• DOLAR 35.427
  • EURO 36.616
  • ALTIN 3095.84
  • ...
POMPEİ HALKI ve İbretlik Hikâyeleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yunus Can / İtalya / Doğruhaber
Roma İmparatorluğu’nun ihtişamını ve ahlaki yaşam tarzını yansıtan Pompei şehri İtalya’nın Güneyi Campania bölgesinde bulunuyor. Napoli şehri yakınlarında bulunan kent, halen tarihin izlerini tıpkı Firavun’nun cesedi gibi taşımaya devam ediyor. Kentte taşlaşmış insanların şekilleri bulunuyor.

Milattan sonra 79 yılında Vezüv (İbret) yanardağından yükselen lavlar Pompei kentinde iki yüz bini aşkın sapkınlar topluluğunu kavurup taşlaşmış hale getirdi. Vezüv (İbret) yanardağının eteklerinde kurulu Pompei kenti bir zamanlar Roma İmparatorluğu’nun zevk ve hayat şehriydi. Romalı asilzadeler, aristokratlar, modacı ünlüler, zenginler, para baronları ve entellektüeller bu kente gelip her türlü zevk ve sefahatı yaşayarak diledikleri gibi sınır tanımadan yaşıyorlardı.

HALK SAPIKLIKTA SINIR TANIMIYORDU

Pompei halkı cinsel sapkınlıklarda sınır tanımıyordu. Roma İmparatorluğu’nun sembol kentlerindendi. Tatil köyü gibiydi. Romalı Generaller burada ağırlanıyor, Asilzadeler buraya gelerek eğleniyorlardı. Vezüv yanardağı ise eteklerinde kurulu bu sapkın Pompei halkına tahammül edemiyordu. Sabırsız, fokur fokur kaynıyordu. Ahlaka aykırı davranan Pompei’in kibirli insanları Vezüv’ün depremi altında helakını hazırlıyordu. Vezüv yanardağı’nın korkunç bir şekilde patlamasıyla iki yüz bin nüfuslu Pompei halkı kül bulutlarıyla taşlaşmış vaziyette mezara gömüldü.

KOCA BİR KENT TOPRAĞA GÖMÜLDÜ

Yaklaşık 1700 yıl kayıp olan bu kent adeta yok olup yere gömüldü bir anda. 1748 yılında tevafuken arkeologlar sayesinde yeniden keşfedildi. Vezüv yanardağı öyle bir patladı ki kentte yaşayan iki yüz bini aşkın insan hiç kıpırdamadan hepsini oldukları vaziyette yakalayarak taş etti. Öylesine ani olmuştu ki hiç kimse oturuşunu bile değiştiremedi. Pek çok çift sapkınlıkları esnasında taşlaştı. Pompei için bir anda zaman durmuştu.

Fuhuşun yaygın olduğu Pompei kentini Yüce Allah (cc) haritadan sildi. Tıpkı Kur’an-ı Kerim’de bildirilen Lut, Semud ve Ad kavimlerinin helakları gibi.

Zenginlik, aşırı şehvet, şımarıklık ve makamlar en üst seviyesindeydi.
Kur’an-ı kerim bir tarih kitabı değildir. Geçmiş kavimlerin helakını bizlere ders ve ibret olarak aktarmadadır. Nitekim çeşitli ayeti kerimelerde; “Sizden önce gelip-geçenlerin hayatlarını, gittikleri yolları ve başlarına gelenleri gözden geçirip onlardan ders alınız. Yerleri, gökleri, cansızları ve kendinizi inceleyiniz. Gördüklerinizin içini, özünü araştırın. Bütün bunlarda yerleştirmiş olduğum kuvvetimi, kudretimi, büyüklüğümü ve hâkimiyetimi bulunuz, görünüz, anlayınız...” buyrulmaktadır.

İtalya’nın antik şehirlerinden olan Pompei her yıl binlerce turist ağırlıyor. Bu kadar insanın ziyaret etmesi sadece şekilde kalıyor. Hiçbir ders çıkartılmıyor. Sadece bakışlar değişiyor. Allah`ın nazarıyla bakan insan sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadardır.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir