• DOLAR 32.496
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2441.919
  • ...
"Pancar üretimi azalsa da kârında artış yaşandı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Elazığlı çiftçilerin üretiminden bir türlü memnun olmadığı pancarın, bu yıl geçtiğimiz yıla göre daha fazla kâr getirdiği bildirildi. 

Konuyla ilgili İLKHA’ ya konuşan Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Lütfü Çevik pancar üretiminin azalmasına rağmen geçtiğimiz yıla göre kar oranının arttığını söyledi.

Kâr artışının sebebini iklim koşullarına bağlayan Çevik, “Son yıllarda çiftçinin şikâyetçi oluğu şeker pancarı bu yıl, geçtiğimiz yıla göre daha az üretilse de içindeki polar değerinin artması sayesinde daha çok kâr bıraktı. Tüm çiftçilerimizin de bildiği gibi iklim şartlarına bağlı olarak şeker oranı otomatik olarak artmaktadır. Bu da taban fiyatın artmasına neden olmaktadır. Böyle olunca da çiftçinin eline daha çok para geçmektedir.” dedi.

Diğer ürünlere göre pancarın maliyeti daha ucuz olduğunu belirten Çevik, “Çiftçi bizim vereceğimiz yardım ile pancarı ekiyor, yetiştiriyor ve fabrikamıza teslim ediyor. Bu yıl için üreteceğimiz pancar miktarı geçen yılın iki katına ulaşacaktır. Bu yıl 11 bin ton şeker, 4 bin ton meras, 31 bin ton yaş küspe üreteceğiz. Pancardaki şeker oranının artması iklim şartlarıyla direk alakalıdır. İyi üretim için gecelerin serin, gündüzlerin ise sıcak olması gerekiyor. Bu yıl iklimin elverişli olması pancardaki şeker oranını arttırmıştır. Bundan dolayı bu sene çiftçi de memnun, biz de memnunuz. Bu yıl üreteceğimiz aynı pancardan bin ton daha fazla şeker elde edeceğiz.” şeklinde konuştu. ( Sinan Bilici/ Ebubekir Yavuz-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir