• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
2 metre boyunda bakır ibrik ve sürahiler üretiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

53 yıldır bakırcılık mesleğini icra eden bakırcı ustası Faruk Tekin, 2 ayda tamamlayabildiği el emeği göz nuru, 2 metrelik Şahmeran el işlemesi bakır ibrik ve sürahileri Mardin’deki müşterileri için hazırlıyor.

2 ay boyunca emek vererek tamamladığı 2 metre boyundaki el işlemesi bakır sürahi ve ibrikleri büyük bir zahmetle hazırladığını belirten Tekin, görünümü ve tasarımı ile farklı farklı modellerden oluşan bakır işlemeli diğer ürünlerin de yoğun bir ilgi gördüğünü söyledi.

Gaziantep’te bakır ustaları tarafından fincan, sürahi, ibrik, tepsi ve daha birçok ürünün üzerine bakır işlenmesiyle oluşturulan el emeği göz nuru ürünler yoğun talep görüyor. Bakır ustaları hazırladıkları ürünleri sipariş üzerine yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine gönderiyorlar.

Gaziantep Kale altında uzun yıllardan bu yana bakırcılık mesleği ile uğraştığını belirten Faruk Usta, “Bakır işlemeli ürünlerden fincan takımı, cezve, çaydanlık, sedef işlemeli kutular, tepsiler, şekerlik ve sürahi çeşitlerini yapıyorum. 1963 yılından beri bu işin içerisindeyiz. Bu şekilde geçinip gidiyoruz. Biz bakır olarak ne varsa her şeyi yapıyoruz. İbrik, vazo, küp, tepme, bardak, sürahi, satıl, yani ne istenirse yapıyoruz.” dedi.

“Bu zanaat ölmek üzereydi fakat tekrar canlandı”

Faruk Usta, Mardin’den özel siparişle aldığı 2 metre boyunda ibrikler yaptığını söyleyerek, “Şu an en çok ibrik yapıyoruz. Bazen özel siparişler üzerine 2 metrelik ibrikler yapıyoruz. Şu an yapmış olduğumuz bir siparişimiz var. Bu ibriğin üzerine şahmeran işlemişiz. Mardin’e gönderiyoruz. Bu ibriği ancak 2 ay da hazırladık. Mesleğimiz şu an iyi gidiyor. İŞKUR’dan destekler de başladı. Bu zanaat ölmek üzereydi fakat tekrar canlandı. Artık eleman da yetişiyor, önceden yetişmiyordu ancak şu an elemanda yetişiyor.” ifadelerini kullandı.

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte bakır işlemeli ürünlere olan ilginin arttığını belirten Faruk Usta, “Özellikle yerli ve yabancı turistler bakır işlemeli ürünlere ilgi gösteriyor. İşlerimiz açılmaya başladı. Biz de satışlardan memnunuz çok şükür. Bakır ve sedef işlemeli ürünlerimiz de rağbet görüyor. Bakır işlemeli ürünlerimiz el emeği göz nuru ürünler olduğu için tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Yaz aylarında daha çok soğuk içecekleri ısıtmayan sıcak içecekleri de soğutmayan bardakların ilgi gördüğünü aktaran Tekin, son olarak şunları söyledi:

“Bu bardaklar su, meyve suyu, kola ve ayran için kullanılıyor. Bu bardaklar diğer bardaklara göre daha sağlıklı oluyor. İletişim bakırda çabuktur. Bu bardağa soğuk bir içecek koyun kolay kolay ısınmaz. Sıcak ise soğumaz.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir