• DOLAR 32.455
  • EURO 35.054
  • ALTIN 2418.554
  • ...
CHP`de Muhalifler Hedefine Ulaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Önder Sav ve arkadaşlarının yürüttüğü imza kampanyasına, `tüzük taslağı` konusunda yaşanan anlaşmazlık sebebiyle Deniz Baykal ve ekibi destek vermedi. İmzalar gelecek hafta genel merkeze sunulacak.
 
Uzun süredir `demokratik tüzük` talebinde bulunan ve geçen hafta başında tüzük kurultayı için imza toplamaya başlayan CHP`li muhalifler, delegenin yüzde 20`sinin (256) imzasını aldı. Eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav`ın öncülüğünde hareket eden muhalifler, hazırlanan tüzük taslağı üzerinde anlaşamadı. Sav ve ekibi, genel başkana önemli yetkiler veren 39. maddenin zayıflatılmasını istedi. Baykal ve arkadaşları ise tüzükte `güçlü genel başkan` uygulamasının devam etmesi konusunda ısrar etti. Taraflar anlaşamayınca Baykal ve ekibi tüzük kurultayı talebini imzalamama kararı aldı. Önder Sav cephesi ise Baykal`ın destek vermemesine rağmen gerekli imzaya ulaştı. İmzalar, gelecek hafta başında yapılacak bir açıklama sonrasında genel merkeze sunulacak. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu`nun 45 gün içinde partiyi olağanüstü kurultaya götürmesi gerekiyor.
 
Tüzük kurultayı talebini imzalamayan Deniz Baykal ve arkadaşları, kurultaydaki oylamada ise Önder Sav`ın hazırladığı tüzük taslağını şartlı olarak destekleyecek. Baykal`a yakın bir isim, taslakta 39. madde dışındaki tüm maddeleri desteklediklerini, Sav`ın bu taslağı kurultaydan geçirmek istiyorsa kendi desteklerine ihtiyaç duyacağını, bunun için de 39. maddeyi taslaktan çıkarması gerektiğini savundu. Muhaliflerin hazırladığı tüzük taslağı, parti içi demokrasiyi artırmaya dönük bir dizi yeni düzenlemeyi içeriyor. Tüzükte, genel seçimler öncesinde tüm seçim bölgelerinden önseçim sisteminin uygulanmasını, kurultaylardaki Parti Meclisi (PM) seçimlerinde çarşaf liste yönteminin kullanılmasını ve genel başkan adaylığı için delegenin yüzde 20`sinin desteğini alma şartının kaldırılmasını öngörülüyor.
 
Tüzük kurultayına imza verenlerin tamamı, Önder Sav`ın genel sekreterlik yaptığı dönemde `delege` olarak seçilen isimlerden oluşuyor. Kurultay talebine milletvekillerinden ise sadece Samsun Milletvekili Haluk Koç ve Mersin Milletvekili İsa Gök destek verdi. Koç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu`na, mevcut `antidemokratik` tüzüğe neden karşı olduğunu daha önce anlattığını ve tüzük değişikliği talebini kendisinin yapmasını önerdiğini kaydetti. Ardından şu ifadeleri kullandı: "Daha önce sayın genel başkanımızın da verdiği sözler doğrultusunda, hazırlanan tüzük değişikliği ile ilgili kurultay çağrısına destek vermeyi bir siyasi görev ve ödev sayıyorum. Kendimle çelişmemek adına olağanüstü tüzük kurultayı çağrısı için imza verdiğimi açıklıyor ve kamuoyu ile de paylaşıyorum."
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir