• DOLAR 32.561
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2444.249
  • ...
Soğuk havalar kalp sağlığını olumsuz etkiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Reşat Ayalp, kalp sağlığının korunmasıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Diğer mevsimlere oranla kışın kalp krizi geçirenlerin sayısında iki kat artış yaşandığını belirten Ayalp, soğuk havalarda daha fazla kan pompalayan kalbin oksijen ihtiyacının fazlalaştığını söyledi.

Ayalp, “Tek veya her iki kolda, sırtta, midede veya vücudun diğer alanlarında ağrı ya da rahatsızlık, çene ağrısı ve nefes darlığı, soğuk terleme, bulantı, baş dönmesi gibi belirtiler kalp krizinin işareti olabilir. Kalp krizi riskinin arttığı bu dönemde, hastaların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Kalp hastaları soğuk ve rüzgârlı havalarda mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı. Gereklilik halinde kendisini soğuk havadan koruyacak şekilde giyinmeye özen göstermeli.” dedi.

Soğuk havanın, damar büzüşmesini tetikleyerek kalbin kan akımını bozabileceğini dile getiren Ayalp, sözlerine şöyle devam etti:

“Hava sıcaklıklarının hızla düşmesiyle birlikte özellikle kronik kalp rahatsızlığı olan kişilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Soğuk hava, damar büzüşmesini tetikleyerek damar içi basınç artışına neden olabilir, kalbin kan akımını bozabilir. Bu durum kalp krizini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra da yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerde de kalp sağlığını bozabilir. Göğüs kafesinin ortasında birkaç dakikadan uzun süren veya başlayıp sona eren huzursuzluk, baskı, ağırlık ve sıkışma gibi belirtilerde asla zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.”

Ayalp, kış mevsiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili, “Soğuktan koruyan kıyafet giyinilmeli, vücut sıcaklığının önemli bir bölümü baş bölgesinden kaybedildiğinden mutlaka baş sıcak tutulmalı. Spor için kapalı mekânlar tercih edilmeli ve bol sıvı tüketilmeli. İlaçlar mutlaka sabah ve akşam saatlerinde düzenli olarak alınmalı. Kış aylarında açık hava egzersizleri daha aza indirilmeli. Soğuk havada kahve ya da sigara kullanımından kaçınılmalı.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir