Kesintisiz Zulmü Nihayet Peki ya Karma Sistem
Bir 28 Şubat dayatması olan ve İmam Hatip okullarına girişi engelleyen 8 yıllık kesintisiz eğitimde sona doğru Yapılan Milli Eğitim Şurası toplantısında kesintisiz eğitim kademeli olarak 13 yıla çıkarılması kararı alındı. Eğitimciler, kesintisiz eğitim zulmünün kaldırılmasını olumlu bulurken, "Sağlıklı bir eğitim için bir an önce karma eğitim sistemine de son verilmeli" dedi
Emrah Tel / Doğruhaber
Kesintisiz eğitim zulmünde sona gelindi. 28 Şubat döneminde TSK baskısıyla uygulamaya konulan ve sürekli tartışma konusu olan 8 yıllık kesintisiz eğitim sistemi değişiyor. Milli Eğitim Şurası toplantısıyla 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim sisteminin yerine zorunlu eğitimin 1+4+4+4 şeklinde toplam 13 yıl olması hedefleniyor.
Kesintisiz eğitim zulmünde sona gelindi. 28 Şubat döneminde TSK baskısıyla uygulamaya konulan ve sürekli tartışma konusu olan 8 yıllık kesintisiz eğitim sistemi değişiyor. Milli Eğitim Şurası toplantısıyla 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim sisteminin yerine zorunlu eğitimin 1+4+4+4 şeklinde toplam 13 yıl olması hedefleniyor.
Yine şura toplantısında Ortaöğretimde sınıf geçme yerine ders geçme sistemi getirilerek okulu erken bitirme olanağı verilmesi, haftalık ders saatlerinin azaltılarak teneffüslerin süresinin uzatılması konuları komisyon kararı olarak benimsendi. 2010 yılında yapılan 18’inci Milli Eğitim Şurasında alınan kararlar doğrultusunda gündeme getirilen kanun teklifi AK Parti Grup Başkanvekillerinin imzasıyla önümüzdeki hafta Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.
Tartışma konusu olan Milli Güvenlik derslerinde de yeni düzenlemeler yapılacak. Yeni düzenlemeye göre Milli Güvenlik dersi müfredatı yenilenerek derslere askerlerin değil öğretmenlerin girmesi öngörülüyor.
İMAM HATİPLERİN ÖNÜ AÇILIYOR
Teklif ile gelişim özellikleri bakımından farklı düzeylerdeki öğrencilerin bir arada bulunmasının ortaya çıkardığı pedagojik meselelerin ortadan kaldırılması için ilköğretim okullarında sekiz yıllık zorunlu eğitimin öğrencilerin yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak kademelendirilmesi öngörülüyor.
Teklifle ayrıca fiziksel mekanların bu kademelere göre öğrencilerin ayrı alanlarda eğitim görmelerini sağlayacak biçimde bölümlendirilmesi, okulların, bir kültür merkezi ve yaşam alanları olarak düzenlenmesi amaçlanıyor.
Şura teklifine göre eğitim süreleri 1 yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık eğitimi, 4 yıl ortaöğretim olmak üzere zorunlu eğitim 13 yıl olacak. Böylece isteyen öğrenci 4 yıllık da temel eğitim süresini tamamladıktan sonra bölüm değiştirebilecek. Düzenleme ile 4’üncü sınıftan sonra istediği okula gidebilecek.
KARMA EĞİTİM SİSTEMİ DEVAM EDİYOR
Her eğitim öğretim yılında tartışma konusu olan karma eğitim sistemi ise tüm tartışmalara rağmen devam ediyor. Eğitimciler 8 yıllık kesintisiz eğitim sisteminin kaldırılmasını olumlu bulurken farklı bir zulüm olan karma sistemin de kaldırılmasını istedi.
ŞURA KARARINA EĞİTİMCİLERDEN DE DESTEK GELDİ
Kesintisiz eğitimin ideolojik kararlar doğrultusunda alınan bir karar olduğunu dile getiren İmam-Hatip Liseleri Mezunları Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Müdürü Sabri Otağ, “Bu sistemin sona ermesini bir zulmün sona ermesi olarak değerlendiriyorum. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde uzun dönemli bir zorunlu eğitim yok. Bu uygulama pedagojik değil ideolojik bir karardı. Şu anda aklıselim galip geldi, Türkiye bir ayıptan daha kurtulacak” dedi. Milli Güvenlik dersleri ile ilgili kararları da değerlendiren Otağ, “Türkiye’deki bu uygulamalar ile öğrencileri ve öğretmenleri fişlemek, rapor altına almak amaçlanıyordu. Artık bunların değişmesi sevindiricidir. Geç kalınmıştır ama doğru bir harekettir” ifadelerini kullandı.
KUR’ÂN KURSLARI OKUL GİBİ KABUL EDİLMELİ
Otağ sözlerini şöyle sürdürdü; “Karma eğitim sisteminin yanlış olduğu tüm dünyada ortaya çıkmıştır. Bütün dünya bu sistemden vazgeçiyor. Ülkemizin de bundan vazgeçmesi lazım, buna uygun mekânlar bulunmalı. İki okul varsa ayrı ayrı yapılması o imkân yoksa sınıfların ayrılması gibi önerilerimiz var.
Ayrıca buna da dikkat edilmeli ki eğitim sistemi her ne kadar 4+4+4 şeklinde devam edecekse hafızlık kurumlarının bundan zarar görmemesi gerekiyor. Dolayısıyla Diyanet’e bağlı Kur’ân Kurslarının okul gibi kabul edilmesi, öğrencilere imtihan hakkı tanınarak liseye devam hakkının verilmesi gibi bir takım düzenlemeler yapılmalı. Bunlardan farklı olarak ev okulu projesi ile velinin öğrenciyi kendi gayretiyle yetiştirmesi ve bunlara üniversite sınavlarına girmesine olanak sağlanması gerekiyor. Böylece sağlıklı bir eğitim sistemi oluşmuş olur” şeklinde konuştu.
KESİNTİSİZ DAYATMASI SONA ERİYOR
Vakit geçirmeden ön görülen yeni sistemin uygulanması gerektiğini dile getiren Eğitim Bir-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Emrullah Aydın, “Öncelikle, okul öncesi de buna dâhil edileceği için bu anlamıyla çok olumlu bulmadığımı ifade etmek isterim. Kişilerin çocuklarının daha 6 yaşındayken ellerinden alınıp devletin şekillendirmesini olumlu bulmuyorum. Ama öngörülen sistemin olumlu yönlerinin daha fazla olduğunu söyleyebilirim.
Öğrencilerin 6 yaşından başlayarak 16 yaşlarına kadar aynı ortamda eğitim almaları dayatması sona eriyor. Öğrenci 4 yıllık eğitimden sonra başka alana, başka okula kayabiliyor. İkincisi öteden beri dillendirdiğimiz İmam-Hatiplerin orta kısmının faaliyette olmaması ve din eğitimi vermek isteyen velilerin bu anlamda, İmam-Hatiplerden yararlanamaması durumu var. Bu şekildeki düzenleme ile bu sorunun da ortadan kalkacağı düşüncesindeyim” dedi.
KARMA EĞİTİM ÖĞRENİME CİDDİ ZARARLAR VERİYOR
Karma eğitim sisteminin hem öğrenime hem de Eğitime ciddi zararlar verdiğini dile getiren Aydın, “Tüm dünyada yapılan deney ve testlerde kız ve erkek eğitimin ayrıştığı yerde başarının daha fazla olduğu sonucu ortaya çıktı. Karma eğitimde başarı daha düşük. Eğitim sistemlerinin önemli amaçlarından biri de çocukları hayata hazırlamaktır.
Karma eğitimin olduğu yerlerde çocukların hayata hazırlanması konusunda çok ciddi ahlaki sorunlar yaşadıkları ortaya çıkmıştır ve bunlar ispatlanmıştır. Buna bağlı olarak büyük şehirlerde bir tane yeterli olmayabilir ama Anadolu’da her ilçede bir kız ve bir erkek okulu olmalı, isteyen aileler çocuklarını bu okullara gönderebilmelidir” şeklinde konuştu.