• DOLAR 35.475
  • EURO 36.659
  • ALTIN 3075.61
  • ...
TARİHTE BUGÜN - 4 AĞUSTOS
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN - 4 AĞUSTOS

1791: Osmanlı - Avusturya devletleri arasında Ziştovi Barış Antlaşması imzalandı. Ziştovi Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya arasında imzalanan barış antlaşması (4 Ağustos 1791). 1787`de başlayan Osmanlı-Avusturya-Çarlık Rusyası savaşları sırasında Avusturya orduları fazla bir başarı gösterememişler ve Fransız Devrimi`nden (1789) sonra Avusturya, barış yapma eğilimi taşımaya başlamıştı. 1790 yılında Avusturya ordularının Yergöğü`de uğradığı büyük yenilgi Avusturya`nın bu eğilimini daha da artırdı. Osmanlı İmparatorluğu da; görece başarılı olduğu Avusturya cephesinde barışı sağlamak ve kuvvetlerini Çarlık Rusyası cephesine yığmak istiyordu. Bu şartlar altında 18 Eylül 1790`da dokuz aylık bir mütareke imzalandı. Bu mütarekenin imzalanmasından sonra da Aralık 1790`da Ziştovi kasabasında barış görüşmeleri başladı. Barış antlaşması aynı kasabada 4 Ağustos 1791`de imzalandı. Antlaşmanın önemli maddeleri şunlardır: 1) İki devlet arasında barış yeniden kurulacak, her iki taraf, bu savaşlara katılmış tebası hakkında af ilan edecektir; 2) İki devlet arasında savaştan önceki fiilî ve hukukî durum ve bundan önce imzalanmış olan ticaret antlaşmaları tekrar geçerli olacaktır; 3) Avusturya bu savaşta işgal ettiği bütün toprak, kale ve palangaları savaştan önceki halleriyle, silahlarıyla Osmanlı İmparatorluğu`na iade edecektir; 4) Avusturya; Çarlık Rusyası`na, gizli ya da açık, yardım etmeyecektir

1870: Kızılhaç Derneği Birleşik Krallık'ta kuruldu. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi dini inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir. 1917 yılında Nobel Barış Ödülü aldı.Çoğunlukla kullanılan Uluslararası Kızılhaç terimi gerçekte yanlış bir adlandırmadır. Bu ismi taşıyan bir organizasyon bulunmamaktadır. Gerçekte hareket, yasal olarak birbirinden bağımsız ancak Hareket'e genel temel prensipler, amaçlar, semboller, tüzükler ve yönetim organları açısından uyumlu birçok ayrı organizasyondan oluşur.

Özellikle Afrika Ülkelerinde yardım faaliyeti adı altında misyonerlik faaliyetlerini yürüttüğü bilinen Kızılhaç`ın güvenirliliği zedelenmiş ve tarafsız bir kuruluş olma vasfını yitirmiştir.

1914: İngiltere Almanya'ya savaş ilan etti. 1. Dünya Savaşı sosyalistleri de etkiledi. Savaştan yana tavır alan sosyalist partilerin yarattığı bunalım sonucu II. Enternasyonal dağılma sürecine girdi.

1922: Enver Paşa öldü. Enver Paşa, Tacikistan'da, Belçivan yakınlarında bir çarpışmada mitralyöz kurşunlarıyla can verdi ve Çeğen köyüne defnedildi. İttihat ve Terakki`nin Osmanlı`yı çöküşe götüren liderlerinden olan Enver Paşa, I. Dünya Savaşı`na soktukları Osmanlı`da gösterdiği o müthiş(!) başarıdan sonra Orta Asya Türk topluluklarına yardıma gitmiş ve tecrübelerini orada da konuşturmuştu. Ne var ki Türk halklarının birer birer komünizm esaretine teslim oluşlarını görmeye ömrü vefa etmeyecekti. Orta Asya`da iken bir ara işgale uğrattıkları vatan topraklarının kurtuluş mücadelesine katılmak için Mustafa Kemal`den izin istemişse de Mustafa Kemal, liderlik potansiyeli olup tanınan birini yanında istemeyecekti.

1924: Lozan Antlaşması yürürlüğe girdi. Sevr İşgal Antlaşmasına göre bir hayli iyi yönleri bulunan Lozan Antlaşması aslında Türkiye`nin ezikliğini gösteren dayatma bir anlaşma idi. Bu antlaşma henüz Osmanlı Hükümeti mevcut iken Ankara`daki geçici meclis muhatap tutulduğundan bir fırsat olarak değerlendirilmiş ve içerik çok da irdelenmeden kabul edilmişti. Lozan`ın gizli maddelerinin varlığından söz eden kimi tarihçiler aslında Lozan Antaşması ile Türkiye`nin geleceğinin ipotek altına alındığını ve bunun halktan gizlendiğini söyelemekte idiler.

1929: Filistin Kurtuluş Örgütü kurucusu ve lideri Yaser Arafat doğdu. Filistin mücadelesinin hem alkışlanan hem de yuhalanan lideri olma ünvanına sahip Arafat`ın bağımsızlığı tanınmayan Filistin`e Devlet Başkanlığı payesiyle susuturulduğunu iddia eden Filistin Halkı ve birçok Ortadoğu Uzmanı onun verdiği tavizlerle Filistin Halkı`nın mücadelesinin sekteye uğradığını savunmaktadır.

1940: Taksim Gazinosu açıldı. İstanbul Belediyesi'nin açtığı gazinonun amacı halka ucuz eğlence sağlamaktı. Kırklı yıllarda ekmek karne ile dağıtılıyor ve birçok temel ihtiyaç maddesi bulunmuyordu. Böyle bir dönemde CHP yönetimi fakir fukarayı avutmak ve sefaleti unutturmak için bu yöntemi benimsemişti. Ama kadim kural değişmeyecekti: Eğlence karın doyurmayacak ve aç ayı oynamayacaktı.

1958: Uluslararası Para Fonu'nun baskısıyla yüksek devalüasyona gidildi. Dolar 2 lira 80 kuruştan, 9 liraya çıktı.

1959: İstanbul'da yumurta büyüklüğünde dolu yağdı. Yaralanmalar ve maddi hasar meydana geldi.

1986: Darbeci Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle mal varlığını açıkladı. Bu açıklama re`sen yapılmış olup herhangi bir resmi hüviyeti haiz değildi ve kamuoyunun tepkisini yatıştırma amaçlıydı.

1987: Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, Türkiye'nin İran'a silah satan ülkeler arasında olduğunu ileri sürdü.

1993: PKK`lılar; Mutki, Bitlis, Yenidoğan arasında 8 minibüsü durdurarak 15 vatandaşı katlettiler.

1995: Hırvatistan'nın Krayina Sırp Cumhuriyeti'ne karşı saldırılarına başlamasıyla, Fırtına Harekâtı başladı. Bu harekat NATO destekli olup sonunda Krayina Sırp Cumhuriyeti yıkılacaktır.

1996: ABD Başkanı Bill Clinton, İran ve Libya`ya 40 milyon dolardan fazla yatırım yapan şirketlere yaptırımı öngören Helms-Burton yasa tasarısını onayladı. ABD`nin İran`ı ekonomik yaptırımlarla yıpratma çabasının ardı arkası kesilmeyecek ama İran aradan geçen ambargolu yıllara rağmen dimdik ayakta kalmaya devam edecekti ve bu durum ABD`yi çileden çıkma noktasına getirerek gittikçe hırçınlaşmasına yol açacaktı.

1996: Başbakan Erbakan, Güneydoğu için başlattığı barış atağında ilk somut adımı Kürtçe TV yayını konusunda atmayı amaçladığını belirtti. GAP TV`den günde 1-2 saat Kürtçe yayın yapılması planlanıyor.

1996: Başbakan Erbakan`ın başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura, terfi ve atamaları karara bağlarken, 29 subay ve astsubayın irticai faaliyetlere karıştığı gerekçesiyle ordudan ilişiğinin kesilmesi kararlaştırıldı. Erbakan bu kararları muhalefet şerhi koyarak imzaladı.

1996: Tacikistan`da 04.08.1922`de Ruslar tarafından öldürülen Enver Paşa`nın kemikleri İstanbul`a getirildi ve Hürriyet-i Ebediye Tepesi`nde törenle toprağa verildi.

2005: YAŞ`da, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un emekliye ayrılmasına karar verildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral,Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert atandı. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da 1. Ordu Komutanlığı'na getirildi. Disiplinsizlikleri nedeniyle 11 personel TSK'dan uzaklaştırıldı.

2008: 30 Ağustos 2008 itibariyle emekliye ayrılacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt`ın yerine, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi.

2008: HİNDİSTAN`IN kuzeyindeki Himaçal eyaletinde bulunan Naina Devi tapınağında çıkan izdihamda 145 kişi öldü.

2010: Şili'de bir bakır madeni çöktü, 33 madenci yerin 700 metre  altında mahsur kaldı. Hayatta oldukları belirlenen madenciler  yaklaşık iki ay süren yaşatma ve kurtarma çalışmalarının  ardından 13 Ekim'de yer altından sağ olarak çıkarıldılar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri