• DOLAR 32.245
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2441.517
  • ...
Dünya barışı için 3 ton aşure pişirilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği, '21 Eylül Dünya Barış Günü' nedeniyle dünyanın ve Türkiye'nin dört yanından gelen malzemelerle aşure yapacak. Barış için pişirilecek 3 ton aşure ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesi de hedefleniyor.

'Gelin, dünya barışı için hep birlikte pişirelim' sloganı ile ‘21 Eylül Dünya Barış Günü’ nedeniyle aynı zamanda ‘Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek büyüklükte aşurenin yapımı törenle başladı.

Festival Park'ta yapılan törene Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Almanya Büyük Elçisi Martin Erdmann, Kongo Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshıdımba, Sri Lanka Büyükelçisi Amza Pakeer Mohidden, Vatikan 1'inci Müsteşarı Agelo Accattıno ile Gastronomi ve Turizm Derneği Başkanı Songül Toprak Alisinoğlu katıldı.

Festival Park'ta düzenlenen törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, etkinlik çerçevesinde, Türkiye'nin farklı kentlerinden getirilen malzemelerle 3 ton aşure pişirilerek, ‘Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Gaziantep’te yeni bir rekor denemesi için bir araya geldiklerini belirten Şahin, Guinnes'te ilk kez aşureyle ilgili bir rekor denemesi yapılacağını ve Aşurenin çokluk içinde birliği, farklılığın zenginlik içerdiğini kanıtlayan bir lezzet olduğunu dile getirdi.

Şahin, “Birlikte yaşama kültürünün bize nasıl şirinlik, heyecan, sağlık ve kalite verdiğini gösteren bize ait tatlı çeşidimiz. Bütün dünyaya ses vermek istiyoruz. Yeni bir dünya, daha adaletli ve barış dolu bir gelecek, çocuklarımız ve torunlarımız için daha güzel bir dünya için bir aradayız. Yarın ‘Dünya Barış Günü’ aşureyle Guinness'e girmek için deneme yapacağız.”dedi.

Guinness Rekorlar Kitabı'nda şimdiye kadar aşure ilgili bir başlık açılmadığını ve ilk defa Gaziantep'in böyle bir başvuru yaptığını belirten Şahin, “Üç ton malzemeyi aynı anda ıslatacağız. Malzemelerin her biri farklı şehirlerden geldi. Hangi şehrimizin nesi ünlüyse onları rica ettik. Şanlıurfa'dan mercimek, Balıkesir'den bakla, Malatya'dan kayısı, Karadeniz'den fındık, Aydın'dan incir gönderildi. Aşurenin ana malzemelerini de gastronomi şehri olarak biz koyacağız.”ifadelerini kullandı.

"Aşurede sevgi ve muhabbet pişecek"

Aşurenin herhangi bir tatlı olmadığını ve aşurenin aslında dünya barışını simgelediğine işaret eden Şahin, “Bu dünyada herkese yer olduğunu, barış içerisinde yaşanabileceğini, güneşin herkesi ısıttığını, gönül darlığına gerek kalmadan ve kan dökmeden hep birlikte yaşayabileceğimizi ve çokluk içinde de birliğin olabileceğini, lezzetin aslında bu farklılıktan kaynaklandığını bize gösteriyor. Biz yarın bütün dünyaya, 'Barış zor değil, barış için azıcık çaba sarfedelim' mesajı vereceğiz. 'Gelin bu aşureye herkes bir malzeme koysun ve geleceğin dünyası daha adaletli, barış içerisinde olsun; kan, gözyaşı, savaşlar bitsin' mesajı vereceğiz. Biz Hacı Bektaş'ın, Hacı Bayram-ı Veli'nin, Aşık Veysel'in, Yunus Emre'nin, Hz. Mevlana'nın torunlarıyız. Aşurede sevgi, muhabbet pişecek.” şeklinde konuştu.

Gastur-Der Başkanı Songül Toprak Alisinanoğlu da "Gelin, dünya barışı için hep birlikte pişirelim" sloganıyla ‘21 Eylül Dünya Barış Günü'nde dünyanın farklı coğrafyalarından ve Türkiye'nin dört bir yanından getirilen malzemelerin dünya barışı, birlik ve beraberlik için aynı kazanda birleşeceğini aktardı.

Alisinanoğlu, etkinliğin, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na giren Gaziantep mutfağının tanıtımı ve bilinirliğinin artırılması açısından da önem taşıdığının altını çizdi.

Konuşmaların ardından, malzemelerin ıslatılması için suya konuldu. 27 farklı malzemenin kullanılacağı aşureyi farklı meslek dallarından kişilerin de bulunduğu 27 kişilik ekip pişireceği, 3 ton olarak yapılıp, 30 bin kişiye dağıtılacağı belirtildi.

Öte yandan ıslatılan malzemeler bugün saat 23.00'de kazana aktarılarak pişirilmeye başlanacak. Yarın kutlanacak ‘21 Eylül Dünya Barış Günü'nde de pişirilen aşure Guinnes rekoru için tartılacak ve daha sonra ise etkinliğin yapıldığı Festival Park'taki vatandaşlara, Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı yurtlara, huzurevlerine ve Suriyelilerin kaldığı kamplara dağıtılacak. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir