• DOLAR 32.442
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2443.223
  • ...
Zaman`ın Artan İran Haberlerindeki Sır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zaman’ın bu haberi Haaretz`da niçin manşet oldu?

Dün gece İsrail’in önemli gazetelerinden Haaretz gazetesinin manşetinde ilginç bir haber gördüm.

Haberi ilginç yapan içeriğinden çok kaynağıydı.

Haaretz haberi “İran Türkiye’deki ABD elçiliklerine saldırı planlıyor” başlığıyla yayına vermişti. Haberi dayandırdığı kaynak ise Zaman gazetesi. Yani Zaman gazetesinin yayınladığı bir haber İsrail`de de manşet olmuştu.

Bu, Zaman gazetesinin İran’la ilgili ilk haberi değil. Son birkaç aydır Zaman gazetesinde İran`la ilgili haberlerde tuhaf bir artış görülüyor.

Mesela geçtiğimiz günlerde de Zaman “İran’dan Suriye’ye silah taşıyan TIRların” Türkiye’de durdurulduğunu manşet yapmıştı.

Üstelik Zaman gazetesi bu haberi verirken sadece TIRlardan bahsetmiyor. Haberin içinde İran’ın Türkiye’de başka alanlarda da faaliyette bulunduğunun özellikle altını da çiziyordu.

Eskiden bu tür, yani dezenformasyon kokusu veren haberleri biz Hürriyet, Cumhuriyet, Milliyet gibi merkez medyada okurduk. Zaman gibi muhafazakar gazeteler ise tam tersini yapar, bu tür haberlerdeki dezenformasyonun varlığına dikkat çekerdi.

Fakat bu sefer farklı. Görünen o ki Türkiye’de roller değişti.

Peki ne oluyor? Neden Zaman bu tür haberlere öncelik veriyor? Nedir Türkiye üzerine oynanmak istenen asıl oyun? Ne tür bir hesap arifesindeyiz ki Zaman gazetesi tam da ABD ve İsrail’in İran’a diş bilediği bir dönemde spekülasyonlara neden olacak haberleri yayınlamaktan imtina etmiyor?

Çünkü biz biliyoruz ki dindar kesimin veyahut muhafazakarların aleyhine olabilecek haberler, doğru olsa bile Zaman gazetesinde kolay kolay yer almıyor.

Zaman gazetesi her zaman bu tür haberlerde ‘koruyucu’ bir tutum benimsiyor.

Fakat bu sefer ABD’nin ve İsrail’in de içinde olduğu bir meselede Zaman gazetesi gözünü kırpamadan İran aleyhine kamuoyu oluşturmaya çalışmaktan imtina etmiyor.

Sizce de tuhaf bir durum yok mu?

Zaman gazetesi İran aleyhine bu tür haberlerin Türk medyasında yaygınlaşmasında o kadar hevesli ki gazetenin yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı Pazartesi günü yayınladığı yazısında Türk medyasının İran meselesine duyarsızlığından şikayet edip “medyanın bu haberlere niçin ilgi göstermediğini” soruyor

Görüyorsunuz değil mi rol değişikliğini?

Yani kendilerinin gösterdiği çaba yetmiyor olacak ki Türk medyasının İran haberlerine ilgisiz tutumundan da şikayet ediyorlar.

Görüyor musunuz pervasızlığın boyutunu?

Merak ediyorum, nedir bu çabanın altında yatan asıl şey?

Ne kadar tuhaf bir durum ile karşı karşıyayız.

Gerçekten Türkiye’deki dindar kesim acınacak bir halde.

Geçmiş dönemlerde şikayet ettikleri ne kadar rahatsız edici tutum, tarz, çaba varsa şimdi hepsini birer birer kendileri hayata geçirmekten geri durmuyorlar.

Bir kısım muhafazakar medya “Suriye’deki durumun vahametine” bizi ikna etmek için çabalarken, bir kısmı da İran’ı gözümüzden düşürmeye çalışıyor.

Eskiden bu tür işleri Türkiye’deki Amerikancılar yapıyordu. Şimdi ise görünen o ki ihale ‘İslamcılara’ kalmış.

Bunu yaparken üstelik yüzleri bile kızarmıyor.

Bu yaptıklarını kimseden gizleme ihtiyacı da hissetmiyorlar.

Meselenin dikkat çeken bir diğer tarafı da Zaman gazetesinin İran aleyhine haberleri yayınlamakta gösterdiği hevesi, heyecanı, geçtiğimiz günlerde basına sızan "ABD askerlerinin Taliban cesetlerinin üzerine işediği" haberinde göstermemesi.

Yani ABD askerlerinin çirkefliği Zaman gazetesinde haber olmadı. Olduysa da çok küçük kullanıldı ben görmedim. Bu da mı dikkat edilmeyecek bir durum?

Neyse, asıl mesele Zaman grubunun nasıl bir hesap güttüğüdür.

Bu konuda bir açıklama yapacaklarına ihtimal vermiyorum.

Fakat Türkiye’de elde edilen ‘güç’ün ancak ABD ile kurulan ‘sağlam’ ilişki sayesinde muhafaza edilebildiğini biliyoruz.

Kimisi Suriye’yi yem yaparak iktidarını korumaya çalışırken, kimisi de İran konusunda bu ülkenin muarızlarıyla ortaklığa giderek iktidarını muhafaza etmeye çalışıyor.

İşin en ilginç yanı, ‘iktidar için’ bir birini harcayanların ortak paydasının ‘din’ kaynaklı kimlik olması.


Cenk Açık
acikcenk@gmail.com/Gazeteciler.com
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir