• DOLAR 32.582
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2460.76
  • ...
Şırnaklıların ilçe olma tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal medya üzerinde örgütlenerek Şırnak ve çevre illerden gelen vatandaşlar  ile Sivil Toplum  Kuruluşları temsilcileri, Kumçatı beldesinde bir benzin istasyonunda toplanarak basın açıklaması düzenledi.

Toplanan halk, "15 Temmuz darbesini engelleyen halkı kırmayın Şırnak'a dokunmayın ", Sayın Cumhurbaşkanımız halkın iradesi darbeye dur diyebiliyorsa Şırnak halkı olarak ilimizin gitmesine dur diyoruz" yazılı pankart açarken " ilime dokunma " dövizleri taşıdığı görüldü.

Burada toplanan gruba hitaben konuşan Şırnak Baro Başkan Yardımcısı Avukat Savaş Tanış, 1990 yılından beri devletin verdiği bir hakkın geri alınmasının hukuki bir yönünün olmadığını savundu.

Devlet yetkililerine seslenen Tanış, " Eğer bu yasa teklifi yasallaşırsa bu halkı yok saymış olusunuz. Halkın gücünün ve öneminin bu kadar görüldüğü bir dönemde bu halkı yok saymayın. Derdimiz Cizre'nin il olması değildir. Cizre il olsun ama Şırnak'ın il statüsü elinden alınmasın "

Daha sonra topluluk adına basın açıklaması yapan Toplumsal Çalışmalar Derneği (Toplum Der) Başkanı Ekrem Bayık, 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla il statüsünü kazanmış bir ilin ilçeye dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

TBMM'ye sunulan yasa tasarısının hazırda kenti terk eden binlerce Şırnaklının moral motivasyonunu ve  dönüş umudunu yok ettiğini aktaran Bayık konuşmasının devamında şöyle dedi:

" Şırnak'ın il kalacağı garantisiyle geleceğini planlayan ve ekonomik yatırımlarına yön veren esnaf, tüccar  ve değişik iş kolları, hükümetin anılan tasarrufu ile akıbeti belirsiz bir geleceğe itilmektedir. Anayasanın 2. maddesinde geçen Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu düzenlemesi ile çelişen bu tasarruf , bir şehrin kaderini olumsuz yönde etkileyecek ve ciddi hak kayıplarına sebebiyet verecektir. Anayasal teminat altına alınan kişinin geleceğini koruma ve hukuki güvenlik içinde yaşamını planlama hakkı; il statüsünün değişmesi ile birlikte gasp edilmiş olacaktır"

" 15 Temmuz gecesinde Türkiye'de gerçekleştirilen darbe teşebbüsüne en sert ve haklı tepkilerini demokratik ve meşru zeminde kalarak gösteren Şırnak halkına reva görülen bu kaderi kabul etmek mümkün değildir " diyen Bayık, konuşmasının devamında, " Cizre ilçesinin il yapılmasına hiçbir itirazımız olmadığını deklare etmek istiyoruz. Bahsedilen sebeple Sayın Cumhurbaşkanımız ve yetkililer ile, mecliste gurubu bulunan tüm siyasi partilerden öncelikle ve ivedilikle TBMM’ne sunulan yasa tasarısını geri çekmelerini, bu durum mümkün değilse Şırnak'ın il statüsünün muhafaza edilerek yasa tasarısında değişiklik yapılmasını istiyoruz " ifadelerini kullandı.

Siirt'ten gelip basın açıklamasına katılan Şırnak vatandaşı Şahin Ürper, " Bizim Cumhurbaşkanımızdan isteğimiz il statüsünü bize tekrar geri versin. Zaten 6 aydır felaket yaşıyoruz, evimizden yurdumuzdan uzağız. İkinci felakete gücümüz yoktur. Biz her zaman sizin duacınız olmuşuz. Devletimizi seviyoruz bayrağımızı seviyoruz. Zaten kırılmışız kırılacağımız kadar, daha fazla mağdur etmeyin. " dedi.

Toplanan kalabalık basın açıklamasından sonra sessizce dağıldı. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir