• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Sürücülere kış uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araç sahipleri, kış mevsiminde zor duruma düşmemek için kış lastikleri, far lambaları, akü ve motor bakımı ile antifriz ve yağ değişimlerine başladı. Kış lastiği takma zorunluluğun 1 Aralık’ta başlamasına rağmen sürücüler, havaların soğuması nedeniyle oto lastikçilerin yolunu tuttu.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla araçların periyodik olarak kontrolden geçirilmesi gerektiğini söyleyen oto lastik ustası Ahmet Ayat, özellikle kış lastiği takılmasının hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Sürücülerin kış lastiğine önem vermesinin faydasına değinen Ayat, “Kış lastiğinin kauçuğu, diş derinliği yaz lastiklerine göre daha farklıdır. Kaliteli bir kış lastiği, içindeki silika maddesinin yoğunluğundan dolayı soğuk havalara dayanıklıdır. Yol tutuşu daha iyi olur, kaymaları engeller. Kış lastiği yağmurda, karda daha iyi bir seyir alır.” dedi.

Kış lastiğinin sürücülerin güvenliğini sağladığını ifade eden Ayat, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kış lastiği eksi 30 dereceye kadar soğuklara dayanıklıdır. Kış lastiği öncelikle sürücünün güvenliğini sağlar. Kışın kaygan zeminde araç kontrolü zorlaşıyor. Yaz lastiği takılı olma durumunda sürücü, aracın kontrolünde zorlanır. Kış lastiği ise yağmurda, karda, buzda aracın kaymasını önler. Sürücünün aracı kontrol altında tutmasına yardımcı olur. Onun için kar lastiklerinde araç kaymaz ve zincire de gere duymaz.”

Kış mevsiminde araçların sorun yaşatmaması için yapılması gereken kontrolleri sıralayan yetkili teknik servis uzmanı Zeki Kandemir, sürücülerin gerekli özeni göstermemesi durumunda büyük masrafların altına girebileceklerini söyledi.

Kandemir, “ Kış gelmeden önce antifriz, yağ, ısıtma, buji bakımları yapılması gerekir. Antifriz olmasa araç çalışmaz, donma yapar. Motor içerisinde paslanma oluşur, sıkıntı çıkarır. Yağ değişimi yapılmazsa yağ yoğunlaşır, motora zarar verir. Yağ filtrelerinin kontrol edilmesi lazım. Sürücüler, araç yakıtını belli başlı yerlerden almalılar. Aksi takdirde mazot donar. Antifriz değiştirilmediği takdirde bin liralık masrafa yol açabilir. Ufak bir masraftan kaçınırsanız yüksek bir masrafla karşılaşırsınız.” ifadelerini kullandı.

Özellikle sisli havalarda hayati öneme sahip olan far, fren ve sis lambalarıyla ilgili bilgi veren oto elektrik ustası Yakup Demir ise “Öncelikle aküden başlamak gerekiyor. Kışın araçların çalışmasında sıkıntı yaşanabiliyor. Bu konuda vatandaşların bilinçlenmesi gerekiyor. Sürücüler, akü bakımının yanında marş motoru bakımını da yaptırmaları lazım.  Akü bakımının çeşitli yöntemleri vardır. Şarjı eksikse şarja bağlanır, akü suları ölçülür, ona göre asit eklenir. Eğer akü durumu çok kötüyse yenisiyle değiştirilir. Farlar, cankurtaran öğedir. Sürücülerin bunu kesinlikle kulak ardı etmemesi lazım.” şeklinde konuştu. (Hüseyin Genel/M. Sıddık Bilge-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir