Hüneristan sanat ve hikmete davet ediyor
Hüneristan Kültür Sanat Akademisi Genel Koordinatörü Orhan Özsoy, Hüneristan`ın misyonu ve vizyonu, gençlere ilham kaynağı olmak istediklerini belirtti. Özsoy, kendine güvenen tüm gençliği bu platforma katılmaya davet etti.
■ Enes Durmaz- İSTANBUL
Sanat, edebiyat, sinema, fotoğraf, yazarlık… Birçok alanda fikri olanların buluşma noktası Hüneristan Kültür Sanat Akademisi internet üzerinden yayın hayatına başladı.
“Hüneristan Kültür Sanat Akademisi projesi yıllardır süren ve birçok sineyi dağlayan bir acının dışa vurumudur. Hayatımızın kurgusunu eline alanlar ve bir hamur gibi şekilden şekle sokanların ruhumuzda oluşturduğu derin acılara karşı bir feryattır. Cehaletimize ilim, sanat, felsefe ve irfana olan biganeliğimize bir isyandır.
Kısaca hayatımızın akışını değiştirmek ve geleceğimizi kendimiz kurgulamak istiyoruz. Bunun için yeterli birikim ve tecrübemizin olmadığının da bilincindeyiz. Ama bunu mazeret olarak da görmüyor ve kollarımızı sıvıyoruz.
Evet, yola koyulduk ve sizin yardımınıza muhtacız. Her alanda ve her konuda her tür tecrübe ve bütün bilgilere muhtacız. Tek isteğimiz bu bilgi ve tecrübeleri birleştirip bir havuzda biriktirmek ve gelişmek için bir platform oluşturmak. Sizi de davet ediyoruz. Belirlediğimiz kategorilere ve önereceğiniz kategorilere yönelik çalışmalara katılmanızı, bilgi ve tecrübelerinizle bizi aydınlatmanızı, yol göstermenizi istiyoruz.”
Kendilerini böyle tanıtıyorlar. Hayata sanatın penceresinden bakmaktan söz ediyorlar ve bu da ilgimizi çekti. Hüneristan Genel Koordinatörü Orhan Özsoy ile Hüneristan üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Şimdi sizi o röportajla baş başa bırakalım.
Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
Ben Orhan Özsoy, 24 yaşındayım. İstanbul`da yaşıyorum. Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim.
Hüneristan`la olan serüveninizden biraz bahseder misiniz?
Hüneristan Kültür Sanat Akademisi Projesi saklımızda duran duyguları paylaşacağımız bir platformun olmadığını görünce ortaya çıktı. Çeşitli ortamlarda ve değişik şahsiyetlerle yapılan hasbihallerde filizlendi. Sosyal medyada çılgınca tüketilen zamanlar ve herkesin ortak sıkıntısının hikmet olduğunu gözlemlememiz sonucunda hayata geçirmeye karar verdik.
Sosyal medya ile ilgisini anlamadım?
Gündelik hayatımızın çılgınca başkası tarafından kurgulanan sanal ortamlarda tüketildiğini görmek canımızı yakıyor. Gündemden uzak durmama ve gündem oluşturma ya da algıya maruz kalma yerine algı oluşturma hevesi bizi sürekli o küçücük ekranlara mahkum ediyor. Yorgunluğumuzu gidermek için de geriye kalan zamanımızı yine başkasının kurguladığı dizi ve filmlere harcıyoruz. Dar zamanlara sıkıştırdığımız birkaç vakit ibadeti de saymazsak, ekonomik sıkıntılardan dolayı zorunlu olarak çalışma hayatımızda da sınırlarımızı zorladığımızı düşünürsek biz hayatımızı çoktan kaybetmişiz. Hayatımızda bizim olan ve bizim tarafımızdan kurgulanan şeylerin silikliği bizi gerçekten çok endişelendiriyor. Bu yüzden tekrar dümene geçebilmemiz için tek yolun bu olduğunu yani sanat ve hikmetle ancak kendimizi bulabileceğimizi düşünüyoruz.
Çok güzel ama bir o kadar da zor. Nasıl yapmayı düşünüyorsunuz?
Aslına bakarsan biz yapmayacağız. Ben, sen, biz, siz ve onlar yani herkesin bu seferberliğe katılması gerekir. Elbirliğiyle düşlediğimiz hayatı kurgulamalıyız. İzlemek istediğimiz filmleri, dinlemek istediğimiz şiirleri, görmek istediğimiz resimleri biz yapmalıyız. Biz yapmayınca tabiat boşluk kabul etmiyor, başkaları bu boşluğu dolduruyor. Ondan sonra basıyor feryat-u figanı, kurtarın diye. Kurtulmak istiyorsak hep beraber bu işin ucundan tutmamız lazım.
Hüneristan Kültür Sanat Akademisi sitesi, ne yapmayı düşünüyor, ne vadediyor?
Hüneristan Kültür Sanat Akademisi sitesi bizim organizasyon adresimiz. Site üzerinde yapmayı düşündüğümüz çok şey var ama asıl iş reel hayatta. Düşlerimizi pratiğe dökmemiz gerekiyor. Biz şimdilik kısa metrajlı filmlerle başladık. Birkaç kişi bir araya geldik ve senaryo yazdık. Sonra bu senaryoları filmleştirdik. Verdiğimiz mesaj ve anlatmak istediklerimizi ifade etme açısından güzel çalışmalar oldu. Gündeme dair farkılılığımızı ortaya koyan bir pencereden baktık. Bu işi herkesin yapabileceğine inanıyoruz. Bunun için sadece birkaç kişinin bir araya gelmesi yeterli. Herkesin başından geçen bir hikayesi vardır. Hikayelerini bizimle paylaşan arkadaşlara uzman senarist desteği vereceğiz. Senaryo dersleri yanında atölye çalışmaları ile onların gelişimine katkıda bulunacağız. Hakeza olgunlaşan senaryolarını hayata geçirebilmeleri için onlara aynı şekilde yol yordam göstereceğiz. Bu işi yapan akademi ve kurumlar var. Ama biz bu işi daha temelden ele almayı düşünüyoruz. Sıfırdan başlayan bir guruba en kısa sürede film çekecek bir seviyeye gelebilmesi için gerekli ortam ve desteği sanal bir ortamda verebileceğimizi iddia ediyoruz.
Çok iyi ve çok iddialı. Tabi bunun ispatı için okuyucularımızın size başvurup test etmesi gerekiyor değil mi?
Aynen. Sanata ilgisi olan, kalbinde anlatmak istediği bir şeyler taşıyanlar bir grup oluştursunlar ve bize başvursunlar. Teorik olarak onları doyurabilecek ve onlara yol göstereceğiz. Başlangıçta teknik olarak bazı sıkıntılar yaşayacaklar elbette. Ama günümüzde hemen herkes yüksek çözünürlükte görüntü çekebilen kamerası olan telefonlar kullanıyor. Ve bu telefonlar bile istediğimiz projeyi hayata geçirmek için mükemmel olmasa bile yeterlidir. Bütün mesele bu işi sevmek ve yapmak istedikleri için heyecan duymak.
Peki, kısa film dışında ne gibi projeleriniz var?
Hüneristan bir sanat akademisi ve sanatsal özelliği olan her konuda faaliyet yapmak istiyor. Ama bunun için bu konularda mahir sanatçılara ihtiyacımız var. Şimdilik yazarlık, fotoğrafçılık ve sinema hakkında atölyeler oluşturduk. Yazarlık için dersler, atölye çalışmaları ve bir e-dergi çalışmamız var.
Tam da onu soracaktım. E-dergi dediniz sanırım. ‘Giriftar`ı kastediyorsunuz, değil mi?
Evet, “Giriftar” bizim yazarlık atölyesinin vitrini olacak. Tabi daha büyük hedeflerimiz var. Biz yazar yetiştirmek ve yazının olduğu her alanda çalışma yapmak istiyoruz. Şimdi bize gelen yazıları sadece dergide değerlendirmeyeceğiz. Onları seslendirerek, radyo ve TV`lerde yayınlanacak düzeyde klipler yapmak istiyoruz. Yani bize gönderilen yazıları hem dergide hem radyo ve hem de TV`lerde değerlendirmeyi planlıyoruz. Tabi bunun için yazarlarımızın kendini geliştirmesi gerekir. Atölye çalışmaları ile bu konuda eksikliklerini gidermeyi planladık. Boş zamanlarımızı bu alanda değerlendirirsek hem faydalı bir iş yapmış olur, hem de eğlenceli bir vakit geçirmiş oluruz.
Boş zamanlarımızı burada geçirmekten kastınız neydi?
Aslında siteyi tam olarak tanıtmadık. Sitemizin bir de forum sitesi bölümü var. ‘Hüner Kahvesi` diye. Hüner Kahvesi seviyeli, kişilikli ve hedefi olan bir forum alanı. Her türlü faaliyetimizi görebileceğimiz, yorumlayabileceğimiz, bir şeyler alıp bir şeyler katabileceğimiz bir alan.
Çok iyi, şimdi bir toparlayacak olursak son olarak ne söylemek isterseniz?
Biz Hüneristan Kültür Sanat Akademisi olarak sanata dair sözü olan herkesi bize katkı sunmaya davet ediyoruz. Şimdilik yazarlık, fotoğrafçılık, senaryo, yönetmenlik, kamera konularında çalışmalara başladık. Özellikle bu konulara ilgisi olanlar bize katılsın. Hem sitemiz hem de formumuza üye olsunlar. Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etsinler. Ülkemizin her köşesinde gruplar oluşturmak istiyoruz. Birlikte çalışmak ve birlikte büyümek için desteğe ihtiyacımız var. Şimdilik İstanbul`da, Kayseri`de ve Elâzığ`da grup oluşturduk. Yaşadığımız şehirlerde site üzerinden organize olalım.
İletişim adreslerimizden, istek ve önerilerinizi bize ulaştırabilirsiniz. Çalışmalarımız özellikle sizin istek ve önerileri doğrultusunda şekillenecektir.
Bu güzel sohbet için çok teşekkür ederiz. Umarım hayatımıza güzel bir renk katarsınız.
-Ben teşekkür ederim. Sizin aracılığınızla özellikle gençlere ulaşabilisek ne mutlu bize.
İLETİŞİM ADRESLERİ:
Twitter: @huneristann
Yotube: Hüneristan Akademisi
Facebook: Hüneristan Akademisi
www.huneristan.com