TARİHTE BUGÜN - 6 EYLÜL
TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL
1422 – İstanbul`u fethedecek olan Fatih Sultan Mehmet`in babası Sultan II. Murat, İstanbul kuşatmasını sona erdirdi. Böylelikle her sultanın hayali olan İstanbul`u almak kendisine nasip olmadı ama oğlu Sultan Mehmet Han bütün Sultan ve Meliklerin bu rüyasını gerçekleştirecekti.
1566 - Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, seferde iken Zigetvar yakınlarında öldü. I. Süleyman veya Kanuni Sultan Süleyman (Divan edebiyatı'ndaki adıyla Muhibbi) ya da birçok batı ülkesinde bilindiği isimle Muhteşem Süleyman, onuncu Osmanlı padişahı ve 89. İslam halifesidir. Ayrıca I. Süleyman'ın 10. Osmanlı sultanı olması sebebiyle On numarayı tamamlayan manasına gelen Saibü'l Aşereti'l Kamilet'de denmiştir.
1520 yılında, Yavuz Sultan Selim'in ardından tahta çıktı. 1521'de Belgrad, 1522'de Rodos, 1526'da Mohaç, 1534'de Bağdat ve Tebriz, 1538'de Boğdan'ın tamamı ve Preveze, 1541'de Macaristan'ın tamamı, 1543'de Estergon, 1551'de Trablusgarp, 1553'de Safevi topraklarının bir kısmı, 1566'da Zigetvar I. Süleyman tarafından fethedildi. I. Selim'den 6.557.000 km2 olarak devraldığı Osmanlı İmparatorluğu'nu, kırk altı yılda 14.893.000 km2'ye ulaştırdı. Zigetvar fethedilmeden seferde iken hayatını kaybetti. Ölümü İstanbul`a dönene kadar gizlendi. Döneminde Osmanlı İmparatorluğu zirve yıllarını yaşasa da birçok tarihçiye göre çöküşün başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Zira bütün bu fetihleri yapan Kanuni, devlet yönetiminde gelenekleri bozmuş ve kadınların yönetimde söz sahibi olmalarının yolunu açarak ileriki dönemlerde Valide Sultanlar`ın resmen ülkeyi yönetmeye kalkışmalarının belki de ilk adımını atmıştı.
1915 - Bulgaristan, İttifak Devletleri'yle antlaşma imzaladı ve Osmanlı İmparatorluğu, Almanya ve Avusturya-Macaristan saflarında I. Dünya Savaşı'na dahil oldu.
1939: Demiryolu Erzurum'a ulaştı. Erzurum'a ilk tren girdi. Osmanlı`da II. Abdülhamid döneminde Irak`a, Hicaz`a, Yemen`e ve Şam`a demiryolu hattı yapılmış ve Anadolu`da da ana hatların tamamına yakını bitirilmişti. Cumhuriyet döneminde ise 1950`lere kadar bu hatlara çok az ekleme yapılabilmiş ve Erzurum gibi önemli bir merkeze bile ancak 1939`da demiryolu ulaşımı sağlanabilmişti.
1939 - Almanya tüm Yahudi vatandaşların Sarı Yahudi yıldızı taşımasını zorunlu kıldı.
1955 : 'Selanik'te Atatürk'ün evine bomba atıldığı haberi' İstanbul, İzmir ve Ankara'da şiddetli protestolarla kınanmaya başlandı. Protesto gösterileri kısa zaman içinde, gayrimüslimlerin işyeri ve evlerine karşı tahrip ve yağmacılığa dönüştü. Olayların önünün alınamaması üzerine, bu üç şehirde de sıkıyönetim ilan edildi. Selanik'te böyle bir saldırının olmadığı açıklanmasına rağmen, yağmacıları durdurmak mümkün olmadı.
1975: Diyarbakır`ın Lice ilçesinde şiddetli deprem. 3.000'den fazla ölü var. 7.000'e yakın ev yıkıldı. 144 km.lik karayolu kullanılmaz hale geldi. Bir çok köye yardım götürülemedi. Çadır ve ekmek dağıtımında çıkan kavgada 1 kişi öldü. Lice'ye giriş çıkışlar yasaklandı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü 6,6 olarak açıkladı. 8149 bina hasar gördü veya yıkıldı. Bazıları maddi hasarlara sebep olan 3-4 ay süresince artçı sarsıntılar devam etti.
Özellikle köylerdeki yapı malzemesinin kerpiç olması ölü sayısının artmasına sebep oldu. Depremin ardından ulaşım yetersizlikleri nedeniyle kırsal bölgelere yardımların ulaştırılması gecikti. Deprem sonucu Lice, Hani, Hazro, Kulp, Dicle, Silvan, Ergani ve Diyarbakır çevresindeki yapıların 8.159`u ağır, 4.550`si orta ve 7.283`ü hafif hasar gördü ve ölümler meydana geldi. Elazığ, Şanlıurfa, Mardin, Muş, Siirt'te maddi hasar meydana geldi. Yaklaşık iki ay sonra sonra 21-23 Kasım 1975 tarihleri arasında yardımların yetersiz olduğu gerekçesiyle Lice'den Diyarbakır merkezine 3 gün süren 90 kilometrelik bir yürüyüş gösterisi düzenlendi.
1976 FKÖ Arap Birliği`ne tam üye oldu. Arap ülkelerinin ve İslam dünyasının Filistin`e lakayt kalması bir yana Filistin Devleti`ni tanıma cüretini bile gösterememişler ve Filistin halkını temsilen Filistin Kurtuluş Örgütü Arap Birliği`ne davet edilmişti. İslam Ülkeleri`nin Batı güdümlü yönetimleri Filistine bunu reva görürken Siyonizmin korsan devleti İsrail çoktan Birleşmiş Milletlere alınmış ve hemen tüm ülkeler tarafından tanınmıştı.
1980 – Siyonistlerin Kudüs`ü ebedi başkentleri ilan etmelerinin ardından Konya'da Kudüs Mitingi yapıldı. Necmettin Erbakan liderliğinde Konya`da binlerce kişinin katılımıyla Kudüs`ü Kurtarma yürüyüşü yapıldı. Bu yürüyüş 12 Eylül 1980 darbesinden sonra yargılanan Milli Selamet Partisi(MSP) davasında önemli bir kanıt olarak kullanıldı. Müslüman halkın tamamının katılmak isteyeceği ve imkanlar dahilinde katılacağı bu yürüyüşün yasadışı olduğunu kabul eden dönemin cunta yönetimi ve mahkemeleri bu tutumlarıyla siyonist işgalini onayladıklarını ve siyonizmle işbirliği yaptıklarını itiraf etmiş oluyorlardı. Siyonist İsrail , bütün dünyanın tepkisine rağmen 23 Temmuz 1980`de Kudüs'ü İsrail'in ebedi başkenti olarak ilan etti. Söz konusu kararın 30 Temmuz 1980 tarihinde İsrail parlamentosu Knesset 'te onaylanması üzerine 28 Ağustos 1980`de Türkiye, tepki olarak Kudüs'teki Başkonsolosluğu kapatıp İsrail`le ilişkilerini maslahatgüzarlık seviyesine indirdi. Ancak Müslüman Halk`ın söz konusu karar dolayısıyla İsrail`e tepkisi bununla sınırlı kalmayacaktı. Milli Selamet Partisi Genel Merkezi, halkın tepkisini dile getirebilmesine imkân tanımak için 6 Eylül 1980`de Konya`da bir "Kudüs'ü Kurtarma Mitingi" düzenlemeye karar verdi. Sonraları çeşitli bahaneler ileri sürülerek ve İsrail`e yandaş medyanın haberlerine dayandırılarak miting yasadışı ilan edilmiş ve bunu düzenleyen MSP ve Erbakan mahkum edilmişti.
1980 - Sovyetler Birliği, Güney Kore Havayolları'na ait Boeing 747 uçağını düşürdü, 249 kişi öldü. Normal şartlarda bu olay ABD ile Sovyetler arasında bir savaş sebebi sayılmakta idi. Ne var ki yeni kurulmuş olan İran İslam Cumhuriyeti`ne odaklanan ABD, dikkatini dağıtmak istememiş ve bu olayı kınamayla geçiştirmişti.
1986: İstanbul Kuledibi'nde bulunan Neva Şalom Sinagogu'na ayin esnasında önce silahla ateş açıldı daha sonra Sinagog'un içine el bombaları atıldı. 21 kişi öldü, onlarca yaralı var. Bomba atanlardan ikisinin de bombaların patlaması sonucu öldükleri tespit edildi. Olayı, İslami Direniş, İslami Cihad, Filistin İntikam Kuzey Arap Birliği gibi örgütler Siyonist yahudi yayılmacılığını ve Filistin`in siyonistlerce işgal edilmesini cezalandırmak için eylemi gerçekleştirdiklerini açıkladılar, ancak kesin deliller bulunamadı.
1987: Siyasi yasakların kalkmasına dair yapılan referandumda, %50.16 evet oyu ile siyasi yasaklar kaldırıldı. Çok renkli bir kampanya dönemi yaşandı. Başbakan Özal, üzerinde 'No No' yazılı tişörtler ile mitingler düzenledi. Cumhuriyet tarihinin 3. referandumunda, 1982 Anayasası'na eski politikacılar için konulan yasağın kaldırılıp kaldırılmaması oylandı. YSK, kesin sonuçları yüzde 50,16 evet, yüzde 49,84 hayır olarak açıkladı. Bu sonuçla yasaklı bulunan Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Alpaslan Türkeş yeniden siyaset arenasına döndüler.
1988: Denizli Belediye Başkanı Ziya Tıkıroğlu, İbrahim Tatlıses'in vermek istediği konseri iptal etti. Tıkıroğlu, iptal gerekçesi olarak; "Ben, kadın döven, kadın dövmekle övünen bir adamı kültür sanat merkezimize sokmam" dedi.
1988 Gazeteci Mehmet Ali Birand hakkında "İşte Apo, işte PKK " yazı dizisi nedeniyle dava açıldı. Milliyet gazetesinin 17 Haziran tarihli nüshası dizi nedeniyle yasaklanmıştı.
1989: İçişleri Bakanlığı, kamuoyunun büyük tepkisi üzerine, Olağanüstü Hal Bölge Valiliği'nden, ikinci bir emre kadar kimsenin sürgüne gönderilmemesini istedi. Daha önce Olağanüstü Hal Bölge Valiliği, SHP`li bazı Kürd milletvekili ve siyasetçiler hakkında bölge dışına sürülmeleri kararı almıştı.
1992: Çeçenistan`da bağımsızlık ilan edildi. Dağılmış olan Sovyetler Birliğinin artığı durumundaki Rusya, Çeçen-İnguş Cumhuriyeti`nin bağımsızlığını tanımayacak ve Çeçenlere savaş ilan edecekti.
2000: Kuşadası'na gemiyle gelen ABD'li 850 eşcinselin kenti ve Efes'i gezmesine izin verilmedi. Bu karar laikçiler ve eşcinseller tarafından tepkiyle karşılanmış bunun üzerine çarkeden dönemin Ecevit başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, her türlü ahlaktan yoksun ABD`li turistlerin, ertesi gün gittikleri İstanbul'da, kırmızı halı ve lokumla karşılanmalarını sağlamıştı.
2001: Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, yeni adli yılın açılış töreninde, Anayasa'nın anayasal devletin özüyle çatışan ''polis tüzüğüne'' benzediğini belirtti. Selçuk'un bu sözleri tartışmaların konusu oldu. Sami Selçuk her ne kadar Anayasa`yı “polis tüzüğüne” benzetse de bir darbe anayasası olan 1982 Anayasası haddizatında “asker tüzüğüydü” ve tamamen askerin isteğine göre ve askeri mantıkla hazırlanmıştı. Dahası bu tür anayasalara uluslararası literatürde “cunta anayasası” denmekteydi.
2002: Diyarbakır 4 No'lu DGM, TCK'nın 312. maddesinden ceza alan AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın adli sicil kaydının kaldırılmasına karar verdi. Buna rağmen Kasım 2002 seçimlerinde iktidara gelecek olan Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan siyasi yasaklı olması nedeniyle seçime katılamayacaktı.
2003: ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesinin 8.5 milyar dolarlık kredi için önkoşul olmadığını vurguladı.
2005: Yargıtay Başkanı Osman Arslan, 2005–2006 Adalet Yılı'nın başlaması dolayısıyla Yargıtay'da düzenlenen törende, son günlerdeki gösterilere değinerek, “Hilafet çağrısı yaparak bu konudaki özlemlerini dile getirenler, ülkemizi ortaçağ karanlığına döndürmek emellerine ulaşamayacaklardır. Ayrıca, bağımsız Türk yargısının mahkûm ettiği bölücülüğün lehinde hareketlerin başlamış olmasını da doğru ve ülke yararına bulmuyoruz” dedi. Türkiye Cumhuriyeti yasalarının sınırlarını bir hayli zorlayan bu konuşmanın ardından Arslan, ne ilginçtir ki halkı, sağduyulu ve kanunlara saygılı olmaya davet etti.
2008 - Mısır'ın başkenti Kahire'nin yakınlarında "Muqattam tepeleri"nden kopan kayalar evlerin üzerine düştü; 18 kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Aynı bölgede 1993'te yine kayalar yuvarlanmış ve 30 kişi ölmüştü.
2010 ÖSYM, KPSS sınav sorularının çalındığı iddiaları nedeniyle ortaöğretim ve lisans mezunlarına yönelik KPSS ile Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) erteledi.