• DOLAR 32.566
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2443.469
  • ...
28 Şubat mahkûmları yeniden yargılanmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Şubat mazlumlarından Fikri Boylu hapse girdiğinde 16 yaşındaydı. Boylu, hapiste önce baba, sonra dede oldu fakat özgür olamadı. TBMM bünyesinde kurulan ‘28 Şubat Komisyonu'nun tek umutları olduğunu ifade eden Fikri Boylu'nun oğlu Hüseyin Boylu, “28 Şubat Komisyonu'ndan beklentimiz; hak ve adalet.” dedi.

TBMM bünyesinde kurulan ve 28 Şubat döneminin karanlık sayfalarını aralayacak alt komisyon, inançlarından dolayı ötekileştirilen, cezalandırılan ve işkencelere maruz kalan mağdurlara umut ışığı oldu. Karanlık dönemin mağduru aileler, komisyondan beklentilerini Zaman'a anlattı. 

SADECE HAK VE ADALET BEKLİYORUZ

28 Şubat mağdurlarından Fikri Boylu'nun oğlu Hüseyin Boylu, '28 Şubat Komisyonu'ndan hak ve adalet beklediklerini vurguladı. Hakları yenmiş insanların itibarlarının iade edilmesini isteyen Boylu, “Sadece onların değil, ailelerinin de itibarları zedelendi. Gençliklerinden, ömürlerinden gitti. Babamın yok yere 25 yılı heba oldu. Cezaevine girdiğinde baba olamamıştı, cezaevinde baba oldu, şimdi hâlâ cezaevinde ve dede oldu.” dedi.

Af ya da ceza indirimi istemediklerini belirten Boylu, “28 Şubat mağdurlarının yeniden yargılanmasını ve itibarlarının iade edilmesini istiyoruz. Bu kimseler hakkında ne kadar ceza indirimi yapılsa da toplum nezdinde iadeleri zedelenmiş olarak kalacak. Bu anlamda, itibarları iade edilse hem onlar hem de aileleri açısında çok daha iyi olacak. Komisyon inşallah doğru kararlar verir ve vicdanları köreltmez.” ifadelerini kullandı.

DOSYALARDA MASUMİYETLERİ ANLAŞILACAK

Bir başka 28 Şubat mağduru Naşit Tutar'ın eşi Özlem Tutar ise, “Bizim devletin herhangi biriminden tek beklentimiz adil yargılanmanın sağlanmasıdır.” dedi. “Çok uzun yıllar oldu diye af beklediğimiz sanılmasın.” diyen Tutar, haksız ve hukuksuz yargılamalar sonunda verilen kararlarla ilgili yeniden yargılama ve iade-i itibar istediklerini vurguladı. Tutar, “Kimse bizi affetmesin. Affetmek Allah'a mahsus. Yeter ki o dosyalara bir daha bakılsın ve haksız, hukuksuz ve delilsiz suçlamalar gözden geçirilirsin. Bu sayede, eşimin ve arkadaşlarının yeniden yargılanma yolu açılacak ve yargılama sonucunda beraat çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

Cesur hakim ve savcılar lazım

Boylu'nun avukatı Rahmi Kurt da yeniden yargılanma hakkını tanıyacak yasal düzenleme istediklerini ifade ederek; “Yeni yasal düzenleme yapılmadan mevcut hukukumuzda mahkemelerin yeniden yargılamaya karar hakkı var ama bunun için cesur hâkim ve savcılara ihtiyaç var. Ancak yasa çıktığı zaman bunu yapmak zorunda kalacaklar.” diye konuştu. 

Kaynak: Zaman

Bu haberler de ilginizi çekebilir