`Kırmızı Göz` Hastalığına Dikkat!
Havaların gün geçtikçe soğumasıyla birlikte mikrobik göz hastalıklarının görülme sıklığı da artıyor. İnsanların sıklıkla kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmaları da hastalığın yayılmasının temel sebebi…
Doğruhaber
Alınacak birkaç basit önlemle göz sağlığını korumanın mümkün olduğunu söyleyen Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Fethi Cengiz, soğuk havalarda göz sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Cengiz, kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte sıklıkla gözlerin de kızardığı ve çapaklandığını görmenin mümkün olduğunu söyledi.
OKULLAR VE TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI RİSKLİ
Kırmızı göz genellikle kreşler, okullar, hastaneler ve toplu taşıma araçlarında hızla yayılır. Gözlerde oldukça yoğun kızarıklık ve çapaklanma ile seyreden bu hastalık bir hafta, on gün gibi bir süreçten sonra iyileşir.
Hastalık süresince yapılması gerekenler, belirtilere göre yön değiştirmektedir. Antibiyotikli damlalar göz enfeksiyonlarını iyileştiremezler. Hastalığın bulaşmasını engellemek için eller sık yıkanmalı, kırmızı gözü olan kişilerle tokalaşmak ve öpüşmekten kaçınılmalıdır. Bu göz enfeksiyonuna yakalanmış kişilerle, aynı havlu ve ortak kullanılan malzemeler kullanılmamalıdır.
RÜZGÂRLI SOĞUK HAVALARDA GÖZLÜK TAKIN
Soğuk ve rüzgârlı havalarda gözyaşı kanalı tıkanıklığı olan hastaların şikâyetlerinde de artış olur. Gözyaşı kanal tıkanıklığı, gözde sulanmaya neden olur ve devamlı bir hal aldığında ise ameliyatla tedavi edilecek kadar ileri bir boyuta gelebilmektedir. Kardan yansıyan güneş ışınları, gözün kornea, lens ve retina tabakalarına zarar vermektedir. Bu nedenle uzun süre karlı ortamda vakit geçirenlerin UV korumalı güneş gözlüğü kullanması gerekir.