• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Devletin, emeklilere daha fazla ayrıcalık tanıması gerekir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Haziran ile 04 Temmuz tarihleri arasında kutlanan Emekliler Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Emekliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Kadri Akkar, devletin emeklilere daha fazla ayrıcalık tanıması  ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Akkar, bir devletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu,  o milletin yaşam standartlarını belirleyecek önemli unsurlarından olduğunu söyledi.

Emeklilerin bu bayramda hükümetten beklentisinin promosyon olduğunu söyleyen Akkar, promosyonun kabul edilmesi halinde emeklilerin daha rahat bir şekilde bayram tatili geçireceklerini söyledi.

“Mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi gerekiyor”

Emeklilerin mağdur durumda olduğuna dikkat çeken Akkar, “Hükümet her emekliyi ev sahibi yapacağını söylemişti. Biz üyelerimizle beraber TOKİ için müracaat ettik hala da netice alamadık. Ayrıca bir emeklinin hastaneye girişinin en az 20 TL`ye mal oluyor. Bir emekli ayda iki veya üç kez hastaneye gidiyor. Bu şekilde her ay 100- 150 TL civarı maaşından kesildiğinden dolayı mağdur oluyor. Malumunuz emeklilerin çoğunun da kronik hastalıklar var. Bu durumun iyileştirilmesi için de yetkililere başvurduk ama sonuç alamadık.” diyerek bir an önce taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

İntibak yasasına da değinen Akkar, bir an önce bu yasanın onaylanmasını ve mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Emeklinin enflasyona göre zam aldığını belirten Akkar, “Böyle giderse bu yılın ilk 6 ayında yüzde 3-4 zam alacaklar. Bu konuyu genel merkezimiz, dönemin Başbakanı Sayın Davutoğlu ile görüştüler. Emeklilerin de memur ve işçi statüsüne göre maaşlarına zam yapılmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Enflasyona göre değil, sözleşmeye göre zam belirlensin”

Öncelikli taleplerinin emeklinin sendikalaşması olduğunu söyleyen Akkar, enflasyona göre zam oranlarının belirlenmesini değil, sözleşme ile zam oranının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Düşük maaş aldıklarını söyleyen emekli Ali Er ise, Ramazan Bayramı için devletten promosyon istediklerini fakat bunun kabul edilmediğini belirtti.

İntibak yasasının çıkarılması gerektiğini ifade eden Er, maaşlarının enflasyon oranına göre değil, sözleşmeye göre belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa`da bir insanın emekli olduğu zaman daha güzel şartlarda yaşaması için olanak sağladıklarını söyleyen Er, “Öncelikle yüksek ikramiye, seyahat kolaylığı ve sosyal faaliyet alanı açıyorlar. Türkiye`de ise böyle bir şey yok. Burada ise emekli ikramiyesi alan kişi o parayla ya çocuğunu evlendirebiliyor ya da bir ev alıyor.” dedi. 

Emekli ve işçilerin daha rahat yaşaması için devletin kendilerine daha fazla ayrıcalık tanıması gerektiğini belirten Er, “Zaten bir insan hayatı boyunca çalışıyor. Bari emekli olduktan sonra rahatlasın,  Keşke emeklilere faizsiz kredi hastane yüzdeliği ve  seyahat hakkı gibi daha fazla ayrıcalık tanısalar. Devletten isteğimiz budur." ifadelerini kullandı. (Yunus Sırat-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir