• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
TARİHTE BUGÜN : 1 EYLÜL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN : 1 EYLÜL

1481—Galatasaray Lisesi, devlet adamı yetiştirilmesi amacıyla Sultan II. Bayezid tarafından kuruldu. Okulda 1868'de Fransızca eğitime geçildi.

1715—5 yaşında tahta geçen, 72 yıl Fransa'yı yöneten, Fransızların ''Güneş Kral'' dedikleri XIV. Louis öldü.

1859- Güneşten gelen anormal manyetik enerji nedeniyle telgraf sistemleri tamamen çöktü. Ancak uzmanlar 2012'de olacağını varsaydıkları güneş patlamasının daha vahim sonuçları olacağını düşünüyor. Benzer bir manyetik enerjinin dünyayı vurması halinde televizyon, radyo yayınlarının tamamen kesileceği, elektrik sisteminin devre dışı kalacağı, cep telefonu şebekelerinin çökeceğini ve suların kesileceği iddia ediliyor. Güneş fırtınasının Kuzey Amerika ve Avrupa'yı vurması halinde ise hasar gören alt yapının yeniden yapımının en az 20 yılı alacağı belirtiliyor. Bilim insanları bu süreçte 100 bin kişinin de hayatını kaybedeceğini varsayıyor. Bilim insanları bundan 153 yıl önce hayatı felç eden güneş fırtınasının bir benzerinin Kuzey Amerika ve Avrupa'yı etkileyeceğini iddia etti. Dünyaca ünlü bilim dergisi New Scientist(Niw sayıntıst) 2012 yılının eylül ayında güneş fırtınasının kopacağını iddia etti.

1920 - Fransızlar, başkenti Beyrut olan Lübnan devletini kurdu ve uzun yıllar Fransız sömürgesi olarak kaldı. Lübnan Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Ortadoğu ülkesidir. Başkenti Beyrut'tur. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Kuzeyinde ve doğusunda Suriye, güneyinde siyonizmin işgali altında olan Filistin, yer alır. Yüzölçümü 10.452 km², nüfusu 4.224.000'dir. Lübnan'ın ulusal ve resmi dili Arapça'dır. Fransızlar tarafından kurulan Lübnan`da hıristyan nüfus zaman içinde artırılıp devlet yönetimini ele geçirmişler.  Müslümanlar yapılan baskılara direnerek zaman içinde demografik üstünlüğü ele geçirip yönetimde etkin oldular. Bunu hazmedemeyen hıristiyanlar ve onları destekleyen batılı devletler, ülkede iç savaş çıkardılar. Zaman içinde bölge ülkelerinin de müdahil olduğu iç savaş neredeyse Lübnan`da yaşayan tüm etnik, dini ve mezhebi grupları da içine çekti. Sonuç olarak; 1970 yılında başlayan Lübnan sorunu ve 1975 yılında başlayan Lübnan iç savaşı, çeşitli aşamalardan geçti. İç savaş Lübnan'da çok ağır maddi hasara ve can kaybına yol açtı. Savaş 1991 yılında resmen sona erdiğinde Lübnan ve Beyrut bir harabeye dönüşmüş ve 150.000 Lübnan'lı can vermişti.

1923 - Japonya'nın Tokyo ve Yokohama kentlerinde deprem: 300 bin kişi öldü. 1923 Kanto Depremi veya Büyük Kanto Depremi diye isimlendirilen deprem saat 11:58'de meydana gelmiş ve 4 dakika sürmüştür. Jeologlar günümüzde Büyük Kanto Depremi'nin 7.9 Richter ölçeğinde olduğunu tahmin etmektedir. Tarihteki en yıkıcı depremlerden biri olan Büyük Kanto Depremi sırasında 200 ile 300 bin kişi arasında tahmini ölü vardır. Japonya'nın en büyük adası Honşu üzerinde bulunan Kanto bölgesinin neredeyse tamamının yerleşim alanları kullanılmaz duruma gelmiştir. Deprem sonrasında, Tokyo harap olmuştu. Deprem nedeniyle, 1930'lara kadar Osaka'nın nüfusunu ikiye katlayan, yoğun bir iç göç olmuştur.

1924: Musiki Muallim Mektebi kuruldu. Ankara Devlet Konservatuarı'nın temelini oluşturan Musiki Muallim Mektebi Ankara'da açıldı. Kurtuluş Savaşı`ndan sonra kurulan yeni rejim Batı tarzı hayatı ve kültürü zorla da olsa Müslüman halka kabul ettirmeye çalışmış batı tarzı mektepler açılırken halkın özünden ve tarihinden gelen medreseler ve irfan yuvaları kapatılmıştı.

1926: Mustafa Kemal`e İzmir`de suikast yapılacağı iddiasını haber veren Şevki`ye 6.500 lira ikramiye verildi.

1927 - Türkiye'de resmi nikâh zorunlu hale getirildi. Dinin bütün emir ve yasakları lağvedilip yerine batı tarzı kanunlar getirildi. Aile hayatının ahlak ve prensiplerinin temeli olan nikah yerini batılıların salon merasimine bırakıyordu ama dinine bağlı olan halk, resmi nikah merasimini mecburiyet altında yapsa da dinin emirleri doğrultusunda nikah akdini de yerine getirmekteydi.

1929: İlk ve orta öğretim okulları ders müfredatından Arapça ve Farsça dersleri kaldırıldı. Arap harflerinin öğrenilmesi zor olduğu bahanesiyle kaldırılmasının ardından İslam`ın dili olan Arapça`nın tümden kaldırılması, dinin tamamen ortadan kaldırılıp halkın belleğinden de silme teşebbüsü olarak değerlendirildi.

1939: Alman orduları Polonya`nın Lehistan kentine girdi, İkinci Dünya Savaşı resmen başladı. 60 milyon kişinin öldüğü savaşın başlamasının 50. Yılında ise 1 Eylül Dünya Barış Günü ilan edildi.

1949 - Van'ın Özalp ilçesinde Temmuz 1943'te 33 köylüyü kurşuna dizmekle suçlanan emekli Orgeneral Mustafa Muğlalı tutuklandı. Muğlalı, sınırda binbir zorluk altında yaşayan 33 masum köylüyü sınırı ihlal eden İran tarafındaki aşiretlere sözde gözdağı vermek amacıyla kurşuna dizdirmiş ardından da tutuklanıp hapse atılmış ve orada ölmüştü. Bundan yaklaşık 60 yıl sonra da Genel Kurmay, Van`ın Özalp ilçesindeki kışlaya halkını kurşuna dizen bu kahraman(!)ın adını verdi.

1953 - Ahmet Şah Mesut, Tacik asıllı Afgan asker ve mücahid doğdu. Ahmed Şah Mesud, Kabil'in kuzeyindeki Penşir Vadisi'nde bulunan Cangalak`ta bir askerin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası, Kral Zahir Şah`ın ordusunda albay olarak görev yapıyordu. Çocukluğunun büyük bölümü Kabil`de geçti. Ardından bir Fransız Lisesi olan İstiklal`e kaydoldu. Sonra Kabil Politeknik Okulu`nda mimarlık okudu. Ancak okulu bitirme şansı bulamadı. 1970`li yıllarda İslami harekete katıldı. Kabil Üniversitesi`nde öğretim görevlisi olan Burhaneddin Rabbani`den etkilendi. 1973 yılında İslami hareketin ileri gelenleri arasına katıldı. 1974 yılında diğer liderler gibi Kral Davud rejiminin baskıları sonucu Pakistan`a gitti. 1975 yılında Davud yönetimini devirmek için yeniden ülkesine döndü. Kendisinden istendiği gibi Penşir Vadisi`ndeki Roka bölgesini ele geçirdi. Ancak ordunun müdahalesi sonucu yeniden Pakistan`a kaçtı. 1978 yılında Konar bölgesinde halkı komünistlere karşı silahlandırdı. 1979 yılında Penşir`e döndüğünde Sovyet işgaline karşı başlatılan cihadın ünlü komutanlarından biri oldu.  Şah Mesud, Sovyetlere karşı askeri başarıları ile ülke çapında ün salmaya başladı. Batılı gözlemciler Mesud`u “Yetenekli Stratejiysen” ve “Hindikuş`un Napolyon`u” diye tanımlarken İslam Dünyasında “Penşir Aslanı” diye nam saldı. Ruslar 10 yıl süren işgalleri sırasında 80 km uzunluğundaki Penşir Vadisi`ne girmeye çalıştılarsa da bunda başarılı olamadılar. Penşir Vadisi onlar için kabusa dönüştü. Ruslar en sonunda 1989 Şubat`ında Afganistan`dan yenilmiş olarak geri çekildiler.

Ahmet Şah Mesud, bu kez Kabil`deki Necibullah`ın başkanlığını yaptığı komünist hükümete karşı savaşmaya başladı. 1992 yılının Nisan ayında Özbek general Raşid Dostum`la anlaşarak Kabil`i ele geçirdi. Bu Mesud`un hayatındaki en büyük başarı oldu. Ahmet Şah Mesud Savunma Bakanlığı`na getirildi. Askerleri Kabil`in savunmasını üstlendi. Ancak birkaç kez el değiştiren Afgan hükümeti, Hizb-i İslami grubunun lideri Hikmetyar`la olan iktidar mücadelesi yüzünden Afganistan`da güvenli bir ortam sağlamada muvaffak olamadı. Kısa bir sürede Kabil tekrar savaş alanına döndü. 1994`te Afganistan`ın güneyindeki Kandahar`da ortaya çıkan Taliban örgütü, Kabil`e doğru ilerlerken en büyük direnişi Mesud gösterdi. Taliban yıllarca Kabil kapılarında kaldı. Taliban birlikleri silah kullanmadan arka arkaya vilayetleri ele geçirdi. Taliban yönetimine karşı olan gruplar 1998`de Kuzey İttifak adı altında birleştiler ve Ahmed Şah Mesud`u lider olarak seçtiler. Bu kez çatışmalar ülkenin kuzeyinde yoğunlaşmaya başladı. Şah Mesud, yeniden Penşir Vadisi`ne çekildi.

Afgan komutan ve mücahid, 9 Eylül 2001 tarihinde Penşir Vadisi`ndeki Hoca Bahauddin köyünde kendisiyle röportaj yapmak isteyen Belçika pasaportlu ve Fas asıllı iki kişinin intihar saldırısı sonucu şehid oldu.

1969—Kaddafi  Libya'da askeri darbeyle Kral İdris'i devirdi. Muammer Muhammad Abu Minyar el-Kaddafi, 1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara gelip, 1970'den 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürütmüş, 1979-2011 yılları arasında Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi'nin Kardeşçe Lideri ve Bir Eylül Büyük Devriminin Rehberi unvanını kullanarak, resmî bir görevi olmadan toplam 42 yıl boyunca Libya'yı yönetmiştir. Her ne kadar dünya kamuoyu tarafından bir diktatör olarak görülmüş olsa da Kaddafi bunu reddetmekte ve kendisinin Libya halkı için sadece bir rehber ve yol gösterici olduğunu söylemekteydi. 2011 Libya İç Savaşı sonucunda rejimi devrildi ve Kaddafi de linç edilerek öldürüldü. İktidarı zamanında Libya büyük bir gelişim göstererek mimari, ekonomik, siyasi ve spor gibi faaliyetlerde en fazla gücüne ulaşmış ve istikrarlı bir şekilde devam etmişse de halka yapılan baskı ve zulümler sonunu getirmiştir.

1976 – Türkiye`li yüzücü Erdal Acet, Manş Denizi'ni 9 saat 2 dakikada geçerek Dünya rekoru kırdı.

1978: Yağ, benzin, ilaç ve sabundan sonra kahve de karaborsaya düştü. Geçim sıkıntısının yanısıra anarşi de yükseliyor.

1982 - Türkiye'de ilk ve orta öğretimde din dersi zorunlu kılındı. 12 Eylül cunta yönetimi dini yaptığı zulümlere perde olarak kullanmaktaydı.

1988: Başbakan Özal, Irak'tan kaçıp Türkiye'ye sığınan Kürd Peşmergelerin 10 ayrı kampta barındırılacağını açıkladı.

2000 Egebank'ın yeni yönetimi, Yahya Murat Demirel ve bir önceki sahibi Hüseyin Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu 24 eski yönetici hakkında 642 trilyon 160 milyar liralık alacak davası açtı. Yahya Murat Demirel Egebank`ın içini boşaltmış ve bunun sonucunda banka batmıştı.

2002 - Güney Kore`de, son 40 yılda meydana gelen en şiddetli kasırgada iki günde ölenlerin sayısı yaklaşık 200`ü buldu.

2003: Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu, Ankara'ya 30 kilometre kala trafik kazası geçirdi. Yazıcıoğlu 8 Eylülde öldü. Recep Yazıcıoğlu,  2 Haziran 1948`de  Trabzon`un  Köprübaşı ilçesinde doğdu; Tokat, Aydın, Denizli ve Erzincan valiliği yaptı. Kişiliği ve görev yaptığı bölgelerde halka olan yakınlığı nedeniyle, sıradışı fikirleri ve enerjisiyle, ayrıca bambaşka görüşleriyle Süper Vali olarak anıldı. Yazıcıoğlu`nun derin güçler tarafından ortadan kaldırıldığı yönünde iddialar ortaya atıldı.


2006—Lübnan'da oluşturulacak barış gücüne Türkiye askerinin gönderilmesine ilişkin Hükümet Tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir