• DOLAR 35.507
  • EURO 36.3
  • ALTIN 3036.44
  • ...
Maden yok olmayla karşı karşıya!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Madenliler, ilçelerindeki Maden-Bakır ocağının kapanmasıyla birlikle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek ilçenin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek yetkililere çağrıda bulundular.

Fabrikanın daha önceki yıllarda bölgenin en büyük geçim kaynağı olduğunu ve 5 bine yakın insanın çalıştığını belirten işçiler,  Maden Ocağının tamamen kapanmasından sonra işsizliğin arttığını ve bundan dolayı ilçede kimsenin kalmadığını söylediler.

2011 yılından itibaren maden fabrikasında çalıştığını,  bir hafta önce ise 74 kişiyle beraber işten çıkarıldıklarını belirten Yüksel Deniz,  “Fabrikadan çıkarılma nedenimiz belli değil. Burası bölgenin bütün geliriydi. Daha önce burada 5 bin kişiye yakın işçi çalışıyordu. Devlet 1993’te fabrikayı özelleştirdi. O zamandan bu yana maden ocağı sıkıntılar içerisine girdi ve kapandı. Nüfus gittikçe düşüyor. Yakında burası köy olacak. Siyasetçiler seçim vakti gelince sırtımız sıvazlıyorlar daha sonra da kimse halimizi sormuyor. İlçede ne esnaf,  ne vatandaş kaldı. Şimdi okul ve hastane yapılıyor ama ne okula gidecek öğrenci, ne de hastaneye gidecek vatandaş kalmadı. Maden ilçesi artık bitti.” şeklinde konuştu.

Fabrikanın 49 yıllığına Yıldızlar Holdinge devredildiğini ifade eden Deniz, yapılan anlaşmaya göre bu süre boyunca işçilerin çalıştırılmaması gerektiğinin altını çizerek,  “Şu an kimse çalıştırılmıyor. Kanunlara uyan kimse yok. Müfettişler teftişe geldiği zamanlar içerde olan paramızı alırız diye seviniyorduk,  fakat geldiği gibi gidiyorlardı. Artık şirket yetkileriyle ne konuştuysalar bilmiyorum.”  dedi.

Bu fabrika bir zamanlar Türkiye’nin borcunu ödüyordu”

Devletin Maden’e yardım etmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Deniz, “74 işçi maaşlarını alamadıklarından dolayı fabrikayı mahkemeye verdiler. Buna rağmen para alamıyorlar. Acaba Yıldızlar Holding devletten daha mı büyük ki ona kanun işlemiyor? Holding Hükümete yakın diye sıkıntı çıkarmıyorlar. Madencilik olmasa burası yok olmuş demektir.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Maden ocağında çalışan başka bir işçi Emrah Açıkgöz ise fabrikanın özelleşmesinden sonra büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “İlk fabrikada işe başladığımız sırada maaşlarımızı alabiliyorduk.  Zamanla maaşlarımız geçiyordu,  6 ay maaş alamadığımız da oldu. Yöneticiler ile görüştüğümüzde para olmadığını söylüyorlardı.  Bende o zaman ihtarname çektim ve işten ayrıldım. İşten ayrılalı 3 sene olmasına rağmen hâlâ içerde 4 aylık maaşım duruyor. Fabrika tamamen kapandı fakat sebebini kimse bilmiyor.”

Fabrikanın kapanma nedeninin atık sudan kaynaklandığı iddiasının olduğunu söyleyen Açıkgöz,  “Diyarbakır Valiliği kendilerine atık su ile ilgili uyarı yaptığını,  Çünkü atık suyun zehirli olduğunu, zehirli suyun Dicle nehrine döküldüğünü, oradan da barajlara ve tarlalara gittiğinden dolayı kapandığı söyleniyor.” dedi.

Bir zamanlar maden ocağının Türkiye’nin dış borcunu ödediğine vurgu yapan Açıkgöz, “Bu fabrika o kadar büyük bir fabrikaydı ki, Türkiye’nin dış borcunu ödüyordu. Ama artık iş yok. Buraya baştan salma şirketler geldi. Burayı denetlemek için gelen sözde müfettişler yiyip-içip gidiyor. Burayı siyasetçiler bu hale getirdi. Gelen bize oy verin dediler ve gittiler. İlçemizde iş olmadığı için insanlar memleketini bırakıp başka memleketlere gidiyorlar. Bu şekilde devam ederse Maden diye bir ilçe kalmaz.” diyerek gelinen duruma tepki gösterdi.

“Maden hayalet şehre döndü”

İlçede esnaflık yapan Musa Dağ da fabrikanın kapanmasından ve coğrafi konumunun dağlık olmasından dolayı insanların göç etmeye başladığını belirtti. Fabrikanın kapanmasının ilçeyi çok kötü etkilediğin ifade eden Dağ,  yılda 50-60 hanenin ilçeyi terk ettiğini ve bu göçlerin giderek büyüdüğüne vurgu yaptı.

İlçede nüfusun azalmasından dolayı bankaların kapandığını, esnafın kepenk indirdiğini söyleyen Dağ, “Bu durum yerli halkı ve emeklileri de etkiliyor. Çünkü burada açık bir dükkân olmadığından dolayı insanlar Elazığ’a gidip alışveriş yapmak zorunda kalıyor. Bir şehirde inşaat sektörü olmaz ise o şehir yıkılmaya mahkûmdur. Bütün esnaf, ilçe halkı bunun acısını çekiyoruz.” Diyerek, devletin Maden ilçesine sahip çıkılmasını istedi.

Daha önceleri fabrikanın aktif olmasından dolayı ilçede hareketlilik olduğunu söyleyen başka bir esnaf Mehmet Dağ ise fabrikanın kapanmasıyla birlikte şehrin hayalet şehre döndüğünü, bundan dolayı kimsenin ilçede kalmadığın dile getirerek, “Çoğu esnaf dükkânını kapattı. Durumu iyi olan ya Elazığ’a ya da Ergani’ye taşınıyor. Gençlerimiz işsiz kalınca buradan ya göç ediyorlar ya da gurbete çalışmaya gidiyorlar. Yazık bu halimize.” ifadelerini kullandı. (Yunus Sırat, Emrah Deniz - İLKHA)









































































Bu haberler de ilginizi çekebilir