Tarihte Bugün (27. MAYIS. 2016)
TARİHTE BUGÜN: DOĞRUHABER / İSTANBUL
1332: İslam Fikir Dünyasının önde gelenlerinden alim ve tarihçi İbni Haldun doğdu. Tarih Metodolojisi üzerine çalışmaları ve sosyoloji ilmini sistematik olarak ilk ele alan kişi olarak tanınan İbni Haldun, ilmi çalışmalarıyla kendisinden sonra gelen kuşaklar için her zaman başvuru kaynağı olmuştur.
1924: Cuma günü hafta tatili olarak kabul edildi. İslam milletinin yegâne tatil günü olan Cuma günü, anlaşılmaz ve iflah olmaz bir batı taklitçiliği ile tatil günü olmaktan bir süre sonra çıkarılacak ve yerine hıristiyanlığın kilise günü olan Pazar günü ile yahudiliğin havra günü olan cumartesi günü tatil olarak kabul edilecek ve bu durum da Müslüman millete çağdaşlık olarak izah edilmeye çalışılacaktı.
1935: Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller hakkında kanun kabul edildi. Bu kanunla hafta tatili 'cuma' gününden 'pazar' gününe alındı. % 99`u Müslüman olan Türkiye`de birçoğu memur olan çalışanların, en büyük ibadetlerden biri olan Cuma namazını kılmaları engellenmiş oluyordu. Bu büyük sorun, sözde demokrasi ve özgürlükler yolunda yapılan onca açılıma rağmen bütün garabeti ve ironisi ile devam etmektedir.
1942: Türkçe Kur'an tefsirlerinden Hak Dini Kur`an Dili isimli tefsiri telif etmiş alim, çevirmen ve hattat Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, vefat etti. 1878'de Antalya'nın Elmalı kazasında doğdu. Ailesi aslen Burdurlu olup, babası Hoca Numan Efendi'dir. Numan Efendi daha küçük yaşlardayken Burdur'un Gölhisar kazasının Yazır köyünden ayrılarak Elmalı'ya gelmiş, tahsilini orada tamamlamış, Şeriye Mahkemesi başkâtibi olmuştur. Annesi Elmalı âlimlerinden Esad Efendi'nin kızı Fatma hanımdır.
1944: Latin harfleri ile ilk Cumhuriyet altını basıldı. Böylece Kur`an harfleri halkın bütün hayatından silinerek unutturulmaya çalışıldı, ama zaman gösterdi ki bu milletin ruhuna ve fıtratına kazınmış olan Kur`an, yasaklamakla ve yerine başka şeyler dayatmakla silinip kaybolmayacaktı.
1960: 27 MAYIS askeri darbesi ile Türkiye Silahlı Kuvvetleri idareyi eline aldı. Sabahın erken saatlerinde radyolardan yayınlanan bildiride ‘Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu. Silahlı Kuvvetler adına ülke yönetimini Milli Birlik Komitesi üstlendi. Orgeneral Cemal Gürsel Milli Birlik Komitesi'nin başına getirildi. Milli Birlik Komitesi ilk iş olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve hükümeti feshetti ve her türlü siyasi faaliyeti yasakladı` denilmekteydi.
Bu darbe sonucunda Hükümet üyeleri ve eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar Yassıada`da idamla yargılanmış ve Başbakan Adnan Menderes ile Bakanlardan Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edilmişlerdi.
1980: Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak, Ankara'da uğradığı bir suikast sonucu hayatını kaybetti.
1985: Papa suikastı davasında Mehmet Ali Ağca, "Ben Hazreti İsa'yım, Tanrı'nın oğluyum" dedi. İtalya'da, Mehmet Ali Ağca, yapılan duruşmasında bulunduğu kafesin içinden, "Ben İsa'yım. Dünyanın sonu geldi." diye bağırdı. Daha sonradan kendisinin Mesih olduğunu belirtti.
1999: Birleşmiş Milletler Savaş Suçluları Mahkemesi, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i Kosova'daki vahşetin sorumlusu olmakla ve Arnavutlara karşı soykırım yapmakla suçladı. Sırp Kasap ve soykırımcı Miloseviç sonradan Lahey adalet divanında yargılanıp soykırım yapmaktan suçlu bulunup ömür boyu hapse mahkûm edilmiş. Ne var ki bu ne soykırıma uğrayan Boşnakları ve Arnavutları tatmin etmiş ne de dünya halklarını batının bu soykırımda paylarının olmadığına ikna etmiştir. Zira soykırım süreci boyunca batı dünyası ve Avrupa seyretmekten başka bir şey yapmamıştı.
2007: Mehmet Ağar Genel Başkanlığındaki DYP, isim değişikliğine giderek eski Demokrat Parti'nin adını aldı.
2009: Hakkari Çukurca'da 27 Mayıs 2009'da 7 asker mayına basarak öldü. Sonradan bu mayınların TSK tarafından yerleştirildiği ortaya çıktı. Mayınları döşeyen komutanın üstleriyle yaptığı telefon görüşmesi olduğu iddia edilen bir ses kaseti basına sızdırıldı.
2012: Ahde Vefa Mitingi
Mustazaflar Hareketi İlan Edildi
Mustazaf Der'in Yargı Kararıyla Kapatılmasına Günlerdir Ülke Genelinden Tepkiler Geliyordu.
Bu Tepkilerin En Büyüğü Diyarbakır`dan Geldi.
Diyarbakır`ın Tarihi İstasyon Meydanında Düzenlenen Ahde Vefa Mitingine Katılan Yüzbinlerce Kişi Derneğin Kapatılmasını Protesto Etti.
'Ahde Vefa Mitingi`nde Önemli Mesajlar Verildi. Merak Edilen Birçok Soru Cevabını Buldu.
Kamuoyunun En Fazla Merak Ettiği Husus Camianın Bundan Sonra Ne Yapacağı Sorusuydu. Kapatılan Mustazaf-Der`in Genel Başkanı Av.Hüseyin Yılmaz Yeni Yol Haritasını Açıkladı Ve Derneğin Bundan Sonra Siyasallaşarak Mustazaflar Hareketi Olarak Yoluna Devam Edeceği Açıkladı.
Bu Arada Kapatılan Mustazaf Der'in Şubeleri Ortak Platformlarda Birlikte Çalıştıkları Batman Merkezli "Mustazaflar Cemiyeti" Çatısı Altında Çalışmalarına Devam Etme Kararı Aldı…