• DOLAR 32.564
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2449.447
  • ...
"17 Ağustos depreminden ders alınmadı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara depreminin 17’nci yılı ve yapı denetimleriyle ilgili açıklama yaptı.

Türkiye topraklarının büyük kısmının aktif deprem kuşağı üzerinde yer aldığını söyleyen Mart, depremlere karşı alınması gereken önlemlere dikkat edilmesini istedi.

Yapılaşma ve denetim gibi sistemik sorunlara ayna tutan ve yüzyılın afeti olarak anılan 199 Marmara depreminden hiçbir ders alınmadığını belirten Mart, “Depremlere karşı bütünlüklü, sağlıklı, insanca bir yaşam ve çevre için alınması gereken önlemler ivedi bir öneme sahiptir. Bunun için, mevcut ‘yapı denetim yasasının’ öngördüğü, ticari yanı ağır basan yapı denetim şirketi ve öngörülen teknik müşavirlik şirketi modeli yerine uzmanlık ve etik niteliklere sahip yapı denetçilerinin etkinliğine dayalı, meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmelidir.” dedi.

Deprem Şurası ve Ulusal Deprem Konseyi gibi oluşumların devre dışı bırakılması, rant eksenli kentsel dönüşüm programları ve bütün ülkenin imara açılmasının birçok sorun meydana getirdiğini dile getiren Mart, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yapı denetimi uygulamasını yönlendiren kararlar ve ilgili tüm mevzuatın, odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla düzenlenmemesi durumunda ülkemizi yeni büyük sosyal afetler, sosyal yıkımlar beklemektedir. Depremlere karşı önlemler bütünlüğü, güvenli yapılaşma ve halkın kent ve çevre hakkı için neoliberal piyasacı yaklaşımlar reddedilmelidir.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir