"15 Temmuz'dan Edebiyatımıza ve Hayatımıza Yansıyanlar"
Batman TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından, "15 Temmuz'dan Edebiyatımıza ve Hayatımıza Yansıyanlar" konulu seminer düzenlendi.
Batman TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi yönetimi tarafından "15 Temmuz'un Edebiyatımıza ve Hayatımıza Yansıyanlar" konulu seminer düzenlendi.
Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe, Eğitimci-Yazar Metin Önal Mengüçoğlu, Eğitimci-Yazar Cevat Akkanat, Eğitimci-Yazar Behcet Gülenay, Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Batman TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Abdurrahman Yakut, öğretmenler ve öğrencilerin katıldı.
Seminerde bir konuşma yapan Eğitimci-Yazar Cevat Akkanat, Batman'a geliş sebeplilerinden birisi 15 Temmuz darbe girişimi ve bu girişime karşı yapılan karşı koyuş ve zafer olduğunu söyledi.
"Darbe girişimde bulunanların eylemleri alçakça eylemlerdir"
Akkanat, "15 Temmuz'da halka ve bütün memlekete zulmetmeye kalkışanların bir darbe girişimde bulunanların eylemleri alçakça eylemlerdir. Suikast eylemleriydi. Büyük bir ihtimalle buradaki kızlarımız bu dönemde yaşananları ilk kes duydular. Mesela darbe kelimesi ile ilk kes karşılaştılar. Dünyanın birçok yerine zülüm gören açlıkla, savaşla bir takım zalimlerin zulmüyle karşı karşıya gelenlerle mukayese edildiğinde bizim bir gecelik mücadelemiz bir şey değildir. O gecedeki suikastçıların darbecilerin hedefi memleketi iç savaşa dönüştürmek ve işgal ordularına emperyalist güçlere peşkeş çekmekti."dedi.
"Tuşlarla ve ekranla tanıştınız ve bu tanışıklığınız sürecek"
Ardından Eğitimci-Yazar Metin Önal Mengüçoğlu, dijital çağla ilgili tavsiyelerde bulundu. Mengüçoğlu, "İsteyelim veya istemeyelim dijital çağın insanlarısınız. Tuşlarla ve ekranla tanıştınız ve bu tanışıklığınız sürecek. Sürsün bu çok önemli değildir. Benim size şöyle bir tavsiyem var. Dijital çağın insanları olarak bilgisayardan sizi uzaklaştıramayacağız. Ekrandan ve görsellerden uzaklaştıramayacağız. Sizde belki kendinizi uzaklaştıramayacaksınız. Mağlup olacaksınız ama bu mağlubiyetin yanında küçük bir müdahale sizi yetiştirebilir."diye konuştu.
Tuş, ekrandan ve görsellerden uzaklaşmasını yolunu anlatan Mengüçoğlu, "Bir defteriniz ve kaleminiz mutlaka olsun. Sıcak bir şekilde kaleme vasıf ederek sıcak bir şekilde kağıda her gün kısada olsa gündelik notlarınızı tutmaya başlayın. Günlük tutun. O gün ne yaptınız ve başınızdan ne geçti. Bu çok sıradan bir olayda olabilir. Her gün sayfaya yazdığınız günlük nota o metinler içerisinde o güne kadar kullanmadığınız bir cümle içinde ilave edin. Her güne bir kelime ekleyin. Bu Türkçe de, Kürtçe de, Arapça veya İngilizce de olabilir. Bütün dillerinizde günlük tutarak birer ikişer paragraf yaparsanız bir süre sonra defter bittiğinde defterin sayfaları kadar kelimeyi öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca sıcak defter ve kalemle temasınızı kesmemiş olacaksınız. Onunla temasınızı kesmediğiniz gibi yeni kelime öğrenme amacıyla kitapla da temasınızı kesmemiş olacaksınız."ifadelerini kullandı.
Doğar doğmaz darbeyle tanıştığını belirten Eğitimci-Yazar Behcet Gülenay, ise şunları söyledi: "Çocukluğumuzda ne zaman köyümüzün semalarında uçak uçsa, büyüklerimiz o uçan uçaklardan ürkerlerdi ve saklanırlardı. Ne zaman köyümüze bir asker gelse köyde bir telaş başlardı. Herkes saklanırdı. O telaş bizim çocukluğumuza öyle bir sirayet etmişti ki bizde her asker ve uçak gördüğümüzde saklanırdık."
Seminer Batman TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Ortaokul öğrencileri tarafından 15 Temmuz konulu şiir okunmasıyla son buldu. (M. Sait Çelik - İLKHA)