• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Türkiye`ye Geri Gönderilecek İlk Mülteci Kafilesi Yola Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşması bugün fiili olarak uygulamaya geçiyor. Anlaşma çerçevesinde Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilecek ilk mülteci kafilesi, sabah saatlerinde Midilli Limanı'ndan denize açıldı. Mülteciler, İzmir'in Dikili ilçesine gönderilecek.

Yaklaşık 500 kişinin Türkiye'ye ulaşması bekleniyor.

AB ile varılan anlaşma çerçevesinde Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a geçen tüm yasa dışı göçmenleri geri alacak.

20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a ulaşan göçmenler ise anlaşma dışında tutulacak.

Bunun karşılığında AB de Türkiye'nin aldığı her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

KAMPLARA GÖNDERİLECEKLER

Türkiye'ye gelen sığınmacılar öncelikli olarak Kilis ve Gaziantep'teki sığınmacı kamplarına gönderilecek. Daha önce Türkiye'de kaydı yapılarak, geçici ikametle belli kentlere yerleştirilmiş olan Suriyeliler ise yine bu kentlere gönderilecek. Kampa gitmek istemeyen ve Türkiye'de geçici kaydı olmayan sığınmacılar ise, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 62 ilden birine yönlendirilecek.

TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK 6 BİN 156 KİŞİ VAR

Türkiye'nin anlaşma uyarınca bugünden itibaren göçmenleri geri almaya başlayacak olmasına rağmen, Ege Denizi'ndeki geçişler dün de durmadı.

Yunanistan Göçmen Krizi Koordinasyon Kurulu'nun açıklamasına göre, cumartesi günü saat 07.30'dan dün (pazar) aynı saate kadar, Midilli'ye 364, Sakız'a 99, Sisam'a 22, Meis Adası'na da 29 olmak üzere 514 göçmen geldi.

Adalarda Türkiye'ye gönderilecek mülteci sayısı ise 6 bin 156. Ülke çapındaki sayı 52 bin 509.

DÖRT AYDA 144 BİN KİŞİ YUNAN ADALARINA GEÇTİ

Birleşmiş Milletler verilerine göre, sadece 2016'nın başından bu yana Ege'yi geçerek Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin sayısı 144 bine ulaşmış durumda. Adalara gelenlerin büyük kısmının Suriyeli, Iraklı ya da Afgan olduğu da belirtiliyor.

2016'da Yunan adalarına ulaşanların yüzde 50'si ise Midilli Adası'na gitmiş durumda.

Kaynak: Hürriyet

Bu haberler de ilginizi çekebilir