"Organ nakli sayesinde mutluluğa kavuştuk"
'Organ Bağış Haftası' kapsamında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 'Organ Bağışla, Hayat Kurtar' temasıyla panel düzenlendi.
Her yıl 3-9 Kasım'da kutlanan 'Organ Nakli Haftası'nda Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ‘Organ Bağışla, Hayat Kurtar’ temasıyla farkındalık oluşturmak için panel düzenlendi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen panele İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Zülküf Barış Şahin, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Mahmut Taş, Kayapınar Müftüsü Mehmet Sırrı Şık, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Sorumlu Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Abidin Tüzün ve organ nakli bekleyen hastalar katıldı.
Panelde organ bağışı yapan donör ailelerine ve organ nakli sonrası çocuk sahibi olan bir aileye plaket veridi.
Panelde açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Zülküf Barış Şahin, kimi zaman ilaçların yetersiz kaldığını ve tedavi için organ naklinin gerektiğini belirtti.
Organ naklinde farkındalık oluşturmak istediklerini ifade eden Şahin, "Organ nakli, ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda organ nakli dışında başka bir çözüm yolunun olmadığı bir durumdur. Bunun içinde bizler sağlıklıyken tek tedavi yöntemi olan organ naklini sağlamak, için organlarımızı bağışlamak dışında başka bir tedavi yöntemi olmayan bu duruma farkındalık yaratmak için bu paneli düzenledik." dedi.
Sağlık Bakanlığının organ bağışı ve organ nakline ayrı bir önem verdiğini belirten Şahin, "2007 yılından bu yana bölgemizde 12 ilde organ nakli koordinasyon merkezileri aktif hizmet vermektedir. Çalışmalarımız aktif olarak eğitimler, sempozyumlar, kişisel bilgilendirmeler şeklinde devam ediyor. Şu an bölge geneli 8 bin 501 organ bağışlayan vatandaş bulunmaktadır. Bu sayıyı daha fazla arttırmayı hedefliyoruz. Bunlardan 2012 yılından bu yana 812 beyin ölümümüz gerçekleşmiş ve bunlardan 83 kişi donör olarak organlarını bağışlamışlardır. Bölge genelinde beyin ölümü bildirimlerinde çok sıkıntımız yok. Ancak donör sayımızda, organ bağışlayan kişi sayısında sıkıntı yaşamaktayız." ifadelerini kullandı.
2012 yılından beri organ nakli ile ilgili hizmet verdiklerini dile getiren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Sorumlu Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Abidin Tüzün, bu güne kadar böbrek nakli olarak 120 nakillerinin olduğu bilgisini verdi.
Tüzün, "Merkezimiz 2012 yılından beri böbrek nakli konusunda faaliyet göstermekte. 2015 yılından buyana da kornea nakli ile doku nakli olarak da hizmet vermekteyiz. Bugüne kadar merkezimiz açıldığı günden bu yana böbrek nakli olarak 120 civarında böbrek naklimiz var. Ortalama yıllık 30 nakil yapıyoruz. Bu da devlet hastaneleri nezdinde oldukça iyi bir rakam ama hedeflediğimiz ve ulaşmak istediğimiz rakamın çok gerisindeyiz. Kornea nakli olarak da 2015 yılından bu yana 350 kornea naklimiz var." şeklinde konuştu.
Paneli sağlık çalışanlarında ve vatandaşlarda bir farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiklerini belirten Tüzün, son olarak şöyle konuştu:
"Bu paneli sağlık çalışanlarına ve halkımıza her yıl kutlanan '3-9 Kasım Organ Nakli Haftası'nda farkındalık ve bilin oluşturmak, organ nakinin insan hayatındaki etkisi, bir kornea nakli sonrası dünyaya ve hayata yeniden bakışı, bir böbrek nakli sonrası insanlarımızın minimum haftada 3 defa girdikleri diyaliz makinelerinden bağımsız olarak hareket etmesi, hatta bugün panelimizde hediye verdiğimiz farkındalığını ortaya koymaya çalıştığımız böbrek nakli sonrası bebek sahibi olan bir hastamız var. Bu tarz farkındalığı ortaya koyup diyaliz sırası bekleyen hastalarımızı diyalizden kurtarıp, özellikle böbrek, karaciğer ve kornea nakli ile yeniden hayata bağlanmalarını ve hayatı daha kaliteli yaşamalarını amaçlıyoruz"
Öte yandan 8 yıl boyunca diyaliz makinesine bağlı olarak yaşayan ve 2 yıl önce eşinin verdiği böbrek ile hayata yeniden tutunan Ayşe Demir, 10 yıl sonra çocuk sahibi olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Demir, "Daha önce çok çektim ama şimdi çok mutluyum. Diyaliz çok zordur, herkesin bir şekilde organ nakli olmasını ve diyalizden kurtulmalarını temenni ediyorum." dedi.
Organ nakli yapmaları hususunda çağrıda bulunan ve 2 yıl önce eşine verdiği böbrek ile mutluluğu yakaladıklarının altını çizen Metin Demir, "Organ nakli sayesinde bu mutluluğa kavuştuk. Organ nakli vereceklere sesleniyorum, hiç çekinmesinler organlarını bağışlasınlar. Dini açıdan da hiçbir sıkıntısı yoktur. Bir böbrekle yaşayabilecek herkes bağışta bulunmalı, 2 yıldır ben bir böbrekle yaşıyorum. Birçok kişi şu anda organ nakli beklemekte, bu yüzden herkesten daha hassas olmalarını bekliyoruz. Biz çok üzüntü çektik, şimdi ise mutluluk yaşıyoruz." ifadelerini kullandı. (Hüseyin Genel- İLKHA)