• DOLAR 35.466
  • EURO 36.533
  • ALTIN 3072.2
  • ...
Depremzedelere Grip Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Özellikle depremler nedeniyle çadır kentlerde ve konteynırlarda yaşayan vatandaşların kendilerini iyi muhafaza edememeleri ve hava ile temasın oldukça yoğun yaşandığı Van`da grip ve soğuk algınlıklarından şikayetin artması kaçınılmazdır. Bu konuda bir açıklama yapan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, bu gibi yerlerde yaşayan Vanlıların daha dikkatli olmaları gerektiğine işaret ederek, hava sıcaklığının giderek düştüğü şu günlerde enfeksiyon ve soğuk algınlığı şikayetleri olanların en yakın sağlık merkezine başvurmasını önerdi.
 
Grip İle Soğuk Algınlığı Karıştırılmamalı 
Gribin, ani olarak 39°C üzeride ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Acar, "Esasında grip, halk arasında sıklıkla soğuk algınlığıyla karıştırılmaktadır. Fakat soğuk algınlığı genellikle ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle seyreden ve yatak istirahatına dahi gerek kalmadan atlatılabilen bir hastalıktır. Ancak grip basit bir hastalık olarak görülmesine karşın çok ciddi tablolara yol açabilir. Zira çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer, böbrek, şeker gibi kronik hastalığı olanlarda çok ağır seyrederek ölümlere dahi yol açabilen nitelikte bir hastalıktır. Bu nedenle özellikle çadır kentlerde ve konteynırlarda yaşayan kişilerin kendilerine çok dikkat etmesi ve mümkün olduğunca korunması hayati önem taşır" uyarısında bulundu.
 
Virüs 2 Saat Havada Kalabiliyor 
Gribe yol açan virüsün çok hızlı ve kolayca bulaşabildiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Acar, gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncini arttırmak olduğunu dile getirdi. Acar, "İnfluenza dediğimiz virüs, hasta kişilerin hapşırası ve öksürmesi ile damlacıklar içinde etrafa saçılır ve bu dalmacıklar 2 saat boyunca havada asılı kalabilir. Bu virüs hasta olan kişiye ya da kullandığı eşyaya direkt temas ve hava yoluyla bulaşır. Daha da çarpıcı bir husus, hastalanan kişinin gribi 7 gün boyunca çevresine bulaştırmaya devam etmesi. Tabi burada her şeyden önce kalabalık ortamlarda bulunanlar ve risk grubundaki kişilerin sağlıklarına azami derecede dikkat etmeleri gerekiyor. Gripten korunmak için gıda alımı da çok önemlidir. Bu mevsimde bol sulu gıdaların tercih edilmesi, taze sebze ve C vitamini bakımından zengin meyvelerin tüketilmesi faydalı olacaktır. Bu şekilde de gribin, bronşite ve zatürreeye dönüşmesi engellenebilir" dedi.
 
Fikret Özkan - İLKHA
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir