• DOLAR 34.144
  • EURO 37.103
  • ALTIN 2954.813
  • ...
Bu Haksızlığın Giderilmesi İçin de Bir Haberal mı Lazım?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
M.Salih Keskin / Diyarbakır - M.Sait Çelik / Batman
 
Türkiye’de yaşanan birçok olaydan sonra hukuk sisteminin herkese farklı olarak uygulandığına dair tartışmalar yapılıyor. Örneğin bir Ergenekoncunun sıkıntısı için yasalar değişirken cezaevlerindeki binlerce kişinin mağdur olduğu bir konu yıllarca dillendirilmesine rağmen bu sorunun çözümü için hükümet ya da Adalet Bakanlığı hiçbir girişimde bulunmamaktadır.

HABERAL’A ÖZEL YASA
Hükümlü ve tutuklu yakınları herkese farklı olarak uygulanan hukuk sistemi uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirterek yaşanan diğer sıkıntıların da çözülmesi için Adalet Bakanlığını göreve çağırdı. Yaklaşık altı ay önce Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Tokat ve Trabzon gibi illere yapılan sürgünlerle ailelerin de cezalandırıldığını belirten tutuklu ve hükümlü yakınları bu mağduriyetin giderilmesini istiyor.

YASALAR ŞAHISLAR İÇİN ÇIKMAMALI

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden Erzurum’a sürgün edilen Abdulgafur Batmaz’ın babası Haydar Batmaz, Tutukluların hasta yakınlarına ziyaret izni veren düzenlemenin kabul edildiğini ancak bu yasanın tüm mahkumları kapsamadığı için mağdur edileceklerini söyledi. Oğlunun 18 yıldır suçsuz yere cezaevinde tutulduğunu belirten baba Haydar Batmaz, gözaltında yapılan işkence nedeniyle oğlunun sağ elini kullanamadığını söyledi. Baba Batmaz, “Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde iken oğlumun ihtiyaçlarını kendimiz karşılıyorduk. Örneğin çamaşırlarını biz yıkayıp ona götürüyorduk, ama Erzurum’a sevk edildiği için hem o sıkıntı yaşıyor hem de biz sıkıntı yaşıyoruz.

Herkes mevcut yasalardan yararlanma hakkına sahiptir. Yasaların şahıslar için çıkmaması gerekiyor ve eğer bir yasa çıkacaksa da bundan herkes yararlanmalı. Bizim raporlarımız olmasına rağmen verdiğimiz tüm dilekçeler dikkate bile alınmıyor. Bu haksızlıktır, çifte standarttır” diye konuştu.

OĞLUMUN ZİYARETİNE GİDEMİYORUM
Abdulgafur Batmaz’ın annesi Fatma Batmaz ise hasta olduğu için oğlunun ziyaretine gidemediğini ifade ederek, “Oğlum buradayken yanına gidiyordum, ama şimdi yanına gidemiyorum. Oğlum tekrar buraya gönderilsin. Bunu yapmıyorsanız bari çıkardığınız yasa gereği oğluma bizi ziyaret etme hakkını tanıyın” diye konuşu.

YAŞLI ANNE VE BABASI OĞLUNU ZİYARETE GİDEMİYOR

Bu yapılan sevklerden mağdur olan bir başka aile ise Kasım Azarkan ailesi. Kasım Azarkan da Diyarbakır’dan Gümüşhane’ye sevki çıkan mahkumlardan biri. Gümüşhane’ye sürgün edilen Kasım Azarkan’ın eşi Rakiye Azarkan, “Yaşlı annesi ve babası Diyarbakır Silvan ilçesinde ikamet ediyorlar. Ben ve iki çocuğum da Batman’da kalıyoruz. Eşim Diyarbakır’da iken hep görüşüne gidebiliyorduk. Eşimin görüşüne 6 aydır iki kere gidebildik. Ben hastayım çocuklarım da okul okuyor. Görüşe beraber gidemedik. Bu sevklerin çıkmasına izin veren Adalet Bakanına soruyorum, hem onu hem de bizi cezalandırmanızın neresinde adalet var?” diyerek yapılan haksızlığa tepki gösterdi.

YASALAR HERKESE EŞİT UYGULANMALI

Kendisinin ve eşinin anne ve babasının hasta olduklarını ve bu nedenle Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal için yapılan düzenlemenin herkesi kapsayacak şekilde uygulanmasını isteyen Rakiye Azarkan, eşinin ve benzer durumda olanların sevkinin en azından yakın illere çıkarılması gerektiğini belirterek “Yasalar herkese eşit uygulanmalı, bizleri niye cezalandırıyorlar. Adalet bu mu?” diye sordu.

ÇARPIK BİR HUKUK SİSTEMİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Kasım Azarkan’ın çocukları İbrahim ve Yusuf, “Babamızın sevki çıkmadan önce görüşüne gidebiliyorduk. Ancak şimdi Batman’dan Gümüşhane’ye gidene kadar okulumuzdan da oluyoruz. Saatlerce yol gitmemize rağmen babamızla sadece bir saat görüşebiliyoruz” ifadelerini kullanarak yetkililere seslenen kardeşler “Ergenekon’a uygulanan ve bizlere uygulanan farklı iki hukuk sistemi ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir