• DOLAR 32.439
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2397.71
  • ...
`Sporu Aniden Bırakmak Kalbe Zarar Veriyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Avcı, Avusturya’da sporu bırakmayan eski profesyonel sporcular, sporu bırakan eski profesyonel sporcular ve hayatı boyunca sporla alakası olmayanlar üzerinde yapılan araştırma sonucunda en büyük kalp yetmezliği ve kalp krizi sonucu ölüm riskinin sporu bırakanlarda görüldüğüne dikkat çekti. Hiç spor yapmayanlar da bile bu riskin daha yüksek çıktığını belirten Avcı, şunları dile getirdi: "Sporu bıraktıktan sonra kroner yetmezlik özellikle profesyonellerde olan bir hadise. Antrenmanlar spor kariyeri bittikten sonra bıçakla keser gibi bırakılırsa kalp çok hızlı bir şekilde küçülüyor ve pörsümüş bir şekil alıyor. Bu da kalbin ekonomik çalışmamasına ve kısmen ritm bozukluğuna `çarpıntı, düzenli atmıyor, sekiyor` yol açıyor."

Eski dünya rekortmeni Michael Gross’tan örnek veren Avcı, şöyle devam etti: "Michael Gross sporcu kalbini bir yarış arabası motoruyla karşılaştırmakta çok haklı. Nasıl ki bir yarış motoruyla rölantide şehir içinde gidilmiyor, motorun düzgün çalışması için yüksek devirlere ihtiyaç duyulunuyorsa, sporcu kalbi de yüksek devire yani zorlanmaya ihtiyaç duyuyor. Gross aktif sporculuk zamanında kendini bir hafta tembellikten sonra pestil gibi hissettiğini söylüyor. 1991deki son yarışından sonra kalbini profesyonel bir sporcunun ölçülerinden düşürerek ufaltmak için kendine bir program yapmış. Birinci yıl haftada 4-5 defa olmak üzere, yüzme, koşu ve triatlon ile kalbine yüklenirken, bu oranı gittikçe azaltarak 1995’te haftada 2 birim spora indirmiş. Diğer tecrübeler de gösteriyor ki profesyonel olarak spor yaparken kariyerini bitiren sporcuların kalbi antrenman miktarını zaman içinde düşürdükleri takdirde küçülüyor."

Doruk Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Dr. Avcı, hobi olarak spor yapanlar için değişim evresinin çok daha kolay geçtiğini vurguladı.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir