• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"6-8 Ekim olayları toplumsal hafızadan hiç silinmeyecek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HDP Eş Başkanı Demirtaş’ın ve HDP’li yöneticilerin çağrılarıyla 6-8 Ekim 2014’te, Kobani’de yaşanan olaylar bahane eden PKK/HDP’liler bölgede başta Diyarbakır’da olmak üzere bölgedeki Müslümanları hedef alarak katletmiş, onlarcasına yaralamıştı. Ev ve işyerlerinin de yağma ve talan edildiği  o günlerde HÜDA PAR binaları da  hedef haline gelmişti.

Aradan geçen 2 yıla rağmen olayların oluşturduğu travmanın halen atlatılamadığını belirten HÜDAPAR Kızıltepe İlçe Başkanı Burhan Aydın ve ilçe sakinleri, o gün yaşadıklarını İLKHA’ya anlattı.

“HÜDAPAR’ ı IŞİD’le özleştirip kitleyi bize saldırttılar”

6-8 Ekim 2014 tarihinin dikkatle irdelenmesi gerektiğini belirten Kızıltepe HÜDAPAR ilçe başkanı Burhan Aydın, O gün devlet içindeki bazı mihrakların sahayı PKK’lilere terk ettiğini, PKK/HDP’lilerin işyerlerini yağmalayıp yaktıklarını, dindar insanları vahşice katlettiklerini söyledi.

Aydın, “Kızıltepe’mizde vahşice bu insanları öldürdüler. Birisi Suriye’den göç etmiş Abdullah isimli bir mülteci, diğeri ise kendisine Abdullah isimli şahsa misafirliğe gelen Suudi Arabistan’da oturan bir mühendisti. Sakallarından dolayı bu iki insana kıydılar. PKK’nin şehir çetelerinin kan donduran sosyal medya paylaşımlarına şahit olduk. HDP’nin parti binasında eski yöneticisi olan bir şahsın HÜDA PAR’ ı IŞİD’le özleştirip kitleyi HÜDA PAR’a saldırttığını biliyoruz. Dindar kimliğimizden dolayı bize yöneldiler ikinci bir sebep de bu bölgede biz asla PKK’ye boyun eğmedik bizi bu bölgeden çıkarmak, yok etmek ve öldürmek için saldırdılar.  Toplu bir kıyım faaliyetiydi. Onların asıl gerçek niyeti yakalanan militanlarının ifadesi doğrultusunda bunu söylüyoruz. HÜDA PAR camiasını topyekûn öldürmek, geri kalanı da bölgeden sürmek yani bunun alt yapısını PKK daha önceden hazırlamıştı ve bu senaryoyu 6-7 Ekimde tüm İslam âlemi için kutsal olan Kurban Bayramı’nda sahneye sürdüler. Devlet hiç müdahale etmedi, göz yumdu, onların bu yıkımına sessiz kaldı. Geçmişe dönük bu daha sonra sergilenecek darbeye zemin hazırlamak için birilerinin kurguladığı ve devlet içerisinde bazı güçlerin buna destek verdiğini bugün daha iyi net görebiliyoruz.” dedi.

“Bayramlaşma için gelen yaklaşık 20 üyemiz silahla yaralandı”

6-8 Ekim olaylarının Toplumsal hafızadan hiç silinmeyecek kadar dehşetli günler olduğuna dikkat çeken Aydın, “O gün için yaklaşık 50 kişiye yakın üyemiz bayramlaşma için parti binasına gelmişti. Parti binamıza saldırı olduğunda bu insanlardan yaklaşık 20 tanesi çeşitli yerlerinden silahla yaralandı. Akşama kadar saldırı devam etmesine rağmen herhangi bir devletin kolluk gücü müdahale etmedi bu kardeşlerimiz akşama kadar parti binamızda yaralı bir şekilde kaldı. Yaralıları, akşama doğru az bir çete kitlesi kalmıştı. Zırhlı bir araç eşliğinde ambulans gelerek bazı arkadaşlarımızı aldı bazılarını da kendi imkânlarımızla hastanelere yetiştirdik. Toplumsal hafızadan hiç silinmeyecek kadar dehşetli günler idi. Bu günün sorumluları elbette ki cezasız kalmaz. Biz ilahi adalete güveniyoruz ama maalesef devletin hukuk sistemi bu olayda da sınıfta kaldı. Vatandaşa karşı yapılan bu kadar büyük dehşetli olayların failini yakalamadığı gibi yakaladıklarını da serbest bıraktı.” diyerek yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti.

“4 saat yaralı şekilde kan kaybederek bekledim Yaklaşık 5 gün yoğun bakımda kaldım”

Olaylarda PKK/HDP’lilerin saldırılarına maruz kalarak ağır şekilde yaralanan Ramazan Karaca ise yaşadıkları şöyle dile getirdi:  “Kurban bayramının üçüncü günü bayramlaşma için HÜDA PAR’ın parti binasına geldik. Saat 15.00 civarında partimizin binası binlerce insan tarafından kuşatıldı. Önce taşlarla saldırdılar bizde kendimizi savunmak amaçlı kapılarımızı kapattık. Sonra binamıza Molotof attılar biz üstteki çatıyı kırmasaydık hepimiz o anda boğulacaktık. Çatının kırılmasıyla dumanlar çıktı. Baktılar olmadı bu sefer af tüfeği dükkânını yağmalayıp o silahlarla bize ateş açtılar. ben üst kata çıktım bana ateş açtılar göğsümden yaralandım yaklaşık 4 saat yaralı şekilde kaldım 2 buçuk kilogram kan kaybettim. Yaklaşık 5 gün yoğun bakımda kaldım sonra beni normal servise çıkardılar.”

“Defalarca aramamıza rağmen ne güvenlik güçleri nede itfaiye müdahale etmedi”

İşyerinin yakılmasıyla 700 bin TL zararının yarıya yakınının devlet tarafından karşılandığını ve aradan geçen iki yıla rağmen hâlâ sıkıntı yaşadığını vurgulayan esnaf Zeynettin Karaalp ise  “6-8 Ekim Kobani olaylarında birçok dernek, okul, işyeri, banka resmi kurumlar yakıldı yağmalandı talan edildi ama maalesef güvenlik güçleri hiçbir müdahalede bulunmadılar. Onları tekrar, tekrar aramalarımıza rağmen ne onlar ne de itfaiye hiçbir şekilde müdahale etmedi. Milyonlarca TL’lik zarar oldu. O zaman Bizim yaklaşık 700 bin TL civarında zararımız oldu.

Yarıya yakın bir kısmını devlet karşıladı diğeri bizden gitti bizim gibi birçok insan mağdur oldu. Ailelerini geçindiren 4 işçi bizde çalışıyordu işsiz kaldılar evlerine çocuklarına ekmek götüremeyecek duruma geldiler. Tekrar işimi kurmak için aradan iki yıl geçti ancak zor işimi kurabildim ve hala eski sistemi kurmuş değilim hala sıkıntı yaşıyoruz o olaylar olmasaydı bugün bu sıkıntıları yaşamazdık.”

“PKK’nin tehditleri sonucu dükkân sahipleri kiracılarına dükkânlarını tekrardan vermedi”

Yağmalanan iş yerinde En çok yakılan Kur’an-ı Kerimlere üzüldüğünü belirten Karaalp, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ayrıca işyerimde birçok Kur’an-ı Kerim, dini kitaplar vardı, onlar da yakıldı. Özellikle en çok Kur’an-ı Kerimlerin yakılmasına çok üzüldüm. İş yerimle birlikte 7 katlı bir binada yandı. O binada kalan bütün esnaflarda zarar gördüler, mağdur oldular. İşyerimi tekrar kiralamak için sahibinden istedim fakat duyduğuma göre PKK tarafından bana kiraya vermemesi için tehdit edilmişti. Diğer birçok insan bu şekilde mağdur edildi eski işyerleri dükkân sahipleri vermediler. Bu da PKK’nin tehditleri doğrultusunda oldu. Bu olayların bir daha yaşanmamasını diliyoruz özellikle o olayların yaşanmaması için sebebiyet verenlerin yargılanmalarını istiyoruz.”

6-7 Ekim olaylarında Kızıltepe de ne olmuştu?

Selahattin Demirtaş’ın çağrısıyla Güneydoğudaki diğer il ve ilçelerde olduğu gibi sokağa dökülen PKK/HDP’liler, bayramlaşma için HÜDA PAR ilçe binasında bulunanları bina ile birlikte yakma girişiminde bulunmuş yapılan silahlı saldırıda yaklaşık 20 kişi yaralanmıştı. Daha sonra başta HÜDA PAR ilçe başkanlığı olmak üzere siyasi parti binalarını, okul, işyeri, banka resmi kurumlar yakılıp yağmalandı. Suriyeli Abdullah Muhammed Latif (43) ile Suudi Arabistan’dan bayram için ziyaretlerine gelen bacanağı Fehad İbrahim Elduveric (45) Mardin’den dönerken yol kesen PKK’liler üzerlerinde bulunan 10 bin TL ile 15 bin Suud riyalı alarak onları katletmişti. (Mehmet Aslan-İLKHA)











































Bu haberler de ilginizi çekebilir