• DOLAR 32.489
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2441.591
  • ...
Kudüs İslam`ındır İslam`ın kalacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ortadoğu`nun bağrına saplanan hançer İsrail, bin bir türlü zulüm ve entrikalarla yürüttüğü Kudüs`ü ele geçirme çabalarında amacına ulaşamıyor. İsrail 49 yıldır Kudüs`teki İslam`ın dokusunu silemedi, tüm çabalarına rağmen Kudüs`ü Yahudileştiremedi… Eski Şehir`de ikamet eden Yahudiler 3 bin ila 4 bin kişi. Kudüs`teki Filistinlilerin nüfusu ise 36 bin. İsrail hâlâ eğitimi Yahudileştirmeye çalışıyor ancak çoğu okulda da Filistin müfredatı okutuluyor. Her yıl bunun mücadelesi veriliyor ve kazanılıyor.

AZINLIK PLANI SÜRÜYOR AMA...

İsrail`in Filistinlilere yönelik azınlık planının sürdüğüne dikkati çeken eski Filistin Kudüs İşleri Bakanı Hatim Abdulkadir, “İsrail Yahudileştirme konusunda başarısız oldu ama İsraillileştirmeyi başardı. İsraillileştirme ve Yahudileştirme birbirinden faklı şeyler. İsraillileştirme İsrail kurumları tarafından kent halkına verilen hizmet. Ama Yahudileştirme kentteki dini, kültürel, tarihi sembolleri değiştirmek” diye konuştu.

Kudüs`teki Filistinliler, İsrail`in 49 yıldır süregelen yoğun Yahudileştirme çabalarına rağmen bunu başaramadığını belirtti. İsrail`in Gazze Şeridi, Batı Şera, Sina Yarımadası ve Golan Tepelerini kaybettiği Nekse`nin (Toprak Kaybetme Günü) 49`uncu yılı münasebetiyle AA muhabirine konuşan Filistinliler, İsrail`in kendilerini azınlık durumuna düşürmek, Yahudileştirmek ve İsraillileştirmek için çalıştığını kaydetti. Eski Filistin Kudüs İşleri Bakanı Hatim Abdulkadir, İsrail`in tüm çabalarına rağmen Kudüs`ü Yahudileştiremediğini söyledi. Abdulkadir, “İsrail, Kudüs`te Filistinlilere ait onlarca eve el koydu. Yine de bu rakam Filistinlilere ait evlerle kıyaslanınca çok az. Kudüs`teki Eski Şehir`de ikamet eden Yahudiler 3 bin ila 4 bin kişi. Kudüs`teki Filistinlilerin nüfusu ise 36 bin.” dedi. İsrail`in Filistinlilere yönelik azınlık planının sürdüğüne dikkati çeken Abdulkadir, “İsrail Yahudileştirme konusunda başarısız oldu ama İsraillileştirmeyi başardı. İsraillileştirme ve Yahudileştirme birbirinden faklı şeyler. İsraillileştirme İsrail kurumları tarafından kent halkına verilen hizmet. Ama Yahudileştirme kentteki dini, kültürel, tarihi sembolleri değiştirmek.” diye konuştu. Abdulkadir, Yahudileştirme politikasıyla mücadele için İslam toplumunun yardımı sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

”İsrail demografik yapıyı değiştirmeye çalışıyor”

İslam İşbirliği Teşkilatı Filistin Temsilcisi Avukat Ahmed el-Ruveyda da İsrail`in 49 yıldır Kudüs`teki İslam`ın dokusunu silemediğini belirterek, İsrail`in Yahudi yerleşim yeri projeleriyle demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığını anlattı. Filistin halkının İsrail`in her türlü uygulamasına rağmen direnişi sürdürdüğünü söyleyen Ruveyda, bunun devam etmesi için İslam ülkelerinin yardımının gerektiğine dikkati çekti.  Faysal el-Huseyni Vakfı Başkanı Abdulkadir el-Huseyni ise şunları kaydetti: İsrail hala eğitimi Yahudileştirmeye çalışıyor ancak çoğu okulda Filistin müfredatı okutuluyor. Her yıl bunun mücadelesini veriyor ve kazanıyoruz. İsrail, özelikle sağcı Eğitim Bakanı Naftali Bennett`in varlığıyla, Filistinlilerin fikirlerine, zihinlerine, kültürlerine nüfuz etmek için çabalarını sürdürüyor ancak biz merkezler, okullar vasıtasıyla bununla mücadele edebiliyoruz.” İsrail`in 1967`de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze`yi işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı`nın başladığı 5 Haziran, Filistinliler tarafından her yıl “Nekse” (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anılıyor. Filistinliler Nekse`yi, 1948`de İsrail`in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullandıkları “Nekbe`nin” (Büyük Felaket) devamı olarak görüyor. İsrail, Filistinliler tarafından “Nekse” olarak adlandırılan 1967`deki 6 Gün Savaşı`ndan beri Batı Şeria ve Doğu Kudüs`ü işgal altında tutuyor.

Kudüs`te ilk teravih

Eski Filistin Kudüs İşleri Bakanı Hatim Abdulkadir, Abdulkadir, Yahudileştirme politikasıyla mücadele için İslam toplumunun yardımı sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Gazze`den Mısır`a 3 bin 142 kişi geçti

İsrail ablukası nedeniyle Gazze Şeridi`nin dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah Sınır Kapısı`nın açık tutulduğu 4 gün içinde 3 bin 142 Filistinlinin Gazze`den ayrıldığı bildirildi. Gazze`deki Sınır Kapıları İdaresi Heyetinden yapılan yazılı açıklamada, öğrenci, hasta ve oturma izni olanlar ile yabancı pasaport sahibi 3 bin 142 kişinin Mısır yönetiminin 4 günlüğüne geçici olarak açtığı Refah Sınır Kapısı`ndan Mısır`a geçtiği belirtildi.

Bu süre içinde 894 Filistinlinin de Gazze tarafına geçtiğine işaret edilen açıklamada, Mısır yönetiminin 141 kişinin Gazze`den ayrılmasına izin vermediği aktarıldı. Gazze`de 4 bini hasta olmak üzere yaklaşık 30 bin kişinin geçiş için beklediği kaydedildi. Mısır yönetimi, dört gün süreliğine çift yönlü olarak geçişlere açtığını duyurduğu Refah Sınır Kapısı`nı sabah saatlerinde yeniden kapatmıştı.

İsrail`in 2006`dan bu yana abluka altında tuttuğu Gazze`nin dış dünyayla bağlantı kurabildiği 7 sınır kapısından 6`sı İsrail`in, Refah Sınır Kapısı ise Mısır`ın kontrolünde bulunuyor. Mısır yönetimi, güvenlik gerekçesiyle Temmuz 2013`ten bu yana kapattığı Refah Sınır Kapısı`nı zaman zaman insani durumlar için açıyor.

Heniyye, Refah kapısı daima açık kalsın

Heniyye, Mısır`dan Refah kapısını daimi olarak açık bırakmasını istedi. Nekse`nin yıldönümü için Filistin`de dün düzenlenen Kudüs ve El-Aksa etkinliğinde konuşan Hamas Siyasi Birim Başkan Yardımcısı Heniyye, geçen hafta sonu dört günlüğüne Refah Kapısı`nın açılmasına övgüde bulunarak, Mısır`dan Refah kapısını daimi olarak açık bırakmasını istedi.

Heniyye, “Mısır`ın ulusal güvenliğinin gerektirdiklerini takdir ediyoruz. Biz Gazze`de ortak güvenliği muhafaza amacıyla sınırı kontrol için ne gerekiyorsa yaptık” dedi.

Sina Yarımadası`ndaki veya Filistin dışında başka bir yerdeki askeri faaliyetlerde Hamas`ın hiçbir rolü olmadığını ifade eden Heniyye, İslam ümmetini işgal rejiminin çirkin yüzünü deşifre etmek için ortak strateji belirlemeye davet etti.

Filistin`de yeniden birlik ve bütünlüğü sağlama çağrısında bulunan Heniyye, Arap ülkelerinin ve Mısır`ın uzlaşı anlaşmasının uygulanması için sarf edecekleri her türlü çabanın memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir