• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Nusaybin`den göç eden halkın dramı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin`in Nusaybin ilçesinde PKK`lilerce açılan çukur, kurulan barikatlar nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve akabinde başlatılan operasyondan dolayı ilçeyi terk ederek güvenli gördükleri Artuklu, Kızıltepe, Midyat gibi ilçelere sığınan halkın dramı yürek burkuyor.

Mardin merkez Artuklu ilçesine gelerek binaların bodrum katlarında kalan Nusaybinli aileler, yaşadıkları mağduriyeti İlke Haber Ajansı`na ( İLKHA) anlattılar.

“Zulüm gördüğümüz için geldik”

Evlerini terk etmenin hüznünü yaşayan Fatım Bilek, 12 kişiden oluşan 3 aile ile birlikte aynı bodrum katında yaşıyor. Kendisi gibi eşinin hasta olduğunu kaydeden Bilek, Allah`tan kendilerine hayırlı bir kapı açmasını temenni ederek şunları söylüyor; “Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından 3 aile Mardin`e geldik. Bir bodrum katında kiralık bir ev bularak yerleştik. Bizler Nusaybin`den geldik, zulüm ve zorbalık gördüğümüz için geldik. Zulmün sona ermesini ve tekrar Nusaybin`e geri dönmek istiyoruz. Artık kan dökülmesin. Rabbim; bize hayırlı bir kapı açsın. Hakkımızda hayırlısı neyse onu bize nasip etsin. Allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin.”

“Çocuklar büyük sıkıntı yaşıyor”

Özellikle çocukların büyük sıkıntı çektikleri dile getiren Bilek, “Geçen gün kızım okula gidip ağlamıştı, okuldaki arkadaşları onun Nusaybin`den geldiğini söyleyip dalga geçmişti. Eve gelip ağladı, neden diye sorduğumda ‘Nusaybin`den geldiğimiz için bizimle dalga geçiyorlar` dedi, Bana ağlayarak ‘anne Nusaybin`e geri dönelim` dedi. Bütün huzurumuz, düzenimiz bozuldu.” diye konuştu.

“Çok kötü olayalar oldu”

Fatım Bilek`in kızı Medine, yaşanan olaydan dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Çok kötü olayların yaşandığını aktaran Medine, şunları söyledi: “Eskiden Nusaybin çok güzeldi, şimdi ise…  Eski haline döner mi bilemiyoruz. Çok kötü olayalar oldu. Babam hasta ve felçli, 3-4 aydır olaylardan dolayı hastaneye götüremiyorduk. Maddi durumumuz iyi olmadığı için tedavi ettiremiyoruz.”

“Evimi, arkadaşlarımı, öğretmenimi çok özlüyorum”

7. sınıf öğrencisi Sidar ise Nusaybin`deki okulunu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını çok özlediğini ifade ederek bir an önce Nusaybin`e gitmek istediğini söyledi.

Nusaybin Yıldırım İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Gülşah ise Nusaybin`de bağlama kursuna giderek saz çalmayı öğrendiğini söyledi.  Evini çok özlediğini dile getiren Gülşah, ağlayarak duygularını şöyle dile getridi; “Yasak nedeniyle oradan buraya geldik. Öğretmenimi, arkadaşlarımı özlüyorum. Nusaybin`deki hayatımı özlüyorum, evimi özlüyorum.” (M. Salih Keskin/Hüseyin Temel – İLKHA)

 










 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir