• DOLAR 32.457
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2437.871
  • ...

Gaziantep Sanayi Odası’nda (GSO) gerçekleştirilen toplantıda  “GAP Bölgesi’nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Destekleri” konusunda uzmanlar tarafından bilgi verildi.

Toplantının açılışında konuşan GSO Genel Sekreteri Kürşat Göncü, Gaziantep Sanayi Odası, olarak temel amaçlarının her alanda verimlilik kavramını ön planda tutup, üyelerin verimlilik ilkesi içerisinde üretimlerini yaparken tasarruf ederek sermayelerini genişletmek gelişmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Enerji verimliliği gibi önemli bir alanda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Göncü, “GSO olarak çok önceden beri üzerinde durduğumuz ‘Enerji Verimliliği’ kavramı içerisinde GAP idaresi ile müşterek, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içerisinde GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık Kuluçka Merkezi’ni kurduk. Bu merkez, sanayide ve binalarda enerji verimliliğinin artırılması için enerji denetimlerinin yapılmasında ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasında önemli bir rol oynayacak. Bununla ilgili çalışacak uzmanlar eğitimden geçirildi, belli bir aşamaya kadar getirildi ve nihayet bu hizmeti verebilecek durumdayız.”dedi.

GSO olarak destek programıyla ilgili her türlü bilgiyi vermek için hazır olduklarını dile getiren Göncü, “GAP illeriyle ilgili olarak, GAP idaresi İpekyolu kalkınma Ajansı ile müşterek toplam 9 milyon olan proje dökümünü Gaziantep – Adıyaman ve Kilis illerinde geçerli olmak üzere 3 milyonluk bir hibe programı açıklandı. Bu konuyla ilgili her türlü noktada GSO’yu bilgi merkezi olarak kullanabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından destek programıyla ilgili sunumunu gerçekleştiren İpekyolu Kalkınma Ajansı  Proje Yönetim Birimi Uzmanı Ahmet Paksu, katılımcılara detaylı bilgi verdi.

Paksu, projenin  GAP Bölgesinde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımının ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi kapsamında,  Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliği içerisinde yürütüldüğünü ifade etti.

Paksu ayrıca, “Proje; Güneydoğu Anadolu Bölgesi için 2007 yılında hazırlanmış olan rekabet gündeminin ana vizyonu ile uyumlu olarak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sürdürülebilir ve sosyal olarak eşitlikçi bir şekilde kalkınmasına, enerji verimliliği uygulamaları ve yenilenebilir enerjinin daha yaygın kullanımı yoluyla katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.”dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sanayi sektörlerinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji fırsatlarının tespit edilmesi ve pilot uygulamaların hayata geçirilmesinin de YEEV Projesi’nin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını kaydeden Paksu, “Bu bağlamda GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgemizde yer alan İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları ile işbirliğinde, sanayi işletmelerinin enerji maliyetlerinin verimlilik artırıcı tedbirlerin uygulanması yoluyla düşürülerek, işletmelerin rekabet edebilirliklerinin arttırılması ve enerji verimliliği uygulamalarının bölge sathında yaygınlaştırılmasına katkı sunmak amacıyla ‘GAP Bölgesi’nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programını uygulayacak’ Program kapsamında Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta KOBİ’lere verilecek 9 Milyon TL hibeyle endüstriyel enerji verimliliğini artıran tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanmasına yönelik faaliyetler desteklenecek.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından uzmanlar katılımcıların destek programları hakkındaki sorularını cevapladı.(İLKHA)