• DOLAR 32.471
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.74
  • ...
Siirt'te 32 alim icazet aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siirt’in Baykan ilçesinde bulunan Molla Muhyiddin Medresesi’nde eğitimlerini tamamlayan 32 medrese talebesine bölgede geleneksel olarak düzenlenen kasidelerin, ilahilerin okunduğu etkinlikle icazetleri verildi.

Programa Baykan İlçe Kaymakamı Mehmet Kocabey, Siirt İl Müftüsü Faruk Arvas, bölge alimleri, kanaat önderleri ve STK temsilcileri katıldı.

Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.  Ardından Hz Muhammed’e olan özlemi dile getiren kaside ve ilahiler okundu.

Açılış konuşmasını Molla Muhyiddin ailesi adına Hikmetullah Evrensel Hoca yaptı.

Medreselerin geçmişten günümüze yaşadığı serüveni ve geçirdiği evreleri anlatarak medreselerin toplumsal değişim için önemine değinen Evrensel, “Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte maalesef medreselerimizin kapatılma kararı alındı. Medreselerin kapatılması kanunu yürürlüğü girdiği andan itibaren birçok yerde medreseler kapandı. Fakat doğu ve güneydoğuda buna muvaffak olamadılar. Çünkü âlimlerimiz birçok sıkıntıya katlanarak en ağır şartlarda dahi büyük gayretler sarfederek medrese ilmini ve talimini sürdürmüşlerdir. Ahırlarda, mağaralarda, köy evlerinde bu medrese geleneğini sürdüren âlimlerimiz bütün baskı ve yıldırmalara karşı medrese eğitimini günümüze taşıma adına muvaffak olabilmeyi başarmışlardır.” dedi.

Ardından 15 Temmuz darbesine değinen İlçe Kaymakamı Mehmet Kocabey, “Medrese öğrencilerinin fen bilimlerinde de eğitilerek kamunun farklı alanlarında doğru ve dürüst insanların görev alarak hizmet alanları genişletilebilir.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra icazet alan alimler adına Seyyid Ali Özdemir şunları söyledi: “Biz burada çok zor şartlarda talebelik yaptık. Seydalarımızın ilme vermiş oldukları önemi yakinen müşahede ettik. Şu anda çok rahat bir ortam var, fakat değişik propagandalarla bir taraftan irtica gibi isimlendirmelerle karalanarak,  diğer taraftan askeriyenin bizi sıkıştırdığı o sıkıntılı dönemde bu medrese hizmeti yıpratılmaya çalışıldı. Ama ben şahit oldum ki Seydalarımız bizlerin doğru yoldan ayrılmamaya ve bu hizmeti Allah rızası için sürdürmeye sevk ettiler.”

İlmiyle amel etmenin önemine değinen Siirt İl Müftüsü Faruk Arvas, “Kimler gerçek manada Allah’tan korkar? Dini Allah’ın emrettiği şekilde okuyan ve ilmi şahsında en iyi şekilde temsil eden mücessem Kur’an, yaşayan Kur’an Hz. Muhammed’i  (s.a.v) örnek alanlar ancak Allah’tan hakkıyla korkar. İlim sahibi olmuş, ama ilmiyle amel etmeyenler ve bu ilmi dünyevi bazı amaçları için araç edinenler puta tapan müşriklerden daha önce azaba duçar olacaklardır.” şeklinde konuştu.

Kimin kimden icaze aldığını, icaze alan kişiden Peygamberimize kadar dayanan âlimler silsilesini belirten icazet  metni okunduktan sonra icazetler dağıtıldı.

Program yapılan dua ile sona erdi. (İLKHA) 

































Bu haberler de ilginizi çekebilir