• DOLAR 32.597
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2450.893
  • ...
Manifesto, HİZBULLAH Algısını Değiştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
M. Salih Özcan / Batman
Hizbullah cemaati tarafından önceki hafta 17 sayfa ve 37 madde olarak yayınlanan manifestonun yankıları sürmeye devam ediyor. 33 yıllık geçmişiyle, kurulduğundan bu yana bir ilk olarak yayınladığı manifestoda cemaat olarak ilke ve gayelerinin anlatıldığı Hizbullah manifestosunu değerlendiren Sivil Toplum Kuruluşları ve cemiyetler, Hizbullah cemaatinin yayınladığı manifestosunun olumlu ve güzel bir gelişme olduğunu belirttiler.

“MANİFESTO HİZBULLAH ALGISINI DEĞİŞTİRDİ”

Yayınlanan Manifestodaolumlu, pozitif, barışçıl ve şiddete mesafeli bir dil kullanıldığını söyleyen Batman Ticaret Odası Sekreteri Salih Yıldız manifestonun zihinlerdeki çatışmacı, kavgacı ve şiddete yakın “Hizbullah” algısını değiştirdiğini kaydetti. Hizbullah’ın bu bölgenin ve ülkenin bir gerçeği olduğunu söyleyen Yıldız, bu gerçekle yaşamaya alışılması gerektiğini kaydetti. Çatışma ve şiddetten uzak her düşüncenin, her inancın, her ideolojinin kendini anlatması ve yapılanmasınındemokratik bir hak olduğunu vurgulayan Yıldız, Hizbullah manifestosunu medyanın görmezden gelmesini de “Basın maalesef olayları her zaman gerçeğinden uzak, kendi tahayyülleri gibi görür ya da hiç görmezler” ifadeleriyle yorumladı.

“KÜRT SORUNUNA BAKIŞ AÇILARI OLUMLU”

Hizbullah cemaatinin bildirilerinde Kürt sorununa bakış açıları ve taleplerinin de çok olumlu olduğunu söyleyen Yıldız, “Kürt sorunu 30 yıldır ülkemizin en yakıcı sorunu. Enerjimizi ve sermayemizi tüketen, on binlerce cana mal olan, gencecik evlatlarımızı yitirdiğimiz ve halen devam eden bir sorun. Türkiye bu sorunu çözmeli ve ivedilikle çözmeli” dedi.

HİZBULLAH’LA İLGİLİ MUAMMA ORTADAN KALKTI

Yayınlanan Hizbullah manifestosunda camianın şiddeti kabul etmemesi ve bunu deklare etmesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Memur-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Şafi Özperk, yayınlanan manifestonun sevindirici olduğunu söyledi. Özperk; “Hizbullah cemaatinin varlığı yokluğu bir muamma idi. Herkes kendine göre bir isimlendirme yapıyordu. Dolayısıyla kendilerinin bizim ismimiz budur ve ilkelerimiz budur deyip bütün kamuoyuna duyurmuş olması olumlu bir gelişme. İnsanların kafasında bu camiaya yönelik pek çok soru işaretleri vardı. İlkelerini insanlarla paylaşmaları olumlu.” dedi.
 

“UMUYOR VE DİLİYORUZ Kİ HAYIRLARA VESİLE OLUR”

Bildiride anlaşılan ve manifestoda da tabir edildiği gibi Hizbullah’ın bir inanç oluşumu olduğunu söyleyen Özperk; “Camianın şiddeti kabul etmemesi ve bunu deklare etmesi hakikaten güzel. Bütün kesimlere hitabet etmesi ve kucaklayacaklarını ifade etmeleri aynı şekilde olumlu bir gelişme” dedi. Manifestoyu hep birlikte en doğruyu bulma arayışı olarak algıladığını söyleyen Özperk, “Umuyor ve diliyoruz hayırlara vesile olur, Müslümanlara katkısı olur, bölgemizdeki çatışmaların sona ermesine katkısı olu.” dedi.
 

“MANİFESTO ÖNEMLİ MESAJLAR İÇERİYOR”
37 Maddelik Hizbullah Cemaatinin yayımladığı Manifestoda önemli sayılabilecek ve dikkate alınacak birçok meselenin yanı sıra önemli mesajları içerdiğini söyleyen Batman Mezopotamya Havzası Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Genel Başkanı ve Batman Postası Gazetesi Sahibi M. Kemal Çelik; “Çatışmasız bir ortamla ve şiddetten uzak bir çizgi içine giren Hizbullah Cemaatinin bu konuda ki yapısını olumlu karşılamamak elde değil. Kürt sorunu başta olmak üzere bu coğrafyada yaşanan sorunların ancak ve ancak İslam’ın emrettiği metotlarla çözülebileceğinin savunulduğu manifestoda İslam kardeşliğinin öne çıkarılması da önemli. Çünkü bu coğrafyada yaşayan halkın büyük bir çoğunluğu Müslüman, dinine ve diyanetine bağlı. Hizbullah Cemaatinin bir takım tahriklere rağmen şiddeti bir çözüm aracı olarak görmemesinde geçmişte yapılan yanlışların da etkisi olduğunu düşünüyorum.” dedi.
 
“HİZBULLAH BÖLGENİN BİR GERÇEĞİ”
Hizbullah’ın bölgenin bir gerçeği olduğunu vurgulayan Çelik, Manifesto da Kürt meselesine geniş yer verilmesindeki nedenlerden birinin Hizbullah`ın da Kürt gerçeğini görmesinden kaynaklandığını söyledi. “Bölgede eğer Hizbullah gerçeği varsa Kürt meselesi gerçeğimizde vardır” diyen Çelik, “Hizbullah`ın doğuş, çıkış, oluşum ve yapılanmasının nedenlerinden birinin de Kürt meselesi olduğu unutulmamalıdır. Hizbullah’a güvenlik görevlilerince örgüt gözüyle bakılması bence o kadar da önemli değildir. Adı üstünde ‘Güvenlik’ herkese şüphe gözüyle bakmak durumunda, bizlere de aynı bakış aşısını korumaktadır. Hizbullah`ın bir örgüt olmadığı bence bakış açısına bağlıdır. Kim nasıl bakıyorsa baksın önemli değil. Önemli olan Hizbullah`ın kendi kendine bakış açısıdır. Eğer Hizbullah kendine örgüt değil de cemaat olarak görüyorsa bunda herhangi bir sakınca yoktur ve olmamalıdır” dedi.

TOPLUM YARARINA OLAN HER ADIM OLUMLUDUR
Batman Mustazaf Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada da Hizbullah manifestosunun olumlu bir adım olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Hizbullah, toplumun kendi öz bağrından çıkan ve toplum tarafından sevilerek kabullenilen, manevi dinamikler üzerine tesis edilmiş bir harekettir. Kendilerinin de ifade ettikleri gibi bir camia ve cemaattirler. Aslında işin bu yönü son derece manidardır. Kim ne derse desin bu bir vakıadır. Görmezden gelmek, kulakları tıkamak güneşin balçıkla sıvanmaya çalışılması misali gibidir. Hizbullah`ın bu çıkışıyla, kendi önündeki tüm engelleri ve sınırları kaldıracağını, toplumda saygıyla kabul göreceğini düşünüyoruz. Bizler hangi kesimden gelirse gelsin toplumun faydasına olacak her türlü iyi niyet göstergesi açıklamaları ve faaliyetleri olumlu buluyoruz” denildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir