• DOLAR 35.434
  • EURO 36.626
  • ALTIN 3096.23
  • ...
Kurşunlu Camii`nin dünü ve bugünü fotoğraflarla anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sokağa çıkma yasağının kısmen devam ettiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Kurşunlu (Fatih Paşa) Camii'nin dünden bugüne geldiği süreci anlatan fotoğrafları Dicle Üniversitesinde sergilendi.

Eğitim Fakültesinde sergilenen fotoğraflarda, Fatih Paşa Cami'nin 1940-2016 yılları arasındaki kareler yer alıyor. Öğrenci ve akademisyenlerin katılım gösterdiği resim sergisi 5 gün sürecek.

Düzenlemiş olduğu resim sergisi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İrfan Yıldız, sergilenen fotoğrafların çoğunluğun kendileri tarafından çektiğini ifade etti.

“Bu fotoğraf sergisini düzenlerken insanları geçmişten alıp günümüze getirmek istedik”

Sergide 26 ayrı resim kullandıklarını söyleyen Doç. Dr. İrfan Yıldız, "Birinci resmimiz Fatih Paşa Cami'nin genel tanıtımını yapan resimdi.  Fatih Paşa Camisi Mimar Sinan'ın geliştirdiği merkezi kubbeli plan şemasına öncülük etmesi bakımından çok önemlidir. Sergide dış ve iç cephelerin yer aldığı fotoğraf kareleri var. Özellikle minberin kapı kanatlarına önem verdik. Her yıl en az 3-4 defa öğrencilerimizle Kurşunlu Camii ziyaret ederdik. Bu ziyaretlerimiz esnasında camiinin özellikle mevcut durumunu fotoğrafladık. 7 Aralık 2015 tarihindeki yangından sonraki tahribattan daha önceki çektiğimiz o görüntüler yok olduğundan dolayı bugünkü fotoğraf sergisini düzenledik. Bu fotoğraf sergisini düzenlerken insanları geçmişten alıp günümüze getirmek istedik. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinden 2 fotoğraf bulduk. Biri 1940, diğeri ise 1960 yıllarına aitti. Dolayısıyla 1940'dan alıp günümüz 2016 yılına kadarki durumu yansıtacak fotoğraf sergisi düzenledik. Önümüzdeki Ekim ve Kasım aylarında yangından sonraki mevcut durumunda gözden geçirecek bir fotoğraf sergisi yapacağız. Fatih Paşa Camii'nin hem önceki hem sonraki hali ve hem de günümüzdeki halini yer alacak şekilde sergileyeceğiz." dedi.

"Maalesef ahşap kapı kanatları tamamıyla kül oldu"

Kurşunlu Camii'nin 1810 yıllarında meydana gelen olaylarda da zarar gördüğünü dile getiren Yıldız, sözlerinin devamında, "1810 yıllarında olaylar oluyor ve bu olaylarda Kurşunlu Cami işgal adı altında toptan zarar görüyor. Araştırmalarımızda ahşap kapı kanatlarının yandığını, 1840 yılında yenilendiğini görüyoruz. Günümüzdeki terör olaylarında maalesef ahşap kapı kanatlarının tamamıyla kül olduğunu ve iç kısımdaki mahfilin ile yine 1800 yıllardan kalan ahşap kepenklerin kaldırıldığını görüyoruz. Beni en çok etkileyen özellikle mermerden yapılan mihrap kapısının tamamıyla tahrip edilmiş olmasıydı. Üzerindeki süsleme ve formuyla çok özellikli bir kapıydı. Aynı zamanda bir ışık geçirgenliği özelliği de vardı. Behram Paşa Cami'nin mihrap kapı kanatlarını da örnekli teşkil eden bir kapıydı. Günümüzde maalesef taş kısmı, yandaki çerçeveler tahrip olmuş ve sadece kapı kanatlarından biri kalmıştır bu da beni çok etkiledi." ifadelerini kullandı.

"İnsanlar kültürleriyle yaşarlar ve kültürleriyle sonraki gelecek nesillere iz bırakırlar"

"Her ne şekilde olursa olsun insanların mabetlerine el uzatılmaması gerektiğini düşünüyorum.” diyen Yıldız, son olarak şunları söyledi: “Çünkü bunlar kültür varlığıdır. İnsanlar kültürleriyle yaşarlar ve kültürleriyle sonraki gelecek nesillere iz bırakırlar. Sonraki nesiller de o yolda yetişir. Eğer bir toplumu yok etmek isterseniz, bunun en kolay yolu kültürünü yok etmedir. Böylece o toplumun en kısa sürede izlerini silmiş olursunuz."

Hatırlanacağı üzere Sur`da meydana gelen çatışmalarda kentin ilk Osmanlı eseri olan Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii hedef alınmış ve çıkan yangında kullanılamaz hale gelmişti. Yangında caminin orijinal kapısı tamamen yanarken, altın varaklı minberi de zarar görmüştü. Söz konusu cami defalarca kurşunların hedefi olmuştu. (M. Hüseyin Temel, M. Sıddık Bilge - İLKHA) 


































 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir