 Filistinliyi serbest bıraktı.

1986 : AET, Türk işçilerin serbest dolaşım hakkını kabul etmeyerek Türkiye`ye uyguladığı çifte standardı sürdürüyordu.
 
1989  Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nin İkiyaka Köyü'nde, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 28 kişi, PKK militanları tarafından katledildi.

1990   Feminist kadınlar, Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Cemil Çiçek`in "Flört fuhuştur", "feminizm sapıklıktır" sözlerini düdük çalarak protesto etti.

1991 : İhsan Tamgüney Hocaefendi vefat etti. Asıl ismi H. İhsan Tamgüney, ancak halk arasında çok sevildiğinden O'na "Gönül Sultanı" olarak "Sultan Baba" denirdi. 1904 yılında Artvin'in Arhavi ilçesinde dünyaya geldi. Daha 2 yaşında babası, 6 yaşında da annesi vefat etti. Yetim ve öksüz olarak büyüyen Sultan Baba, 1954 yılında İstanbul'a gelip, Zeytinburnu ilçesine yerleşti. Dağistanlı Şeyh Şerafeddin Hazretleri'nin manevi tasarrufunda yoğrulan Sultan Baba, O'nun vefatından sonra halkı irşad vazifesine başladı.Rahmet-i Rahman'a kavuşana kadar (24 Kasım 1991 Cumartesi) yüzlerce talebe yetiştiren gönül sultanı, herkesin derdini dinler, müşkili olanlara nasihat vererek çözmeye çalışırdı. Sultan Baba hayatı boyunca İslam Birliği'ni savunur, bu birliğin kurulması için elinden gelen çabayı harcar, Müslümanlar arasında nifak çıkaranları kınar, ihanet edenlerin çok büyük bir azaba düçar olacaklarını söylerdi. H. İhsan Efendi, "Müslüman nerde darda, nerde narda ise biz oradayız. Orada olmaya mecburuz. Bizi olur olmaz işlerle meşgul etmeyin" derdi.
 
1996   ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a Budapeşte'de Hilton Oteli lobisinde yumruklu saldırıda bulunuldu. Mafya ve çetelerin devlet üzerindeki etkisi ve geldikleri nokta açısından tartışma yeniden alevlendi. O dönemde Hükümetler bu derin yapılara tamamen teslim olmuştu.

2003 : ''Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Kursları ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği''nde değişiklik yapılarak, gündüz çalışanlar için en az 10 kişinin müracaatı üzerine akşam Kuran kursları açılabilmesine karar verildi. Düzenlemeye göre, ilköğretimi bitirmiş veya ilköğretim çağını geçmiş, gündüz çalışmak zorunda olan ve kursa devam edemeyen vatandaşlardan Kuranıkerim'i yüzünden okumayı öğrenmek isteyenler için, en az 10 kişinin müracaatı üzerine müftülüğün teklifi ve mülki amirin onayı ile kurs binalarında veya müftülüklerce uygun görülecek yerlerde akşam kursları açılabilecek.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir