• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Van'da 'Kadın Sağlığı Çalıştayı' düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’da yerel yönetimler ve kadın çalışmalarını düzenleyen sivil toplum kuruluşları, bu alana katkılarını artırmak amacıyla “Kadın Sağlığı Çalıştayı” düzenlendi. Toplantıya yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 30 temsilci katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Halk Sağlığı Müdür Yrd. Uz. Dr. İzzet Çeleğen, “Aile Planlaması” kavramından “Üreme Sağlığı” kavramına nasıl gelindiğini, 1994 Kahire Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı’nda (ICPD)alınan kararları ve Türkiye’nin de kabul ettiği temel noktaları vurguladı.

Yerel yönetimler olarak halk için, halk sağlığı ile birlikte hareket edeceklerini ifade eden Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise “Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile bir protokol çerçevesinde kadınlarımıza, özellikle kız çocuklarımıza yönelik okullaşma oranını nasıl arttırabiliriz, devamsızlıklarını nasıl önleyebiliriz. Çünkü sağlıklı bireyler eğitimle mümkün olabilir. Birinci adımı attıktan sonra hemen halk sağlığında kanser çeşitleri ve bunlarla mücadele ve alınması gereken tedbirler, özellikle ikinci adım olarak da bu konu ile ilgili Ankara’da ilgili tüm arkadaşlarımızla görüştük. KETEM aracına sahip olunması gerekiyor. Bu aracın buraya gelmesi için eğer bizler yerel yönetim olarak destek olmamız gerekiyorsa biz buna hazırız. Bu KETEM aracının Van’a kazandırılması için üst düzey görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bu aracı sadece Tuşba ’ya değil, 1 Milyon 100 bin nüfuslu halka hizmet etmesi için istedik. Geldiği andan itibaren de Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile birlikte bütün giderlerini biz karşılayacağız. Gelmesi ile birlikte tarama çalışmalarına başlayacağız. Yine obezite ile mücadelede, çocuklarımızın daha sağlıklı ve beslenmesi ile ilgili eğitimler aracılığıyla hocalarımızla birlikte bir araya geliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sağlıksız yiyeceklerden dolayı ilkokulda kantinlere karşı olduklarını dile getiren Özgökçe, “Çocuklarımızla ilgili hafta sonu Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı geldiğinde deklare ettik. Biz okullarda kantinlere karşıyız. İlkokulda kesinlikle kantinin olmaması gerekiyor. O zaman kamu yönetimi olan yerlerde kesinlikle çocuklarımızın günlük olarak öğle yemeklerinin verilmesi lazım. Biz eğer sağlıklı bir nesil istiyorsak aile ve halk sağlığı temelinde bu çocuklarımızın sağlıklı gelişmesi lazım. Onun için ilkokulda kesinlikle zehirli ve zararlı olan, renkli ve çocuklarımız için albenisi olan başta kolasından cipsinden jelibonuna kadar satılmaması gerekiyor. Bu kantinlerin yerel yönetimler tarafından denetlenerek, geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmesi adına biz kesinlikle okullarımızın birinci kademelerinde kantin olmaması taraftarıyız.” diye konuştu.

Program, Van Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yıldırım Altay’ın değerlendirme konuşması yapması ile son buldu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir