• DOLAR 32.469
  • EURO 34.739
  • ALTIN 2436.957
  • ...
Tarihi Ulu Cami'nin restorasyonuna devam ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaklaşık 800 yıl önce inşa edilen ve 2015 yılında bakıma alınan tarihi Ulu Cami'nin restorasyon çalışmaları hızla sürüyor.

Artukoğulları’ndan Yavlak Arslan tarafından 1200’lü yıllarda yapımına başlanan ve kardeşi Artuk Arslan tarafından 1204 yılında tamamlanan yaklaşık 800 yıllık tarihi geçmişe sahip Kızıltepe Ulu Cami’nin tarihi yapısına uygun restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Yapılan çalışmaları yerinde inceledikten sonra İLKHA’ ya açıklamada bulunan Kızıltepe ilçe Müftüsü Masum Taşçı, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini belirterek Ulu Cami’nin içi, dışı, dam kısmı, duvarları ve çevre düzenlemesiyle tarihi yapısına uygun bir şekilde restorasyonun devam ettiğini söyledi.

Çalışmalar hakkında bilgiler veren Müftü Taşçı, “Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz tarafından 2015 yılı Ramazan ayından önce tarihi Ulu Camimiz ibadete kapatılıp bakım ve onarımına başlandı. Caminin içi ile ilgili restorasyon işleri devam ediyor. Dam kısmı ile kubbe kısmında da çalışmalar sürüyor. Şu anda dam kısmının mevramları döşendi. Kanallar hazırlandı, yakın zamanda inşallah döşemeleri de yapıldıktan sonra kubbe işi de kurşunla kaplandıktan sonra artık ustalarımız içerde restorasyon işlerine devam edecekler. İçerde mihrabın temizlenmesi hususu var bir de. Tavan kısmının bazılarının hazırlanması var. Ayrıca akabinde de çevre düzenlemesi var. İhata duvarı onun dışında. Başka yapılacak işler var onu da inşallah önümüzdeki süreçte yapmış olacaklar.” diye konuştu.

Caminin ibadete açılacağı konusuna değine Taşçı, “Ne zaman ibadete açılacağı merak edilen bir husustur fakat bu işe başlanırken o zaman 2017 yılının sonuna doğru ibadete açılması hedeflenmişti. Ona yetiştirilebilirse iyi olur. Tabi o zamana kadar biter mi bitmez onu bilemiyoruz. Şu anda hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. İnşallah bu tarihi ulu camimiz hem içiyle hem dışıyla dam kısmı duvarı çevre düzenlemesiyle aslında uygun bir şekilde tarihi yapısına uygun bir şekilde restorasyonu yapılmış olacaktır.” dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)





























Bu haberler de ilginizi çekebilir