• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...
"Özel müzelerin kapatılması Gaziantep turizmini olumsuz etkiler"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’teki özel müzelerin Kültür ve Turizm Müdürlüğünün almış olduğu son kararıyla kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten özel müze yetkilileri, kentteki müzelerin çoğunluğunun özel müze olduğunu, uygulama henüz yürürlüğe girmeden müzelerini kapatmak zorunda kaldıklarını dile getirdiler.

Uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde kapılarına kilit vurmak zorunda kalacaklarını belirten Dünya El Sanatları Kültür Müze sahibi Hanifi Özaslan, Kültür ve Turizm Müdürlüğünün müzelerde özel güvenlik görevlisi çalıştırma mecburiyeti ve arkeolog görevlendirilmesi kararına tepki gösterdi.

Özel müzelere resmi yazı gönderen Kültür ve Turizm Müdürlüğü, müzeyi çalıştırabilmek için güvenlik görevlisi ve arkeolog çalıştırılması zorunluluğu olduğunu ifade edilen yazıda, mevzuat değişikliği sebebiyle eksiklerin bir an önce tamamlanması istendiği bildirildi.

15 Temmuz darbe girişimi ve son yaşanan şiddet olaylarının ardından zor günler geçirdiklerini belirten Özaslan, ziyaretçi sayısının azlığı sebebiyle zor günler geçiren özel müze sahipleri mevzuat gereklerini yerine getirmekte zorlandıklarını belirtti.

"Müzemi kapatmak zorunda kaldım"

Güvenlik görevlisi ve arkeolog istihdamı sağlayamadığı için müzesini kapatmak durumunda kaldığını belirten Özaslan, "Osmanlı eserlerini bir araya getirerek müzemi kurdum. Amacımız gelecek kuşaklara Osmanlı eşyalarını tanıtmak. Kültüre ve Gaziantep turizmine bir katkı sağlamaktı. Yapmış olduğumuz bu müzede bizim bir çıkarımız yok. Buna da Kültür ve Turizm Müdürlüğü yazı göndererek 'bir arkeolog ile 3 tane güvenlik görevlisi çalıştırmak zorundasınız' dedi. Bizim buna gücümüz yok. Bende müzemi kapatmak zorunda kaldım.” dedi.

“Bakanlığın Gaziantep’e daha çok destek vermesi lazım”

Özel müzelerin kapatılmasının Gaziantep turizmini olumsuz etkileyeceğini aktaran Özaslan, “Antep’e gelenler ilk olarak bakırcılar çarşısı ile Kale çevresini gezmeye geliyorlar. Daha sonra ise diğer müzeleri soruyorlar. Gaziantep’i tanıtan Gaziantep’in bakırcılarıdır. Kale civarındaki hanlardır. Kale civarında 20 taneye yakın han var. Gaziantep tarihi bir şehirdir. Gaziantep’te olan han hiçbir ilde yok. Gaziantep’in birçok tarihi yeri var. Hatta Gaziantep’in en küçük köyünde dahi höyük vardır. Bu höyükler bu şehrin tarihi bir yer olduğunu belirtiyor. Gaziantep her kuşağa ev sahipliği yapmıştır. Bu anlamda bakanlığın Gaziantep’e daha çok destek vermesi lazım.”ifadelerini kullandı.

“Sahip çıkılmayan Osmanlı eşyalarını biriktiriyorum”

Özaslan, “Gaziantep’te 8’e yakın özel müze vardır. Bunların 6 tanesi belediyeye aittir. Geri kalan 2-3 müze ise özeldir. Ben 20 yıldan beri antika işleri ile uğraşıyorum. Sahip çıkılmayan Osmanlı eşyalarını biriktiriyorum. Ben bu eşyaları bir Antep evinde bir sergileme yaptık. Burayı müze haline getirdik. Müzemde 5 bin civarında tarihi eşya bulunuyor. Bunu da gelecek kuşaklara aktarmak için Osmanlı eserlerini genellikle Zeugma müzesi gibi müzeler almıyor. Bunlar halk arasında serbest satılıyor. Bunu da genellikle 1930’lu yıllarda Avrupa bizim bütün güzel eserleri Avrupa’ya kaçırmışlar. Günümüzde de hala götürüyorlar. Bizde bunları bir sahiplenelim dedik.” şeklinde konuştu.

“Yetkililer, bu konuda bize yardımcı olacağına zorluk çıkartıyor”

Bir arkeolog çalıştırmanın maliyetinin aylık 2-3 bin TL’yi bulduğunu, özel güvenlik çalıştırdığı takdirde ve diğer şartları yerine getirmesinin kendilerine maliyetinin 20 bin TL’yi bulacağını belirten Özaslan, "Yetkililer, bu konuda bize yardımcı olacağına zorluk çıkartıyor." diyerek tepki gösterdi.

Özaslan, “Gaziantep turizmine katkı olsun diye biz de bir müze açtık. Zeugma müzesi özel müzelere zorluk çıkartmaktadır. Çünkü bu müzelere fazla kimse gelmiyor. Özel müzelere 3 tane güvenlik, bir arkeoloji istiyor. Zaten bu eserler tarihi eser değil ki bunlara zorluk çıkartıyor. Mardin’e Türkiye’nin diğer şehirlerine gittiğinizde buna benzer özel müzeler vardır. Bu müzeleri sahibi kendisi koruyor. Çünkü bunlar tarihi eser değil. Bu müzelere zorluk çıkartıyorlar. Osmanlı eserlerini de kendileri sahip çıkmıyor. Bunu da halk arasında kimisi koleksiyon olarak evinde biriktiriyor. Bizde halka açık bir yer yaptırdık. Biz buraya özel güvenlik tutamayız. Güvenlik ve arkeoloji tutmak bana 20 bin TL’ye mal oluyor. Bizim zaten kazancımız bellidir. Ben buranın aylık 500 TL olan elektriğini kendi cebimden ödüyorum.” şeklinde konuştu.

Belediyelerin kendilerine öncülük etmesini isteyen Özaslan, “Hâlbuki bu konuda bize belediye bir öncülük yapabilir. Herkes bir arkeolog tutar kendi eserlerini kontrol ettirebilir. Bu konuda bize kolaylık getirmeleri lazım. Zorluk değil. Daha önceleri de özel müze yapanlara yardım edeceklerini söylüyorlardı. Gaziantep turizmi daha çok kazansın diye biz çaba gösteriyoruz. Daha çok turist gelsin istiyoruz. Şu an Mardin bile bizden daha çok turist ağırlıyor.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir