• DOLAR 32.554
  • EURO 34.949
  • ALTIN 2444.693
  • ...
İftar sofralarının vazgeçilmezleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan sofraları denilince akla ilk gelenlerin arasında hurma, meyan kökü şerbeti, çiğköfte ile halka veya tulumba tatlısı geliyor. Bu yiyecek ve içeceklere halkın yoğun rağbet göstermesi de esnafın yüzünü güldürüyor.

Hurmanın kalınbağırsak olmak üzere tüm kanser türlerine karşı koruyucu özelliği bulunduğunu ifade eden hurma satıcısı Ahmet Taşkın, Ramazan’da manevi duyguların ön planda olduğunu vurgu yaparak,  peygamberin sürekli tükettiği hurma satışlarında artış yaşandığını belirtti.

Hurmanın şifa deposu olduğunun altını çizen Taşkın, “Hâlbuki halkımız hurmanın faydasını bilse sadece Ramazan ayında değil, 12 ay boyunca hurma tüketirlerdi. Her yönüyle hurma bir şifa deposudur. Kalp ve damar hastalıklarına, göz hastalığına ve beyin fonksiyonlarına çok iyi geliyor.” dedi.

“Meyan kökü hayat şurubu gibidir”

Her yıl Ramazan ayında limonata ve meyan kökü şerbeti sattığını söyleyen Ali Baturay,  meyan kökü şerbetinin mideye iyi geldiğini belirterek,  “Böbreğe ve idrar yollarına birebirdir. Daha önceki yıllarda yapılan bir araştırmada beyin hücrelerini genç tuttuğu da kanıtlandı. En çok tercih edilmesinin sebebi ise susuzluğu gidermesidir.” dedi.

Meyan kökü şerbetini “Hayat şurubu” olarak niteleyen Baturay,  “Şerbetin tadı biraz ağır olduğu için herkes içemiyor. Şerbeti içmekte zorlanan çocuk ve bayanlar ise daha çok limonatayı tercih ediyor. Ama faydası bakımından hayat şurubu değeri taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında çiğköfteye olan talebin diğer aylara göre daha da arttığını belirten çiğköfte ustası Cüneyt Doğuç, işlerinin iyi olduğunu ve Diyarbakır halkının çiğköfteye rağbet ettiğini söyledi. Doğuç bu ayda tatlının da çok tüketildiğini belirtti.

Herkesin sofra keyfinin ayrı olduğunu söyleyen Ali Şahin ise iftar sofrasında çiğköfte ve kuru soğan olmadan yemek yiyemediğini,  özellikle hurmayı ve meyan kökünü sağlıklı olduğundan dolayı tavsiye ettiğini söyledi.

Ramazan ayında tatlı satışlarının üç katına çıktığını bildiren Celal usta, “Çok şükür işlerimiz iyi, vatandaş tatlıyı bu ay çok tüketiyor. Zaten çiğköfte ve tatlı olmadan iftar açılmaz.” dedi.

Öğrenci olan İhsan Orak ise “Benim için vazgeçilmez olan iftara dua ile başlama sünnetidir. Onun dışında her gün mutlaka cacık yerim. Hurma ve şerbet ise sofralarımızın tartışılmazıdır” dedi.

Sedat Özsoy, Mehmet Baran ve Taha Oruç isimli vatandaşlar da iftar sofrasında hurma, şerbet ve tatlının kendisi için vazgeçilmez olduğunu dile getirdi.   (Yunus Sırat, Hüseyin Genel- İLKHA)











































Bu haberler de ilginizi çekebilir