TARİHTE BUGÜN - 2 Ağustos
TARİHTE BUGÜN - 2 Ağustos
M.Ö. 216: Cannes Savaşı: Romalılar, Hannibal liderliğindeki Kartacalılar karşısında bozguna uğradılar. Hannibal veya Anibal, M.Ö. 246 ile M.Ö. 183 yılları arasında yaşamış Sami ırkından gelen Kartacalı politikacı ve general. Hannibal; Tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biridir. Hannibal'a sorulduğunda o, Büyük İskender'in en büyük general olduğunu söyler. İkinci olarak Pyrrhus'u gösterir, kendisini de üçüncü sıraya koyar. Askeri tarihçi Theodore Ayrault Dodge Hannibal'ı "Stratejinin Babası" olarak nitelendirir ve en büyük düşmanı olan Roma'nın bile onu yine kendi taktikleriyle alt ettiğini belirtir. Roma'nın en büyük düşmanı olarak 2.Pön Savaşı'ndaki başarılarıyla tanınmıştır. Filleri içeren ordusuyla İber Yarımadası, Pireneler ve Alpler'den kuzey İtalya'ya girmiş ve Romalıları birkaç önemli savaşta yenmiştir.
Kartacalıların yönetici sınıfı daha iyi diplomat ve Roma senatosu daha az inatçı olsaydı, Hannibal'ın askeri başarılarının ardından Roma tamamen ortadan kaldırılabilecekti.
1492: İspanya'da, Musevilere dinlerini değiştirmeleri, aksi takdirde ülkeden ayrılmaları için verilen süre sona erdi. İspanya Musevilerinin çoğu, Kemal Reis'in kadırgalarıyla İstanbul'a geldi ve Osmanlı Devleti'nce hoşgörüyle karşılandı. Yahudiler bu hoşgörünün bedeli olarak Osmanlı`yı yıkma faaliyetlerine girişecek ve Filistin topraklarının kendilerine verilmesini isteyeceklerdi. İstekleri şiddetle reddedilince İngilizler ile işbirliği yapıp Osmanlı`yı arkadan hançerleyecek ve Osmanlı`nın dağılmasından sonra İngilizlerin işbirliği ile Filistin topraklarını işgal edip siyonist bir terör devletini kuracaklardı.
1696: Osmanlı Padişahı I. Mahmut doğdu. I. Mahmut 24. Osmanlı padişahı 103. İslam halifesidir. II. Mustafa'nın oğlu ve III. Ahmet'in yeğenidir.
1849: Mısır valisi, Mısır ve Sudan'ın Hidivi Kavalalı Mehmet Ali Paşa öldü. Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır ve Sudan`a sancakbeyi olarak atanmış daha sonra Osmanlı`dan bağımsızlığını ilan ederek kendini buralara sultan ilan etmiştir. Osmanlı ile de savaşlara giren Kavalalı İngiltere desteğini hep yanında görmüştür.
1914: Osmanlı ile Almanya arasında gizli işbirliği anlaşması imzalandı, Osmanlı'da seferberlik ilan edildi. Osmanlı İmparatorluğu, ittihatçıların imzaladığı bu anlaşmayla I. Dünya Savaşı`nda Almanya safında katılarak dağılmıştır.
1926: Lotus isimli Fransız gemisi, Türk sularında Bozkurt adlı Türk gemisini batırdı. Çarpışma, uluslararası bir davanın doğmasına sebep oldu.
1944: Türkiye, İngiltere ve ABD'nin önerisi üzerine Almanya ile siyasal ve ekonomik ilişkilerini kesti.
1945: II. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'sına yön vermek için Potsdam'da bir araya gelen ABD Başkanı Harry Truman, İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Joseph Stalin, görüşmelerini tamamladı. Almanya, konferansta Amerikan, İngiliz, Fransız ve Sovyet komutanlarınca yönetilecek dört ayrı işgal bölgesine ayrıldı.
1987: Türkiye'de kan kanserli bir hastaya ilk kez kemik iliği nakli yapıldı.
1990: Saddam Hüseyin önderliğindeki Irak, Kuveyt'i işgal etti. Kuveyt Emiri Şeyh Cabir es-Sabah, Suudi Arabistan'a kaçtı. Irak ordusu Kuveyt'i; 18 bin kilometrekarelik, 967 bin nüfuslu ülkeyi 4 saatte işgal etti. Irak Devlet Başkanı Saddam, işgale gerekçe olarak Kuveyt'in bol petrol üretip fiyatları düşürmesini gösterdi ve Kuveyt'i Irak'ın ili olarak ilan etti. İşgal tüm dünyadaki tepkiyle karşılanırken, Türkiye-Irak petrol boru hattının kapatılması gündeme geldi. İşgal olayına bütün devletler çok sert yanıt verdiler. BM, Irak'ın derhal Kuveyt'ten çekilmesini istedi. Söz konusu olan sömürülen petrol bölgesi Kuveyt olunca başta ABD olmak üzere tüm batılı devletler cin çarpmışa dönmüş ve hemen olaya müdahale etmişlerdir. Kuveyt`in Saddam`dan geri alınması sadece günler sürmüştür. Aynı ABD ve batı, Saddam`ın İran`ı işgal etmesine alkış tutmuş ve destek vermişlerdi.
1995: TOBB`un Prof. Doğu Ergil`e hazırlattırdığı Güneydoğu Raporu yayınlandı. Bu rapor Kürd sorunu üzerine o güne dek en kapsamlı ve cesur tespitler içerdiği için gündemde yer tutmuştu.
1997: Reformcu ve yenilikçi olarak bilinen Muhammed Hatemi Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak İran İslam Cumhuriyeti'nin yeni Cumhurbaşkanı oldu.
2001: Soykırım suçlusu Sırp General Radislav Krstić 1995 Temmuzunda Bosna`nın Srebrenica şehrinde binlerce müslümanı katletmek suçundan Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 46 yıl hapse mahkûm edildi.
2002: AB Yasalarının Meclis`ten geçmesiyle idam kalktı, ana dilde yayına imkân sağlandı. TRT radyosunda günde bir defa olmak üzere yerel dil ve lehçeler adı altında her gün bir başka dil olmak üzere günde bir saat yayın yapılacaktır.
2005: Fransız Sağlık Bakanı Xavier Bertrand, Paris'teki Saint-Vincent-de-Paul hastanesi morgunda saklanılan, doğduktan sonra kısa sürede ölmüş veya ölü doğmuş olduğu belirtilen 351 bebek cesedinin keşfedilmesi üzerine, bu konuda soruşturma açılmasını istedi.
2009: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, birinci ''Ergenekon'' davası ile Danıştaya yönelik saldırıya ilişkin davanın birleştirilmesine karar verdi.