• DOLAR 32.381
  • EURO 34.691
  • ALTIN 2398.359
  • ...
Suriyeliler 'vatandaşlık' konusunda kaygılı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriyelilere, Türkiye vatandaşlığı verilmesi konusu birçok platformda tartışılırken Suriyeliler, ‘vatandaşlık’ alma konusunda endişelerini olduğunu belirttiler. 

Suriyeli avukat, mühendis ve öğretmenler İLKHA mikrofonlarına 'vatandaşlık' alma konusunda endişelerinin olduğunu belirterek, vatandaşlık alma durumunda askerlik, sağlık, iş imkânı, toprak edinme gibi konulara açıklık getirilmesini istediler.

“Türkiye vatandaşı olmak istiyorum ancak bazı sorunlarla karşılaşmaktan çekiniyorum”

Vatandaşlık alma konusunda endişelerinin olduğunu söyleyen Suriyeli avukat Muhammed Âzzo, "37 yaşındayım. Hukuk Fakültesi'ni bitirdim. Ben de Türkiye vatandaşı olmak istiyorum, ancak bazı sorunlarla karşılaşmaktan çekiniyorum. Suriye'de 2 buçuk yıl askerlik yaptım. Türkiye vatandaşı olduktan sonra burada da askerlik yapacak mıyım? Eğer askerlik yapmamız istenirse sıkıntı yaşarız. Bir diğer kaygım ise şu anda hastaneye gittiğimizde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmıyoruz. Bizden tedavi karşılığında ücret alınmıyor. Türkiye vatandaşı olduğumuzda bizden SGK pirimler alınacak mı?  Bize bunları karşılayabilmemiz için çalışabileceğimiz arazi veya bir iş imkânı sağlanacak mı?" diyerek kaygılarını sorularla dile getirdi.

“Rakka Fırat Üniversitesi'nde 2 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştım”

Türkiye vatandaşlığı alma konusunda endişelerinin olduğunu söyleyen bir diğer Suriyeli Ahmed el-Cabir ise "Suriye'de kimya öğretmenliğini bitirdim. Rakka Fırat Üniversitesi'nde 2 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştım. Daha sonra Türkiye'ye gelmek zorunda kaldım. Bize vatandaşlık verilirse benim de bazı kaygılarım var. Örneğin; Türkiye'de bana öğretmenlik yapma hakkı verilirse ve Suriye'de savaş biterse ülkemize tekrar dönebilecek miyim? Dönersem Türkiye'de bize verilen bu haklar bizden alınacak mı veya bu haklarımız saklı kalacak mı? Bana vatandaşlık hakkı verildikten sonra Suriye'ye ailemi ziyarete gidebilecek miyim? Şayet Suriye'ye yerleşirsem hem Suriye hem de Türkiye vatandaşlığından yaralanabilecek miyim? Bu gibi kaygılarımız var bunlara açıklık getirilmesini istiyorum." dedi.

“Diploması olup da evinde oturan çok sayıda arkadaşım var”

Türkiye vatandaşlığı aldıktan sonra askerlik yapılıp yapılmayacağı konusuna açıklık getirilmesini isteyen Heybet Velid Ahmed de şöyle konuştu: "4 yıl önce buraya geldim. Suriye'de Ziraat Fakültesi'ni bitirdim. Buraya gelmek zorunda kaldım. Okul okuduğum içinde başka bir iş yapamıyorum. Bunca yıl okudum çabaladım savaş olduğu halde okumayı terk etmedim. Her an bir merminin bize isabet edeceğini bildiğimiz halde okumaktan vazgeçmedik. Burada biraz sıkıntı yaşıyoruz. Kira, elektrik, su gibi birçok giderimiz var. Sadece ben değil benim durumumda diploması olup da evinde oturan çok sayıda arkadaşım var. Askerlik konusunda da bir açıklık getirmesini istiyoruz. Bizlere vatandaşlık verilmesi çok iyi olacaktır. Biz yıllardır hacca bile gidemiyoruz. Türkiye vatandaşı olduğumuz zaman rahat bir şekilde hacca gidebileceğiz." (Mustafa Kaynak- İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir