• DOLAR 32.595
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2505.231
  • ...
Tarihte Bugün (26 MAYIS 2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1512: Oğlu Yavuz Sultan Selim'in tahttan indirdiği II. Bayezid, Dimetoka yakınlarında öldü. II. Bayezid, II. Beyazıt veya Sofu Bayezid (Divan Edebiyatı'nda ki adıyla Adli)  3 Aralık 1447 doğdu. Sekizinci Osmanlı padişahıdır. Babası Fatih Sultan Mehmed annesi Sitti Mükrime Hatun'dur. Yavuz Sultan Selim'in de babasıdır. Tahta geçtiğinde 511.000 km²'si Asya'da, 1.703.000 km²'si Avrupa'da olmak üzere toplam 2.214.000 km² olan imparatorluk toprakları, vefatında yaklaşık olarak 2.375.000 km² idi. Devrin meşhur âlimlerinden dersler aldı, İslami ilimlerin pek çoğunu öğrendi. İslami ilmin yanı sıra matematik ve felsefe tahsili de aldı. Arapça ve Farsçanın yanı sıra; Çağatay lehçesi ve Uygur alfabesini de öğrendi. Dinine bağlılığından dolayı kendisine Bayezid-i Veli de denilirdi. Bayezid-i Veli, şairleri saraya toplar onlarla sohbet ederdi. Hattat ve bestekârdı. Adli  mahlasıyla şiirler yazdı. Ulema ve sanatkârlar için ayrıca bir fon ayırmıştı.

1883: Cezayir halkının Fransız boyunduruğuna karşı mücadelesine (1840-1846) önderlik eden ve Cezayir Devleti'nin temelini atan din adamı ve asker Abdulkadir Cezayiri Efendi vefat etti.

1894: Rusya'nın son çarı II. Nikolay taç giydi. Osmanlı`nın dağılış sürecine büyük etkisi olan Rusya`nın başındaydı. II. Nikolay ya da Nikolay Aleksandroviç Romanov, Rusya İmparatorluğunun son çarı ve Romanov hanedanının hüküm süren son üyesidir. Bolşevik İhtilali sırasında tahtta bulunan II. Nikolay Bolşevikler tarafından tahttan indirilerek, karısı Aleksandra ve çocuklarıyla beraber idam edildi. Ölümden sonra Nikolay Rus Ortodoks Kilisesi tarafından aziz ilan edildi.

1926: İstiklal Savaşı`na katılmayan memurların işten çıkarılmasına dair kanun kabul edildi. Aslında bu kanunla çoğunluğu İstanbul`da bulunan ve Kurtuluş Savaşı`na katılmaları mümkün olmayan Osmanlı Hükümeti ve Halifeye bağlı olan memurlar tasfiye edilmek isteniyordu.

1946: Yapılan Belediye seçimleri olaylı geçti. İktidarın seçimde yanlı davranması ve seçim güvenliliğinin olmaması nedeniyle Demokrat Parti seçimlere katılmadı. Milli Kalkınma Partisi seçimlerden çekildi ve seçimlerin iptalini istedi. İlk kez yapılan çok partili seçimin gerçekte çok partili bir seçim olmadığı ‘açık oy- gizli tasnif` uygulamasıyla da ortaya çıkmış oluyordu. Buna rağmen tarih kitaplarında ‘Çok Partili Sistem`e geçiş tarihi olarak 1946 yılı verilecekti.

1981: 1960 askeri darbesini yapan Milli Birlik Komitesi üyeleri 27 Mayıs'ın yıldönümünde, toplu halde Anıtkabir'e gitmek istediler. Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı izin vermedi. Böylelikle yeni darbeciler eski darbecilere Anıtkabir`de gövde gösterisi yapma hak ve salahiyetinin sadece yeni darbecilerde olduğunu göstermiş; ‘darbeciler başka darbecilerden haz etmezler` gerçeğini de ortaya çıkarmıştır.

1993: Salman Rüşdi'nin 'Şeytan Ayetleri' kitabını yayımlamaya başlayan Aydınlık gazetesi toplatıldı. ‘Şeytan Ayetleri` isimli lanetlenmiş kitabın başka ülkelerde de destekçilerinin olması ve yayınlama teşebbüsünde bulunmaları, Salman Rüşdi`nin yalnız başına bu işi yapmadığını ve uluslararası bir tertibin parçası olduğunu gösteriyordu.

1997: Susurluk'taki kazanın duruşmasında, kamyon şoförü Hasan Gökçe, 6 milyon 420 bin lira para cezası ile DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak'ın ailesine 100 milyon lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi.

1999: Danıştay Sekizinci Dairesi, başı açık görev yapmayı kabul etmeyen baş örtülü memurların, uyarı cezası verilmeden işten çıkarılmasına karar verdi. Keyfi muamelenin o dönemde danıştay gibi kurumlarca resmileştirilmesi ülkenin, 28 Şubat darbesinin ardından nasıl başına buyruk bir yönetim anlayışı ile yönetildiğini resmediyordu.

2007: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TÜSİAD`ın seçim öncesi görüşme davetine olumsuz yanıt verdi. Bahçeli TÜSİAD`a yazdığı mektupta “Siyasi partilerin Türkiye`nin kaderini ilgilendiren konularda huzuruna çıkacağı makam, milli iradenin yegane kaynağı ve sahibi Türk Milleti`dir. Demokratik rejimin meşruiyetinin asli temeli olan aziz milletimizin bu konumunun, kendi alanlarında faaliyet gösteren değerli kurum ve kuruluşlarla paylaşılmasının demokrasinin ruhu ile bağdaştırılamayacağını takdir edeceğinizi umarım” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir