• DOLAR 32.443
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2442.068
  • ...

Suriye, Irak, bölgemizde yaşanan bombalı saldırılar ve ardından yaşanan 15 Temmuz ABD destekli FETÖ darbe girişimi nedeniyle ekonomik olarak çok zor günler yaşayan Şanlıurfa esnafı adeta kan ağlıyor.

Yaşadıkları mağduriyet hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan esnaf, bölgedeki olaylar nedeniyle yüzlerce dükkânın işsizlikten dolayı kapandığına ve bu sayının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

ŞURKAV Çarşısında giyim sektöründe çalışan Mehmet Ali Keskinbıçak, işlerinin olamadığı için birçok esnafın dükkanını kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

Keskinbıçak, “Şu an ŞURKAV Çarşımızda 50-60 dükkân var. Bunlardan 10 tanesi kapalıdır. Açık olan dükkânlardan 10 tanesinde camlarında devren kiralık yazıyor. Esnaf olarak birbirimizin derdini biliyoruz. 5-6 esnafta dükkânlarını bırakacaklar. Samimi olduğum bir arkadaşım dükkânını bırakmasına rağmen hâlen ŞURKAV Müdürlüğüne aylık 690 TL ödeme yapıyor. Çünkü bir zorunluluğu var. 10 yıl önce bu dükkânların değeri 40-50 bin TL iken şuan 10 bin TL’ye kimse satın almıyor. Çünkü iş yok. İş olmadığında da terkini bırakıp gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda yaşanan bombalı saldırılar nedeniyle yabancı turistlerin gelmediğini söyleyen kafeterya işletmecisi Mehmet Çiftçi, “ŞURKAV Çarşısındaki esnafların işsizlikten dolayı mağdur olduklarını buradan belirtmek istiyoruz.  Hakikaten bu son yıllarda yaşanan terör olaylarından dolayı Şanlıurfa’ya gelen yabancı turistlerde ciddi bir şekilde düşüş yaşandı. ŞURKAV çarşımızda 10’a yakın iş yeri dükkânlarını kapatmış. Diğer kalan esnaflarda devren kiralık veya müşterisini bekliyor. Çarşımızda 2-3 tane esnaf ta anahtarlını alıp ŞURKAV Müdürlüğü ve Vakıflar Müdürlüğüne teslim etmiş durumdadır. Bu durumda çok mağduruz.” ifadelerini kullandı.

Önceki yıllarda göre işlerinin azaldığını söyleyen Çiftçi, “Kiralarımız yine işlemeye devam ediyor. Gerek Vakıflar Müdürlüğünden gerekse de ŞURKAV Müdürlüğünden hiçbir şekilde indirim söz konusu değil. Durumumuz zaten ortadadır. Vergilerimizi ve kiralarımızı vermeye devam ediyoruz. Geçen ay içerisinde müdürlükten gelen memur arkadaşlar bazı esnafların kiralarını ödemediklerinden dolayı ihtarname çektirler. Bu ay sonuna kadar ödemedikleri takdirde icraya vereceklerini söylediler. Daha önceki yıllarda buradan çok güzel işler yapılıyordu. Hediyelikçi açılan bir dükkân gündelik olarak 200-300 TL iş yaparken şu an 20-30 TL’ye dükkânı kapatıyor ve buna da şükrediyor.  Siftahsız kapatan dükkânların sayısını bilmiyoruz. Eskiden hafta sonları yapılan işlerimiz vardı ama şimdi o da yok. Bilmiyoruz artık bu nereye kadar gidecek ve nereye kadar dayanacağız.” şeklinde konuştu.

“Yerli turist bizi ayakta tutan kitledir”

İşlerinin çok durgun geçtiğini söyleyen ŞURKAV Çarşısı esnaflarından Mehmet Ali Eskiler ise, “Balıklıgöl Platosunun ŞURKAV Çarşısında esnafım. Aşağılara oranla bizim yerimiz biraz yüksek olduğu için son uğranılan yer oluyor. En büyük olumsuz etkiyi de belki biz görmüşüz. Yetkililerden bu konuda bir şeyler yapmasını bekliyoruz. Buranın reklamı yetersizdir. Valilik ya da ŞURKAV Müdürlüğü çarşımızın reklamı için bize faydalı olabilirler. Aşağıdan gözükmemizi sağlayabilirler. Daha bir serbestlik istiyoruz. Zaten biz mağduruz. İşlerimiz çok durgun. Şu an ŞURKAV Çarşısı esnafının 10’a yakını dükkânlarını kapatmıştır. Durumumuz iyi değil. Yerli turist bizi ayakta tutan kitledir. Yabancı turistlerin gelmemesinin sebeplerini hepimiz biliyoruz. Etrafımız savaş çemberidir. Kimsede gezme zevki kalmamış. Herkes merakla sonuçları bekliyor. Umuyoruz piyasamız eskisinden daha iyi bir hale gelir.” ifadelerini kullandı.

“Son 4 yıldan bu yana kan ağlayıp karalar bağlıyoruz”

İşlerin durgunluğundan dolayı kiralarını bile ödeyemediklerini belirten esnaf Şevket Korkmaz ise “Son 4 yıldan bu yana kan ağlayıp karalar bağlıyoruz. Şanlıurfa’ya misafir konuklar gelmiyor. Malumunuz Suriye, Irak olayları ve Doğu’daki zulümlerden dolayı, Ankara ve İstanbul’daki patlamalar halkı evlerinden çıkartmaya korkuttu. Bu nedenden dolayı esnaf olarak bize de yansıdı. Kiramızı ödeyemez duruma gelmişiz. Maliye ve işçilerimizin maaşlarını ödeyemiyoruz. Evimizin geçimini sağlamakta zorluk çekiyoruz. Balıklıgöl’e gelen insanlar ŞURKAV çarşısını mahalle ve ev sanıyor. Bir çarşı olarak görmüyor. Çünkü bir levha, gösterge ve reklam yok. Balıklıgöl girişinde ŞURKAV Çarşısıdır diye bir levha olsa ya da yaşlılar için yürüyen bir merdiven olursa iyi olur. Çarşımızdaki esnaf birçoğu kapalıdır. Çünkü kiralarını ödeyemiyorlar.” şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk-İLKHA)