• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
Tarihte Bugün: 30 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN: 30 TEMMUZ 

1629: İtalya Napoli'de deprem oldu, 10 binin üzerinde ölü var.

1929: Mustafa Kemal`e suikast girişimi iddiasıyla yargılanan Kadriye Hanım ve arkadaşları beraat ettiler.

1940: Yozgat`ta deprem: 12 köy yıkıldı, 300 ölü, 360 yaralı var.

1947: Demokrat Parti Kütahya Milletvekili Adnan Menderes`in TBMM`de yaptığı konuşmayı yayımlayan Tasvir, Demokrasi, Demokrat İzmir, Yeni Asır gazetelerinin sahipleri ve yazı işleri müdürleri tutuklandılar. İnönülü CHP iktidarının sonlarına yaklaşıldığı fark edilmiş, bu alandaki en önemli propaganda silahı olan basın sindirilmeye çalışılmıştı.

1966: Amerika Birleşik Devletleri uçakları Kuzey ve Güney Vietnam arasındaki askerden arındırılmış bölgeyi bombaladı. Bu da sivil ve savunmasız halkın ölümü anlamına geliyordu. ABD şu ana kadar yaptığı hiçbir savaşta uluslararası hukuka riayet etmemiş her defasında da özür dileyerek durumu geçiştirme yoluna gitmiştir.

1971: Boeing 727 tipi bir Japon yolcu uçağı ile bir Japon savaş uçağı, Morioka semalarında çarpıştı: 162 kişi öldü.

1973: Üniversiteye giriş sınavı, sorular satıldığı için iptal edildi.

1975: Kıbrıs Türk Federe Devleti ABD'ye ait 3 haber alma tesisini kapattı. Kıbrıs Harekâtı`ndan sonra Türkiye`ye silah ambargosu uygulayan ABD`ye bu yaptırımlarla mesaj veriliyordu.

1975: Atatürk`ün İş Bankası`ndaki hissesini denetleme yetkisinin Cumhuriyet Halk Partisi`ne ait olduğu karara bağlandı.

1979: Adalet Partisi Urfa Milletvekili Mehmet Celal Bucak ve yakınlarının iftara davet edildiği Hilvan ilçesinin Kırbaç köyündeki ev, otomatik silahlı 20 kişi tarafından tarandı, 4 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

1982: Jinekolog Dr. Oktay Cumhur Akkent'in, uluslararası bir şebekeyle ortak çalışarak yurtdışına bebek sattığı ortaya çıktı. Ayrıca hakkında, yasadışı kürtaj yaptığı ihbarı üzerine, kendisine ait Boğaziçi Kliniği'nin bahçesinde yapılan aramada bahçeye gömülü ceninler bulundu. Akkent ve 6 arkadaşı tutuklandı. 04.07.1986 'da, hakkında 'Hipomanyak' raporu verilmesi üzerine serbest bırakıldı.

1995: Çeçenistan ile Rusya arasındaki savaşa son veren bir dizi anlaşma Grozni`de imzalandı. Ne var ki Rusya antlaşmalara sadık kalmayarak Çeçenistan`ı yeniden işgal harekâtına başlayacaktı. Çeçen Halkı bütün liderlerini feda etme pahasına da olsa direniş yolunu seçecekti. Çeçenistan özgürlük mücadelesi tüm dünyanın şaşkın ve umarsız bakışları arasında halen devam etmektedir.

1998: Üniversite sınavlarının tek basamaklı olması YÖK Genel Kurulu'nda onaylandı.

2002: Kongo ve Ruanda arasında, Orta Afrika`da istikrarsızlığa ve milyonlarca kişinin ölümüne yol açan savaşı sona erdirme çabasıyla barış anlaşması imzalandı.

2003: YÖK Genel Kurulu olağanüstü toplandı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, YÖK yasa taslağının siyasi amaçlı olduğu savunuldu. YÖK yasa taslağında Üniversitelerin daha özgürce karar alabilmesi de öngörülüyordu ve bu durum, o günkü YÖK yapısına uygun düşmüyordu.

2003: 20 yaşın üzerindeki araçlarını hurdaya çıkararak yeniden araç alanlara ÖTV indirimi getiren yasa tasarısı, TBMM'de kabul edildi.

2006: Siyonist terör devleti İsrail Hava Kuvvetleri tarafından Güney Lübnan'daki Kana köyünde üç katlı bir bina bombalandı. Bu olay tarihe Kana Katliamı olarak geçti. Haber kaynaklarından gelen ilk bilgiler 37'si çocuk, 60 sivilin öldüğünü duyurdu. Siyonist İsrail Ordusu bombalamanın sebebini, Hizbullah tarafından bu binadan İsrail'in kuzeyini vuran Katyuşa roketlerinin ateşlenmiş olması olarak açıkladı. Bir sivil savunma görevlisinin kucağına aldığı mavi emzikli bebek cesedi fotoğrafı, katliamın simgesi oldu. Olay dünyada büyük yankı buldu. Siyonist israil ve işbirlikçisi Amerika telin edildi. Kana Katliamı siyonistlerin yüzlerce katliamından sadece birisi idi ve tümünde olduğu gibi bu da kısa zaman sonra unutulacak; siyonistlerde yeni bir katliam planının peşine düşecekti.

2008: Anayasa Mahkemesi tarafından Adalet ve Kalkınma Partisine açılan kapatma davası sonuçlandı ve kapatma istemi reddedildi. Kararı anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç açıkladı: Ak Parti Kapatılmadı Hazineden 1/2 oranında mahrum edildi. Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davayı karara bağladı. Anayasa Mahkemesinin 6 üyesi partinin ''kapatılması'', 5 üye ise ''kapatılmaması'' yönünde oy kullandı. Anayasa'da kapatma için aranan nitelikli çoğunluk olan 7 üyenin oyuna ulaşılamadı. Yüksek mahkeme, partinin 2008'de aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verdi.

2009: 3G Türkiye'de resmi olarak kullanılmaya başlandı. Cep telefonundan görüntülü konuşma, bugünkünün 10 katı kadar hızlı internete girmenin yanı sıra birçok yenilik getiren 3G Türkiye'de başladı. Türkiye, 3G sistemlerinin kullanıldığı 121. ülke oldu. Gece yarısından itibaren GSM operatörleri 3G hizmeti sunmaya başladı.

2012: TESSEP İSTİŞARE TOPLANTISI

TESETTÜR PLATFORMLARI BİRLİĞİNİN İLK TOPLANTISI GAZİANTEP'TE YAPILDI.
23 İLDEN KATILIMCININ BİR ARAYA GELDİĞİ İSTİŞARE TOPLANTISINDA; TÜRKİYE`DE HALA TESETTÜR SORUNUN DEVAM ETTİĞİNE VURGU YAPILDI.
KAMUSAL VE ÖZEL ALAN AYRIMI OLMAKSIZIN TESETTÜR'ÜN ÖNÜNDEKİ TÜM ENGELLERİN KALDIRILMASI ÇAĞRISI YAPILDI.

Bu haberler de ilginizi çekebilir