• DOLAR 32.302
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2408.001
  • ...
ABD diplomasisinde `Suriye` gerilimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 51 diplomat, Amerika'nın Suriye politikasını eleştiren bir bildiri imzalayarak, ateşkesi sürekli olarak ihlal eden Beşar Esad hükümetine yönelik saldırılar yapılması çağrısında bulundu. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise bildiri yazan diplomatları eleştirdi.

Reuters'ın haberine göre bildiri, Suriye politikası konusunda tavsiye veren 51 üst ve orta düzey dışişleri bakanlığı yetkilisi tarafından imzalandı. Bildiride bu senenin başlarında yürürlüğe konan ve 'neredeyse' çökmek üzere olan ateşkesin ışığında Suriye hükümetine yönelik askeri saldırılar düzenlenmesi çağrısında bulunuldu.

Reuters, Esad hükümetine yönelik askeri saldırılar düzenlenmesinin, Suriye iç savaşına direkt olarak müdahale etme karşıtı olan Obama politikasında büyük bir değişiklik olacağını bildirdi.

Bildiriyi okuyan ancak imzalamayan ABD'li bir yetkili ise Beyaz Saray'ın Suriye'deki çatışmaya askeri bir müdahale bulunma konusuna karşıt olduğunu dile getirdi; bildirinin, Obama'nın politikasında değişiklik yaptırma ihtimalinin ise muhtemel olmadığını söyledi.

Öte yandan muhaliflerin bu tarzda bir bildiri imzalamasının az görülen bir durum olmadığı, ancak bu bildirideki imza sayısının oldukça fazla olduğu kaydedildi.

KERRY BİLDİRİCİLERLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kaleme aldıkları yazıda ABD'nin Suriye politikasını eleştiren bazı Bakanlık çalışanlarıyla konuyu değerlendirmek amacıyla görüştü.

Bakanlık Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Dışişleri Bakanlığında çalışan 51 kişinin, ABD hükümetinin Suriye politikasını değiştirmesi gerektiği yönünde kaleme aldıklarını yazıya ilişkin konuştu.

Kirby, Kerry`nin bildiriyi kaleme alan diplomatlarla bugün bir araya gelerek yarım saatlik toplantı yaptığını söyledi. Görüşmeye katılan diplomatların tamamının Washington`da bulunan merkez binada görev yaptığı ve toplantıya diğer ülkelerde görev yapan herhangi bir çalışanın katılmadığı belirtildi.

Görüşmenin içeriğine dair bilgi vermekten kaçınan Kirby, “Kerry, toplantıdan çok olumlu bir şekilde ayrıldı” ifadesini kullandı.

Kirby, toplantının karşılıklı fikir alış verişi şeklinde geçtiğini belirterek, Kerry`nin görüşme sırasında yazıyı kaleme alanlara ABD`nin Suriye politikası hakkındaki bilgi verdiğini belirtti.

Kirby, Kerry'nın yazıyı kaleme alan diplomatlarla görüşmesini 'saygı göstergesi' ve 'genel değerlendirme' şeklinde tanımladı.

BİDEN`DEN BİLDİRİYE ELEŞTİRİ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD Dışişleri Bakanlığında görev yapan ve Obama'nın Suriye politikasını eleştiren bir yazı kaleme alan 51 diplomatı eleştirdi.

Amerikan CBS kanalına verdiği mülakatta Biden, ABD Başkanı Barack Obama'nın ve kendisinin, diplomatların tüm görüşlerine açık olduğunu ancak 51 diplomatın imza attığı bildirinin Suriye'de faydalı sonuçlar doğuracak bir eylem olmadığını savundu.

Biden, Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi ve sorunların çözülmesi için tek bir çözüm olmadığını belirtti.

Diplomatların "Esad rejimine karşı askeri güç kullanılması gerektiği" yönünde çağrıda bulunduğunu hatırlatan Biden, "askeri müdahalenin doğru yöntem olmadığını" ifade etti.

Bildiride somut ve kapsamlı herhangi bir önerinin olmadığını da savunan Biden, kendisinin Suriye gibi Libya'ya müdahaleye de karşı olduğunu ve bir kişinin gitmesinin sorunları çözmediğini kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir