• DOLAR 32.501
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2439.752
  • ...
İlmi ile amil, hafız ve büyük bir İslam âlimi - 2
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ali Durmaz / Feyzullah Zerey

Şehid Molla Şükrü’nün hayatını konu edindiğimiz yazımıza bu hafta da devam ediyoruz. Kardeşi, komşuları ve arkadaşları dilinden Molla Şükrü’yü tanıyacağız.

KARDEŞİ HACI HALİL YAVUZ’UN DİLİNDEN...

DAVUDÎ SESİYLE KUR’AN VE İLAHİ SÖYLERDİ

Abim Şehit Molla Şükrü, ilmi ile amel eden, toplumu ıslah etmek için mücadele eden büyük bir âlim idi. İbadî konulara çok dikkat eder, gerek nafile olsun gerek gece namazları olsun çok dikkat ederdi. Bölgede herhangi bir uyuşmazlık olduğu zaman kendisini çağırırlardı. Kur’an’ın hepsini hıfz etmişti. Sık sık Kur’an okurdu. Davudî bir sese sahip olduğu için çevresindekiler kendisinden sürekli Kur’an ve ilahi söylemesini isterlerdi. O da hiçbir zaman kalbini daraltmaz, onları kırmazdı.

AKRABALARININ HALİNE AĞLIYORDU

Bir sohbet esnasında ağlamaya başladı. Akrabalarımız neden ağladığını sordular. Seyda, şöyle cevap verdi, “Nasıl ağlamayayım; sizler benim akrabalarımsınız. Allah’ın emrettiği şekilde yaşamıyor, farz olan beş vakit namazı kılmıyorsunuz, bundan dolayı size acıyorum. Kim ister akrabası cehennemde yansın.” Biz Seyda’nın samimiyetini anladık, “Bundan sonra namazı kılacak ve terk etmeyeceğiz. Allah’ın istediği şekilde yaşayacağız” diye söz verdik.

KOMŞUSU ŞERİF DEMİRKOL’UN DİLİNDEN

ŞEHADETİNE BÜTÜN SURUÇ AĞLADI

Seyda evini medreseye çevirmişti. Seyda bölgede İslami hassasiyeti olan herkesle özellikle bölge âlimleri ile irtibat halinde olup onlarla sürekli istişare ederdi. Şehit edildiği zaman kendisini tanıyan bütün herkes onun için ağladı. Seyda, İslamı yaymak için elinden gelen bütün gayretleri sarf eden biri idi. Bundan dolayı İslam düşmanları onu sürekli tehdit ediyorlardı. Seyda ise tehditlere aldırmadan Kur’an dersi veriyor ve İslam’ı tanıdığı ve karşılaştığı herkese anlatıyordu.

ARKADAŞI HACI MÜSLÜM’ÜN DİLİNDEN

AMACI YENİ BİR NESİL YETİŞTİRMEKTİ

1971 yılında Seyda Suruç’un Parapara Köyünde imamlık yapıyordu. Yılbaşı gecesi gelmişti.

O gece ev ev dolaşıp köylülere “Yılbaşı gecesini kutlamak haramdır, yılbaşı gecesi Hıristiyan âdetidir, kumar oynamayın” dedi. Seyda’nın tek amacı Allah’ın rızası doğrultusunda giden bir nesil yetiştirmekti, Rabbinin rızasını kazanmaktı ve kazandı. Köyün bütün gençleri namaza başladılar. Köyde kısa bir sürede büyük değişimler oldu. Allah bizi kendisinin şefaatine nail etsin.

CAMİ İMAMI MEHMET  GÜNER DİLİNDEN

Seyda yüksek bir ilme sahip, ilmiyle amil, büyük bir İslam âlimiydi. Kendisinden fıkıh, tefsir ve hadis derslerini aldım. Her gün sabah namazından sonra yirmi İmam Hatip öğrencisine ders verirdi. O kadar hayâ sahibi bir âlimdi ki sohbet esnasında bazı zamanlar fıkhi konularda söylenmesinde sakınca olmayan bazı kelimeleri söylemekte çok zorluk çekiyordu. İslam’ı anlatmak, Kur’an’ı öğretmekten hiç bıkmazdı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir