• DOLAR 32.45
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2437.327
  • ...
`Verem Tedavi Edilebilinen Bir Hastalıktır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Her yıl 01-07 Ocak tarihleri arasında kutlanan Verem Haftası dolayısıyla, Solhan ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ilçe genelinde bilgilendirme eğitimleri başladı.
 
65. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası Etkinlikleri kapsamında Solhan Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Özge Ütkür tarafından Halk Eğitim Konferans salonunda bir seminer verildi.
 
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan Rehber Öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen seminerde; Verem hastalığının tedavisi, bulaşma ve korunma yolları, erken tanının önemi, klinik verem muayenesi, teşhis ve tedavi konularında görsel destekli bir sunum yapıldı.
 
Sunumdan sonra bir açıklama yapan Dr. Özge Ütkür, "Verem önlenebilen ve tedavi edilebilen fakat tedavi edilmediği takdirde çabuk bulaşabilen öldürücü bir hastalıktır. Tüm dünyada yılda 1,7 milyon insanın ölümüne sebep olan bu hastalık konusunda toplumumuzu bilinçlendirmek için her yıl ocak ayının ilk haftası Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası olarak kutlanmaktadır. Hastalık öksürme, hapşırma ile havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Verem hastalığına sebep olan mikrop çok güçlüdür, bu nedenle vücudumuz onu öldürmekte zorlanır ve mikrop hızla vücuda yayılarak organlarda çok sayıda küçük şişliklere sebep olur. Bu şişlikler hangi organa yerleşmişse o organ artık görevini yapamaz hale gelir. Hastalığın giriş kapısı akciğerler olduğu için verem genel olarak şu belirtilerle başlar:
 
-Birkaç hafta içinde gittikçe kötüleşen inatçı öksürük 
-Öksürükle birlikte kan gelmesi 
-Belli bir neden olmaksızın kilo kaybı 
-Ateş ve gece terlemesi 
-Alışılmışın üzerinde yorgunluk halsizlik hissetme
 
Eğer bu belirtileri 3 hafta boyunca hissederseniz mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Verem tedavisinde çok sayıda ilaç kullanılmaktadır. Tedavide en önemli kural ilaçların en az altı ay boyunca her gün düzenli olarak ve yeterli süre kullanılmasıdır. Eğer ilaçlar eksik kullanılırsa hastalık dirençli hale gelerek daha da ağırlaşır.
 
Aslında çok güçlü olan verem mikrobu güneş ışığına maruz kaldığında kısa sürede ölmektedir. Bu nedenle önlem için küçük bebeklere verem aşılarının mutlaka yaptırılması, mekânların bol bol havalandırılması, gün içinde yeterince güneş ışığından yararlanılması ve şüpheli durumlarda mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir`" şeklinde konuştu.
 
Ali Yıldırım - İLKHA
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir