• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tarsus`ta kuduz vakası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarsus`a bağlı Büyükkösebalcı köyünde M. A. Keleş`e ait bir av köpeğinin, sahibini ısırdıktan sonra  ölmesi üzerine, köpekten alınan numunelerden kuduz vakasının çıkması sonucunda ilçe genelinde gerekli tedbirlerin alındığı açıklandı.

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan İlçe Kaymakamı Bekir Atmaca şunları kaydetti:

“Köpeğin müşahede altındayken ölmesi sonucu ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze bildirim yapılmış ve alınan numune (tüm gövde) Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü`ne gönderilmiştir. 8 Nisan 2016 tarihli laboratuar teşhisi sonucu kuduz hastalığı çıktığı belirlenmiştir. Büyükkösebalcı mahallesi ve bu mahalleye komşu olan Akçakocalı, İbrişim, Karadirlik ve Küçükkösebalcı mahalleleri kuduz risk bölgesi olarak belirlenmiş olup, uygun yerlere üzerinde ‘Kuduz Risk Bölgesi` yazan tabelalar yerleştirildi.”

Yapılan açıklamanın devamında ilçe genelinde kuduz risk bölgesindeki yaklaşık 200 köpek ve kedinin de toplatıldığını belirten Kaymakam Atmaca; “Tarsus Belediye Başkanlığı ve adı geçen muhtarlıklar tarafından kuduz risk bölgesindeki tüm sahipli, sahipsiz köpek ve kedilerden yaklaşık 200 adet toplanıp, köpek bakımevine konulması, aşılanması, bakımevine önceden getirilen kedi ve köpeklerin temasının engellenmesi, sonradan bakımevine getirilen kedi ve köpeklerin hastalık sönüşü yapılıp, resmi olarak izin verilene kadar bakımevinden salınmaması sağlanmıştır. Aşılı olmaları şartıyla, avda olan av köpekleri, sürüleri koruyan çoban köpekleri, tasma, kayış ve benzeri sınırlayıcı bir önlemle birlikte kendisine itaat ettikleri bir insan refakatında bulunan köpekler istisna olmak üzere aşılı dahi olsalar, köpek ve kedilerin kuduz risk bölgelerinde dolaşmalarının yasaklanması ve bu konuda belediye başkanlığı ve muhtarlıklar tarafından bir hafta süreyle sesli uyarılar yapılması sağlanmıştır.” İfadelerini kullandı.

Kaymakam Atmaca son olarak, hastalık çıkan bölgede belediyece iyotlu dezenfektanlarla dezenfekte yapıldığını ve gerekli önlemlerin alındığını ifade etti. (Abdulhakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir